[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
呢個post真心正!
黎度會唔會變黑珠po
留名
對AKB48系既認識只有睇過白間美琉波彈彈個gif
黎度會唔會變黑珠po

救世珠
黎度會唔會變黑珠po

救世珠

珠幾好呀
有佢先可以令下年嘅總選舉有睇頭

可以刺激到其他成員嘅Fans
唔畀佢拎第一
留名

補充返最重要嘅資料:
https://www.youtube.com/watch?v=gTtz-dqj0fs&list=PL88Z5tUCkdGPz_QCxvlIfuNdEe2Mu9NHL&index=2#t=1m44s

應該係ドリアン少年MV 1分44秒
留名

補充返最重要嘅資料:
https://www.youtube.com/watch?v=gTtz-dqj0fs&list=PL88Z5tUCkdGPz_QCxvlIfuNdEe2Mu9NHL&index=2#t=1m44s

應該係ドリアン少年MV 1分44秒

額外講多少少野:

前面嘅篇章講過,偶像就係要用一切方法去得到觀眾嘅喜愛。AKB48G雖然係戀愛禁止,但應該講唔上係賣清純嘅偶像。

AKB48G係龍蛇混雜嘅團體,無特定風格。清純又有,性感又有。就算係身材好,但要唔要拎出嚟做武器,係成員自己嘅考慮。

性感對男性觀眾絕對係好殺食嘅武器,正如樓上嘅巴打咁,就算完全唔知AKB48係咩,都會記得成員嘅名同樣。

AKB48G嘅成員經常都會有影泳衣相嘅工作,性感程度不一,有時一張靚相就足以改變成員嘅前途。

每年AKB48G總選舉前都會出本Guide book,介紹下成員。今年Guide book就拍咗一輯「AKB48選拔總選舉“注目的100人”」嘅相。係一輯成員着住內衣影嘅單人相。

SKE48成員北野瑠華嘅相一出街,就引起廣泛討論。係一張會令正常男人會心微笑嘅相,實在太兇狠。

睇相:
https://mdpr.jp/news/detail/1679214

以下重點:
攝影係一門學問,影人當中涉及到化妝/髮型/服裝/場景等等,Model亦要配合到攝影師去做表情動作。所有野都搞得掂先可以影出一張靚相。北野瑠華張相除咗係靠佢天賦嘅本錢之外,其實亦都影出同佢平時唔同嘅感覺,將佢嘅魅力提升。

大家可以睇下佢嘅影片:
https://www.youtube.com/watch?v=u44u5Xm1YOI
應該未必會覺得同張相一樣咁靚

以下係個人推測:
一張好嘅相可以改變好多野。北野瑠華2013年加入SKE48,雖然佢選拔總選舉未有排名(80名以外),但7月19日發行嘅新曲,北野瑠華初次成為選拔成員,感覺上就係張相為佢帶嚟嘅正面影響。
SKE48成員北野瑠華嘅相一出街,就引起廣泛討論。係一張會令正常男人會心微笑嘅相,實在太兇狠。

睇相:
https://mdpr.jp/news/detail/1679214

真係好兇狠
頭幾張單曲銷量好地地
一到07年就即刻跌一半銷量
以下係個人推測:
一張好嘅相可以改變好多野。北野瑠華2013年加入SKE48,雖然佢選拔總選舉未有排名(80名以外),但7月19日發行嘅新曲,北野瑠華初次成為選拔成員,感覺上就係張相為佢帶嚟嘅正面影響。

即刻諗起橋本環奈嘅奇跡の一枚
黎度會唔會變黑珠po

救世珠

珠幾好呀

唔畀佢拎第一

其實日本啲akb fans點睇佢
黎度會唔會變黑珠po

救世珠

珠幾好呀

唔畀佢拎第一

事實係佢總選排名有3甲,可以想像到有幾多FANS,
但同香港差不多,要黑佢都大有人在
以下係個人推測:

佢細個真係好似梁烈唯
黎度會唔會變黑珠po

救世珠

珠幾好呀

唔畀佢拎第一

我覺任何idol係日本都可以比人黑一餐
(二十四)由AKB48走到AKB48 Group – 分團營運模式(3)

AKB48G,最基本嘅產品係Single(單曲)同Album(專輯),出碟上本店AKB48同其他分團有咩分別呢? 前篇又點解會話分團侵蝕緊本店AKB48呢?

先列出直到2016年每年推出嘅Single同Album數目:

備註:
*「+」號後係Album,AKB48專輯包括「精選專輯」同「原創專輯」

*各分團開始/出道時間 (以首次劇場公演定為正式開始活動,出道即係首次推出Single):

*STU初次亮相係2017年5月3日,由於劇場仲係籌備當中,相隔日數以初次亮相計算。

*2010-2013年「猜拳大會」都有以AKB48名義出Single,「猜拳大會」即係以猜包剪揼去決定選拔成員嘅活動。但自2014年開始改變形式,唔再以AKB48名義出碟,14-15年冠軍獎勵係冠軍有Solo曲,第2-15名唱c/w曲(c/w = Couple with,Single一般收錄幾首歌,分為主打歌同c/w,一般情況下只會宣傳主打歌)。而16年又改變,轉為第1-7名唱主打歌,8-14名唱c/w曲,以AKB48 Unit名義出碟(Unit即係小組)。

就咁睇上面嘅Single數目表,雖然AKB48出嘅碟係最多,但AKB48成員所得到嘅機會反而比較少。起初只係得一個分團,讓出一個位都唔係好大問題。但分團愈多,屬於AKB48成員嘅位置就愈少。

「資源唔夠分」本來就係AKB48嘅問題,而現時人數比早期更多(AKB48 Team8有47人,都相當於一個分團嘅規模),又要將位置分畀分團,資源更加緊缺。

各團人數參考:
https://48pedia.org/%E5%85%A8%E3%83%A1%E3%83%B3%E3%83%90%E3%83%BC%E3%81%AE%E4%B8%80%E8%A6%A7

AKB48 Single選拔各團人數List:

*黃色係總選Single
*部分成員兼任2個團,以佢哋原本嘅團計算
*有乃木坂46嘅成員係因為2014年「AKB48 Group大組閣祭」(成員隨時間畢業,令各Team成員人氣/實力唔平均,大組閣祭即係將成員打散,重組各個團內Team),乃木坂46嘅生駒里奈同SKE48嘅松井玲奈成為交換留學生,兩者都兼任48/46團。

睇上面嘅表大家應該就可以明白到,點解會話AKB48被分團侵蝕。成為選拔成員即係有機會上電視、出演唔同嘅Live。分團Single只會有分團嘅成員成為選拔,而分團嘅「重要成員」更加可以成為AKB48嘅選拔,得到2個團嘅資源。但本店AKB48就相反,除咗自己團之外,仲要同分團嘅人氣成員競爭,有潛質嘅成員都好難衝出劇場上電視表演。

營運將AKB48嘅名畀咗AKB48G,AKB48 Single嘅握手會,整個AKB48G都會參與,運用整個AKB48G嘅力量去維持住百萬銷量。現時嘅發展令到本店AKB48走入困局,遲下新分團STU48加入埋選拔,本部成員就更加無位企。究竟要唔要放棄百萬銷量或者運用其他方法去提升返本部嘅力量,係現時營運要面對嘅問題。

AKB48已死,好多年前已經開始有人講,當有重要成員畢業就會有AKB48玩完嘅討論。但到現時為止,AKB48無死之餘仲繼續擴張,不過人氣度對比全盛期確實係有下降。比Single貴3倍左右嘅Album,2012年同2014年係有百萬銷量,而今年初推出嘅Album銷量係六十幾萬。

近年AKB48G已經唔再有超越觀眾想像嘅新活動,當初令人震撼嘅總選舉/猜拳大會,已經變成例行公事。今年嘅總選舉更加因為營運決策錯誤,而喺無現場觀眾嘅情況下進行,連例行公事都做得差。現時係AKB48G嘅重要時期,公眾認識嘅現任成員買少見少。究竟AKB48G會好似指原莉乃咁跌倒之後大逆轉,定係會慢慢消磨剩餘價值,就要睇未來幾年嘅造化。

如果要講最近期令人覺得有希望嘅,就係分團STU48嘅概念:
https://www.youtube.com/watch?v=7OISoH6jPjY

劇場唔再係一個定點,而係「船上劇場」,巡迴唔同地方表演。現時劇場未完工,希望唔會令人失望。

我覺任何idol係日本都可以比人黑一餐

的確係,日本討論區都幾激進
以下係個人推測:

橋本環奈真係好好嘅例子
強貼留名
留名

無睇過AKB48,但多多少少有聽過成員D名

就咁睇樓主介紹,個人覺得,其實秋元康就係將偶像制度化,變左好似讀書咁,比你由低開始慢慢接觸唔同知識,得閑就r下船r下intern,而總選舉就係考試,至於考完試出唔出社會大學就自己決定
我諗AKB48同傳統偶像條路其實應該差唔多,不過就係變左好似一間名校咁,有資源有人脈比你試想做既野,令想成為偶像既人兜少唔少路,某程度都係一種善舉

有時見到樓主會拉到46黎講,樓主介唔介意係度講埋46同48係營運模式既分别
strong post lm
留名

無睇過AKB48,但多多少少有聽過成員D名

就咁睇樓主介紹,個人覺得,其實秋元康就係將偶像制度化,變左好似讀書咁,比你由低開始慢慢接觸唔同知識,得閑就r下船r下intern,而總選舉就係考試,至於考完試出唔出社會大學就自己決定
我諗AKB48同傳統偶像條路其實應該差唔多,不過就係變左好似一間名校咁,有資源有人脈比你試想做既野,令想成為偶像既人兜少唔少路,某程度都係一種善舉

有時見到樓主會拉到46黎講,樓主介唔介意係度講埋46同48係營運模式既分别

AKB48的確可以話係似一間學校/公司
不過加入48團唔一定比其他偶像好
人數永遠>資源,其他偶像可能只要過到徵選,就可以有自己嘅作品
但加入48團係有可能幾年都入唔到選拔直接畢業
好多成員付出全部青春但最後一無所有

46同48分別 #167 簡單講過,不過近排有新體會:

46無劇場/無總選舉/唔會開個人Twitter
行傳統偶像路線,同Fans保持距離

現時有2個46團,「乃木坂46」同「欅坂46」
風格上有好大差異,唔似48團會有交集
兩個團係獨立運行

乃木坂46:
行美顏/清純/大小姐風,將更多成員發展做Model
近期制服風格以高貴為主
最近徵嘅三期生好明顯亦係為咗行Model/時尚路線
用一個字去代表乃木坂46,我會用「靚」

欅坂46:
行反叛路線,部份制服設計似軍服
歌曲對象以年青人為主
編舞固定由著名舞者Takahiro(上野隆博‏)負責
表演比較奇特,用編舞去講歌曲嘅故事,令人印象深刻
(個人感覺係想將少眾嘅表演方式,帶入主流市場)
用一個字去代表欅坂46,我會用「型」
補充返: [red]上面嘅制服風格係指表演用服裝/red]
咁46其實係咪即係純粹普通偶團體,無話有咩特別架構
個人覺得欅坂啲舞加入咗好多現代舞元素
Btw講本店分店嗰陣會唔會講埋谷口單嘢
咁46其實係咪即係純粹普通偶團體,無話有咩特別架構

「乃木坂46」現時46人,同AKB48一樣有選拔制
非選拔成員稱為「Under」

「欅坂46」現時32人,暫時未有選拔制
主打歌固定由創團嘅20人加上中途加入嘅1人去唱
成員不變,只係會改變位置
而之後徵選咗11人加入成為「けやき坂46」[欅(漢字) = けやき(平假名)]
今年5月31日宣佈「けやき坂46」再徵人
由於無選拔制,所以未知會點發展「けやき坂46」

乃木坂46嘅Under同欅坂46嘅けやき坂46
同樣會有單獨live,同埋會唱Single嘅c/w曲

可以話比較似其他偶像團體,但又有AKB48嘅影子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞