[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
(十一) AKB成功之道 – 握手會(3)

究竟邊個成員受歡迎,畀資源佢(上電視節目/選拔)又有無成效,一般係好難知道。因為人氣係好難量化去分析。

有人去買一個組合嘅碟,一般唔會知道佢嘅購買原因。唔知佢係某成員嘅Fans定係整個團體嘅Fans,又或者單純鍾意嗰隻碟嘅音樂/舞蹈/MV。一般嘅營運都會缺乏資訊去分析,而握手會就可以或多或少咁解決呢個問題。

AKB48握手會分為「全國握手會」同「個別握手會」,前者要買「初回限定盤」(首批出版CD),入面會附贈握手券一張,握手會開辦日期/地點/參與成員都唔確定,即將舉行嗰陣先會喺官方網站公佈詳情,到時就可以帶埋不記名嘅握手券參加活動。

而「個別握手會」就唔同,握手會資訊係事先公佈(場地/日期/參與成員)。Fans要上網預訂另一個版本嘅CD(稱為「劇場盤」),訂購嗰陣要先選擇自己想去握嘅成員。點解要事先揀? 因為供不應求,想去同人氣成員握手嘅Fans太多,但握手會嘅時間係有限,所以就要進行抽選。一段時間後就會通知抽選結果,成功抽中之後先畀錢。

From: http://akb48.chara-ani.com/
↑訂購畫面
-要揀選握手會場次,之後揀想握成員同埋購買數量
-握手時段分成唔同部,第1部係最早
-「每部」限額約500握手券
-購買係記名制,參加個別握手會要核對身份

「個別握手會」會進行多輪抽選,頭幾輪有抽選數量限制而且係記名制,所以唔會出現一個有錢Fan人買晒所有握手卷嘅情況,亦都防止炒賣。

抽選過程提供重要訊息畀營運,到底邊個成員受歡迎,邊個成員人氣上升緊或者下滑緊,投放資源畀成員有無回報,回報率高唔高等等,都可以透過握手會掌握到。

同一時間,抽選結果係公開資訊,Fans可以知道每一個成員賣完咗幾多部。當中就會產生化學作用。人氣成員嘅握手券頭幾輪就會賣晒,大家都明白一開始唔抽就唔會有機會,導致更多人想去抽。

握手會係AKB48 Single維持百萬銷量嘅秘密。Fans大量購買,表面上係買CD附送握手券,但實際上CD更似係握手券嘅附屬品。「可以同偶像近距離直接交流」先係大部分Fans購買嘅原因。有人批評話AKB48根本唔係賣音樂,我部分同意。音樂係偶像價值嘅一部分,但仲需要有其他方面嘅付出先可以構成完整嘅偶像。

偶像唔等於音樂人。我唔會話AKB48整體係出色嘅音樂團體,但我肯定AKB48係非常成功嘅偶像團體。

Extra:
*除咗握手會之外,其實仲有
-大サイン会(大簽名會)
-大写真会(大寫真會/大合照會,專輯發行嗰陣舉辦)
可以有一樣實際嘅嘢帶走嘅活動,可以google/twitter搜尋 大サイン会 / 大写真会,就會睇到Fans po出嚟嘅實物。
成個48團總共有幾多人
成個48團總共有幾多人

日本國內大約345人
加埋國外大約438人

https://48pedia.org/%E5%85%A8%E3%83%A1%E3%83%B3%E3%83%90%E3%83%BC%E3%81%AE%E4%B8%80%E8%A6%A7
都係靠人多握手姐
大top畢業就整多幾隊補數
高質鋪
黎左連燈好少見長文
睇完呢個post
覺得佢地係宗教團體了
但可惜佢地賣碟量真係高人幾條街
同手機遊戲簡直異曲同步
成個48團總共有幾多人

日本國內大約345人
加埋國外大約438人

https://48pedia.org/%E5%85%A8%E3%83%A1%E3%83%B3%E3%83%90%E3%83%BC%E3%81%AE%E4%B8%80%E8%A6%A7

中國內地除外(如果有一章講48團商業危機管理,或會提及)
睇完呢個post
覺得佢地係宗教團體了
但可惜佢地賣碟量真係高人幾條街
同手機遊戲簡直異曲同步

我就覺得唔似宗教
只係提供更多服務嘅偶像團體

同埋日本有節目做調查
日本音樂收入其實由賣碟轉移緊去睇live show
偶像同音樂人唔算競爭關係

同手機遊戲 vs 家機/PC遊戲嘅問題唔同
手機遊戲的確係令到家機/PC遊戲投資減少
成個48團總共有幾多人

日本國內大約345人
加埋國外大約438人

中國內地除外(如果有一章講48團商業危機管理,或會提及)

分團應該比較後先講
呢條肥康真係搵毒撚$嘅天才,求其搵堆女返黎俾班毒撚摸下手仔就已經發過豬頭
呢條肥康真係搵毒撚$嘅天才,求其搵堆女返黎俾班毒撚摸下手仔就已經發過豬頭

邊有講得咁容易
頭幾年應該蝕到入肉
(十二) AKB成功之道 –網絡時代的偶像經營(1)

偶像係一個娛樂大眾嘅事業。我地可以睇偶像表演,傾下佢地嘅八卦,用藝術嘅角度「欣賞」下佢地嘅寫真。綜合嚟講,我地可以做嘅野基本上都係「單向」,營運製作咩出嚟我地就睇咩。

時移世易,我地唔單止可以「睇」偶像,更加可以「參與其中」。正如上一篇所講,Fans去參加握手會已經畀到資料營運。另外,成員有咩做得好做得唔好,Fans更加可以直接去握手會當面同佢講。Fans對於偶像同營運或多或少可以造成影響。

除此之外,Social Media亦係現世代偶像同Fans交流嘅重要場所。雖則唔係每個偶像都會用,仍然會有同Fans保持距離感嘅偶像。但作為Fans,當然會想知更多偶像嘅資訊。以前可能隔好耐先可以喺電視見到偶像一次,而現世代偶像就可以透過唔同渠道去提供更多資訊畀Fans。大家比較熟悉就例如有Twitter、Instagram,平時可以update下自己近況,或者Po下相畀Fans睇。

而自2016年起,AKB48更加同網上直播網站《Showroom》合作,畀成員自己去做直播增加人氣。之前講過,AKB48有好多成員無機會上電視,呢一批成員嘅知名度極低。但可以做直播之後就多咗一個好好嘅機會去提升知名度,不過結果好壞就睇成員自己。電視節目會有導演、編劇、剪接去掌控節目內容,但網上直播內容就係靠成員自己去經營,而且直播無得NG,一出問題就覆水難收。

網上直播都算係營運重視嘅項目,點解咁講? 因為近期嘅AKB48 16期生徵選/分團STU48 1期生徵選都有加入網上直播甄選環節。現世代做偶像唔止要能歌擅舞,仲要Talk得去同Fans交流,真係愈嚟愈難做。

圖From: Showroom
https://www.showroom-live.com/event/stu48_audition
https://www.showroom-live.com/event/akb48_16th_audition

為咗令大家更清晰,下一篇會講下網上直播嘅正負面實例畀大家參考。

想知佢哋直播會做乜? 可以直接去睇下:
Showroom網頁: https://www.showroom-live.com/
好難唔覺巴打唔係akb fan
好睇
showroom 有d 似中國果d直播主 網紅咁

唔太了解大陸嘅直播平台
不過制度上有相似,都係有得買虛擬禮物

遲下都想了解更多
娛樂事業殺入網上直播應該係大勢所趨
好難唔覺巴打唔係akb fan

鍾意了解佢個制度
同埋睇下秋元康嚟緊會點去壟斷日本女性偶像市場
唔知算唔算fan
留名學野
(十三) AKB成功之道 – Fans網絡時代的偶像經營(2)

接上一篇,繼續講下現世代偶像點樣去運用網上直播。

From: https://www.showroom-live.com/campaign/akb48_sr

電視不同於直播嘅係,我地會無意中睇到電視節目(屋企太靜開下電視/慣性收視等等),令我地認知到一個完全唔認識嘅藝人,觀眾可以係主動或被動。但睇網上直播係觀眾自己嘅選擇,雖然都會有人隨機去睇唔同嘅直播頻道,但始終唔會多。

已經成名嘅成員其實唔多需要做直播,或者話根本忙到無時間做直播。基本上佢地間唔中做一次鞏固下Fans就可以。但唔出名嘅成員又點呢? 佢地擁有嘅只係AKB48嘅名銜,做網上直播都唔會對吸納新Fans有好大幫助。一個名人受表演場地影響比較低,去邊度表演觀眾就會跟住去。但一個無名嘅表演者,就非常需要一個好嘅舞台。好比一個人十八般武藝,但只係喺一個無乜人嘅場地表演,都唔會成名。

講到最多觀眾嘅「表演場地」,當然係電視(以日本計),之後仲有電台、雜誌、各種媒體。只要令自己上到其中一個「舞台」,就有機會去其他更大嘅「舞台」表現自己。所以,最簡單嘅做法就係製造話題令自己上新聞,引起觀眾注意同討論。

先講一個正面嘅例子,AKB48 Team8大西桃香,佢透過特定時間做直播令佢可以上新聞。做直播一般都會選擇夜晚去做,因為夜晚時段比較多觀眾,但大西桃香反而就揀喺朝早做直播(有時更加會一日內喺其他時段再直播),仲要係堅持每朝早5點半風雨不改開始直播,持續幾個月時間。佢嘅堅持最終令到更多人留意到佢。

至於負面,可能部分人都知道,因為中文媒體都有報導過。就係NGT48 山口真帆事件,上年(2016年11月10日)佢就進行咗一段直播,引發網上熱烈討論。山口真帆當日直播係瞓喺床上進行,直播途中更加出現鏡頭搖晃,講嘢有時斷斷續續,令人產生無限聯想嘅片段就誕生。事後佢雖然澄清返只係做緊腿部運動。但形象受損就難以避免。

雖然事件性質係負面。但作為做藝人,最慘並唔係形象差,而係「無人識」。形象差都可以做「下把」角色,上節目畀人串畀人玩,部分觀眾就會開心。有時負面新聞反而大大增加藝人認知度,令佢地可以生存。

一單正面新聞定係負面新聞嘅效益更大,真係好難去計算,要透過時間去驗證。網上直播為成員嘅偶像生涯帶嚟更多不確定性,新機會伴隨住新嘅風險。

新聞(日文):
大西桃香: https://news.yahoo.co.jp/byline/satohitoshi/20170314-00068672/
山口真帆: http://news.livedoor.com/article/detail/12277564/
聽日起暫停2日搵下資料,星期一再繼續更新
可以講一D AKB48 部分成員嘅「獨立商品化」,也可以講對東南亞業務發展契機
可以講一D AKB48 部分成員嘅「獨立商品化」,也可以講對東南亞業務發展契機

東南亞未必講得到好多,語言不通太難搵資料
聽日起暫停2日搵下資料,星期一再繼續更新

支持呀

好睇

睇到好多偶象背後果面

BTW 5半做直播 但有人肯睇咩

前排朝早去望過下,都有幾千人睇
唔知係日本人習慣咁早定係特登起身去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞