[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
留名學營銷
雞黎 個個都俾老細屌咪有人捧囉
完全唔識akb,但樓主講得好有趣不知不覺就追晒
AKB嘅商法以前喺不同地方都睇過唔少
但好似樓主咁整合得咁好又有自己睇法嘅真係第一次見

經過今次事件之後對AKB嘅危機處理有興趣
唔知樓主可唔可以出文講下呢
多謝大家支持
其實就係想寫到完全唔識akb48嘅人都睇得明同有興趣睇
睇嚟暫時都算OK,希望之後都會keep到
多謝大家支持

樓主大約仲有幾多篇先會寫返 AKB48 嘅歷史?
對於一個從來未接觸過 AKB48 嘅人 始終對於佢哋營運方式有興趣啲

因為感覺上而家講太多好似未確實嘅資料 同埋對比於一開始想講嘅嘢離開得太遠

暫時寫完,今晚開始出返正文

雖然寫額外內容打亂咗原本嘅節奏
不過我自己都係想寫,唔寫出嚟好難專心寫正文
同埋網上太多謠言,寫出嚟都係希望減少謠言

而且睇一件事,事後已知結果再分析係好唔同
好容易就會變成只係搵結果出現嘅原因同相關證據
而忽略其他事實

講近期事件嘅或者係比較難明/悶
不過可以當正文係「宏觀」咁去睇AKB48
而關於近期事件嘅文就係「微觀」
(十九) AKB成功之道 –選拔總選舉(6.2)

第五屆(2013年) 總選舉係傳奇嘅一屆。。2013年AKB48踏入換血期,早期嘅重要成員都相繼畢業。原本嘅劇本應該係由渡辺麻友接棒,同大島優子爭冠軍。

*2013年選拔總選舉公式書封面

但現實就係比劇集更曲折離奇,最終結果係指原莉乃爆冷成為第一名。指原克服緋聞嘅打擊,作為補償成功令到整個分團進步(教識一班新人點樣做偶像/拍電視節目)。最後成功超越大島優子。

第四屆(2012年)總選舉前三名票數:
1st指原莉乃 150,570票 | 2nd大島優子 136,503票 | 3rd渡辺麻友 101,210票

AKB48第一個傳奇係,一班只係「普通以上」嘅女仔,捱過一段艱難嘅路蛻變成日本第一女性偶像團體。呢一個傳奇亦都隨住早期成員畢業而落幕。

指原莉乃係延續AKB48傳奇嘅人,2012由人生最高峰跌落谷底再絕地反擊,日後應該都未必有咁大起大落嘅成員。指原莉乃係少數以綜藝為目標嘅成員,喺AKB48入面負責搞笑。講靚有好多成員都比佢靚,如果要大家憑第一印象去為AKB48嘅成員排名,指原莉乃應該會十甲不入。但AKB48總選唔係選美,指原莉乃成為第一名,代表偶像定義已經改變,唔一定要能歌擅舞外貌姣好。亦都印證住「親民偶像」嘅成功。

其實指原差D連贏五屆真係好犀利...
日本D FANS真係好奇怪
(其實我想知點解)
(其實我想知點解)

莫非係有好多毒撚將自己嘅缺憾投射咗喺指原身上?

利申 9up
(其實我想知點解)

正式講嘅話應該要出多個post

簡單講就係佢已經超越咗偶像
係一個專業藝人,知名度遠超其他成員

指原每年出演節目統計:
年份 | 女藝人排名 | 出演次數

2014年 | 第8名 | 出演288次(99次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2014/1216.html

2015年 | 第8名 | 出演285次(107次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2015/1215.html

2016年 | 第4名 | 出演350次(38次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2016/1213.html
個個台都見到指原
咁少人嘅

仲要係總選之前先多返啲人
(其實我想知點解)

正式講嘅話應該要出多個post

簡單講就係佢已經超越咗偶像
係一個專業藝人,知名度遠超其他成員

指原每年出演節目統計:
年份 | 女藝人排名 | 出演次數

2014年 | 第8名 | 出演288次(99次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2014/1216.html

2015年 | 第8名 | 出演285次(107次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2015/1215.html

2016年 | 第4名 | 出演350次(38次係團體出演)
http://www.n-monitor.co.jp/pressreiease/2016/1213.html

團體出演次數咁少 但可以出演咁多次

寫完以下嘅之後先再睇下寫咩(唔一定寫AKB)
暫時預定係 總選舉 -> 分團 ->AKB48現狀
多謝大家支持

繼續plz

寫完以下嘅之後先再睇下寫咩(唔一定寫AKB)
暫時預定係 總選舉 -> 分團 ->AKB48現狀

會唔會有機會講埋一啲有代表性既成員呢
乃木坂46西野七瀬有首solo
秋原康都用果首歌講西野七瀬既本身

會好似而家咁,有相關嘅事就會講下

講唔講個別成員就寫到去尾聲先再諗
乃木坂46西野七瀬有首solo
秋原康都用果首歌講西野七瀬既本身

七瀬

會好似而家咁,有相關嘅事就會講下

講唔講個別成員就寫到去尾聲先再諗

宏觀咁講會好啲,個別講唔同mb太多主觀偏見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞