[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
‧會出席6月24-25日嘅握手會

俾痴線佬襲擊

個人嚟講:如果以成員風險管理,唔出席以避風頭較佳。

俾人斬點算

自從川榮入山斬人事件之後入握手會場前都有金屬探測,
保安聽日應該都會更加警覺,
仲有唔比用當日指名券會少咗機會比anti接觸到佢,
佢應該有定心理準備聽日會比人狂屌架喇,
聽講連生誕委員都係得返15個聽日留守會去握佢,
我就買定花生等睇聽日會有爭執
真係握左好多錢
之前無睇過任何AKB
一入坑就飯乃團
飯左兩年 成日想出坑

乃團好彩三期係執到 再推向一個高峰

btw 好文
你覺得下一章嘅ace會係邊個?
大頭mion奈勾?

泰博

泰博

完全唔熟悉都冇聽過akb48d歌 但樓主寫得好有趣啊 係真係吸引到人以學習佢嘅「商業模式」「運作模式」黎睇呢篇野 好有趣 皮已正 加油樓主
‧會出席6月24-25日嘅握手會

俾痴線佬襲擊

個人嚟講:如果以成員風險管理,唔出席以避風頭較佳。

俾人斬點算

自從川榮入山斬人事件之後入握手會場前都有金屬探測,
保安聽日應該都會更加警覺,
仲有唔比用當日指名券會少咗機會比anti接觸到佢,
佢應該有定心理準備聽日會比人狂屌架喇,
聽講連生誕委員都係得返15個聽日留守會去握佢,
我就買定花生等睇聽日會有爭執

雖然唔可以用當日指名券 [畀日本網民揶揄又話接受所有批評 ]
但感覺上最大嘅anti應該係單推嘅Fans產生
希望唔會出事

BTW,寫畀唔知咩係「當日指名券」嘅巴打睇:
個別握手會係預先揀想握嘅成員再訂購CD
但其實仲可以揀當日指名券,當日先決定握邊個成員
前提係嗰個成員嘅握手券未賣晒
所以係用嚟握無咁出名嘅成員
真係握左好多錢
之前無睇過任何AKB
一入坑就飯乃團
飯左兩年 成日想出坑

btw 好文

秋元康: 想出坑? 我開多個新團畀你追

個人覺得無話好唔好彩,前輩建立咗名氣
自然就會有更多高質素嘅人加入
大頭mion奈勾?

個人感覺
如果淨係本部AKB48,會係岡田奈奈
兼任STU隊長,而且派指原去做劇場支配人
估計係畀佢哋更多機會相處同合作
令岡田可以再進一步

但理性之外,更想爆出一個新人
真係握左好多錢
之前無睇過任何AKB
一入坑就飯乃團
飯左兩年 成日想出坑

btw 好文

秋元康: 想出坑? 我開多個新團畀你追

個人覺得無話好唔好彩,前輩建立咗名氣
自然就會有更多高質素嘅人加入

櫸坂開左都無追
文要聽日先出到

講下今日嘅情況,
須藤凜凜花握手會無事發生,得返好少人去同佢握手
http://geinolabo.ldblog.jp/archives/5401396.html

但反而同一場地進行握手會嘅欅坂46有意外,好彩無人受傷

有人點燃發煙筒被逮捕,經調查後發現佢亦都持有12.6cm長生果刀,警方表示疑犯想刺傷殺害「某女性偶像」,警方無公佈嗰位偶像嘅名

疑犯所排係 欅坂46 平手友梨奈 同 柿崎芽実 嘅隊列
*平手友梨奈係欅坂46嘅不動Center,6月25日生日,「個人猜測」應該係以平手為目標...Center所承受嘅唔係一般人可以想像到

有握手會參加者表示有隨身物品檢查,但檢查寬鬆,只係打開個袋望下嘅程度

https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170625-00000000-mai-soci

(有現場片段): https://headlines.yahoo.co.jp/videonews/jnn?a=20170625-00000009-jnn-soci

以前AKB48都發生過握手會傷害事件,當時令到AKB48可能解散(2016年4月8日電視節目 - 「中居正広の金曜日のスマイルたちへ」提及)
https://zh.wikipedia.org/wiki/AKB48%E6%8F%A1%E6%89%8B%E6%9C%83%E5%82%B7%E4%BA%BA%E4%BA%8B%E4%BB%B6

今次事件應該都會跟進寫下,一波未平一波又起...
留名
我估實好多痴漢 射到一手精 等乾左去握手
強帖
有握手會參加者表示有隨身物品檢查,但檢查寬鬆,只係打開個袋望下嘅程度

可能要出動機場級保安檢查

日本仔真係
利伸:唔係FANS,覺得樓主咁學術討論模式好有趣

有冇咁癲Fxxk
大頭mion奈勾?

個人感覺
如果淨係本部AKB48,會係岡田奈奈
兼任STU隊長,而且派指原去做劇場支配人
估計係畀佢哋更多機會相處同合作
令岡田可以再進一步

但理性之外,更想爆出一個新人

勿忘禾朱
今晚9點分團HKT48會直播宣佈下一首單曲嘅選拔名單
https://www.showroom-live.com/hkt48_official

想了解更多「選拔」係點,可以到時去睇下感受下
文字未必傳達到嗰種感覺
樓主有無興趣講下海外市場, 例如係我地呢班香港fans, 又或者所謂中華炮相關既野?
2017總選舉之亂(3)續

事件暫時告一段落,營運嘅冷處理(閉門訪問)算成功(公眾層面去睇已經塵埃落定,無咩討論價值)。對於團體嘅影響就要遲下睇銷量情況。事件仲係有好多個謎,希望一段時間過後會得到部份解答。

有危自有機,雖然今次損害到Fans對營運嘅信任,但總選上直言不諱咁批評須藤嘅 高橋朱里 同 岡田奈奈,反而可以吸納到更多Fans都唔定。而且事件為成員帶嚟危機感,可能會令佢哋成長得更快。最初嘅AKB48就係喺極端嘅環境中成長,有危機未必係壊事。
樓主有無興趣講下海外市場, 例如係我地呢班香港fans, 又或者所謂中華炮相關既野?

會寫晒AKB48體制相關嘅野先
之後多人想知更多AKB48嘅故先繼續寫

唔係就會寫AKB48以外嘅野
樓主大約仲有幾多篇先會寫返 AKB48 嘅歷史?
對於一個從來未接觸過 AKB48 嘅人 始終對於佢哋營運方式有興趣啲

因為感覺上而家講太多好似未確實嘅資料 同埋對比於一開始想講嘅嘢離開得太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞