[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
唔明點解會揀印尼,果邊消費咁低,賺埋賺埋又要同當地人分,兌番做yen得番雞碎咁少

唔計SNH48,幾個海外分團嘅國家
其實印尼GDP最好
BNK48公開咗AKS只係佔10%
即係AKS直接喺分團身上賺嘅未必多

不過就間接咁畀更多人認識日本48團
令到日本48團可以直接去海外賺錢
派少量日本成員去海外做吓小型live
有人氣的話做大型演唱會又得

4個地方嘅市場概況參考:
[印尼]:
http://emerging-markets-research.hktdc.com/business-news/article/%E4%BA%9E%E6%B4%B2/%E5%8D%B0%E5%B0%BC%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%A6%82%E6%B3%81/mp/tc/1/1X000000/1X00107T.htm

[泰國]:
http://emerging-markets-research.hktdc.com/business-news/article/%E4%BA%9E%E6%B4%B2/%E6%B3%B0%E5%9C%8B%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%A6%82%E6%B3%81/mp/tc/1/1X000000/1X003IMW.htm

[菲律賓]:
http://emerging-markets-research.hktdc.com/business-news/article/%E4%BA%9E%E6%B4%B2/%E8%8F%B2%E5%BE%8B%E8%B3%93%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%A6%82%E6%B3%81/mp/tc/1/1X000000/1X0604RX.htm

[台灣]:
http://china-trade-research.hktdc.com/business-news/article/%E6%95%B8%E6%93%9A%E5%8F%8A%E6%8C%87%E6%95%B8/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%A6%82%E6%B3%81/ff/tc/1/1X000000/1X06BVSN.htm
又會稱佢做麻友選咁搞笑嘅

如果有睇MB既手機mail 都會稱呼買家XX選手

其實我都唔知點解

欺詐偶像個經理人叫法
推下post先
相信柏木由紀亦都係好多人人生既寫照
永遠冇辦法做到第一
相信柏木由紀亦都係好多人人生既寫照
永遠冇辦法做到第一

問過#1禾珠未?
睇咗段來自台灣嘅娛樂報導:
話說 AKB48G 旗下「SKE48」,8月中旬為宣傳新單曲而舉辦握手會。
其中有 SKE48 成員透過社交網站謂,接獲在場少數女支持者的抱怨,
在排隊時經常聞到濃烈體臭,應該係正值夏天及眾多男支持者參與所致。

我想呢個應該係潛在商機:
AKB48G 可以同「個人清潔及香體品牌」廠商合作,
推出以專屬偶像團體成員相關嘅產品,咁一眾支持者會樂意選用,構成多贏局面。
巴打仲會唔會寫
會,但近日比較忙

所以暫時都講唔到幾時可以更新
會,但近日比較忙

唔好斷尾就好
會,但近日比較忙

唔好斷尾就好

唔好斷尾啊
如果唔係成世冇女溝
好耐無追po,一時興起搵返嚟睇,見到有韓文名嘅user笑akb係用av宣傳歌就想笑

呢啲係咪叫1000步笑50步?
會,但近日比較忙

秋元康係忙啲
出文未?
出文未?

要多少少時間

真係比較忙,放假先有時間
同埋之後嘅內容唔係我已知嘅嘢
要多少少時間去搜集下資料
遲出都唔想求其寫
出文未?

要多少少時間

真係比較忙,放假先有時間
同埋之後嘅內容唔係我已知嘅嘢
要多少少時間去搜集下資料
遲出都唔想求其寫

遲出唔緊要
驚你唔記得呢件事渣
輕輕一推 加油巴打
bookmark咗一直冇時間睇

見巴打之前分析過
欅板上位快係因為個風格(歌,編舞同服飾)同以前46/48唔同

伹係唔明點解48其他分團即使風格差唔多都會咁紅
係咩原因令一開始睇開48嘅人轉而關注其他團
主要係因為48個名定係其他原因
bookmark咗一直冇時間睇

見巴打之前分析過
欅板上位快係因為個風格(歌,編舞同服飾)同以前46/48唔同

伹係唔明點解48其他分團即使風格差唔多都會咁紅
係咩原因令一開始睇開48嘅人轉而關注其他團
主要係因為48個名定係其他原因

櫸上升得快我唔認為係因為風格
最主要原因係有好嘅歌同編舞
「Silent Majority」將出道不足一年嘅欅
帶到去好多歌手夢寐以求嘅紅白舞台

而其他48團其實唔算紅
可以參考吓「日本圈地榜」
(日經娛樂每年進行嘅藝人 人氣&知名度 統計)

至於點解會有人關注分團
係因為總會有Fans係鍾意睇新人
另外就係地域性嘅問題
分團劇場滿足到東京以外嘅Fans睇Live嘅需求
仲有其他就之後嘅篇幅再補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞