[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
音樂質量有冇欣宜咁高
音樂質量有冇欣宜咁高

比例上我覺得差唔多,但唔同類型
正文之前,有個插曲

關於日本音樂銷量榜...

話說今日出咗AKB48最新Single銷量,其實日本音樂銷量,除咗正文入面提過嘅Oricon之外,其實仲有另一個網站可以參考,就係Billboard JP。

唔同嘅榜,收集嘅數據同計算方法當然未必一致。以下就係兩個榜所統計嘅AKB48 48th Single銷量。

Oricon : 121.7萬
Billboard JAPAN: 245.4萬

其實都幾令人無奈,兩者數目相差咗一倍以上。「據聞」係因為Oricon會減去一張單大量購入嘅數量,所以就出現咁大差異。其實好難講一項數據點處理係最好,斬重複購入數一定係有人支持有人反對。只可以話每一個榜都未必反映到事實嘅全部,計算方式只有內部先會知道,數字當係一個「參考」就算,唔一定係準確。

Oricon: http://www.oricon.co.jp/rank/js/d/2017-05-30/
Billborad(yahoo news): https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170531-00051608-exp-musi
Lm
(四) 打造親民偶像 – AKB的原點「劇場公演」

AKB48個名點嚟? AKB係日本宅文化聖地秋葉原(AKihaBara)簡稱。而48,就唔太肯定,有2種講法,普遍講法係48係AKB48主要創辦人之一,芝幸太郎(Shiba Kotaro)姓氏楷音。而另一種講法係,48由秋元康直覺諗出黎,無特別意思。

咁點解要用地方簡稱黎做組合名呢? 因為AKB48嘅原點係「劇場」。

https://www.youtube.com/watch?v=iG2pto4ZpHw (劇場介紹影片)

秋元康係秋葉原設立AKB48劇場,一個可以容納250名觀眾嘅表演場地,選擇秋葉原係因為嗰度係宅文化聖地,比較容易吸引到鍾意偶像嘅人。

劇場可以比Fans非常非常近距離睇偶像表演(可參考上面youtube片)。AKB48嘅人氣係一點一滴喺劇場做公演累積返黎,而唔似小貓俱樂部,一開始就透過電視捧紅。

2005年12月8日,AKB48首次進行劇場公演,觀眾只有7人。早期嘅公演非常慘烈,就算免費都未必有人睇,成員甚至要喺街度派傳單宣傳,拉人去睇公演。當時應該無人會想像到佢地日後會成為日本最強勁嘅女子偶像團體。

只有7個人睇公演,咁秋元康點睇? 佢對人數完全唔在意,佢在意嘅係到底嗰7個人鍾唔鍾意AKB嘅表演。佢相信只要有人鍾意,消息就會傳開去,吸引更多人去睇公演。

到咗今時今日,AKB48劇場公演已經每場都爆滿,想睇都要抽籤抽中先買到飛去睇。但劇場門票價格仍然算合理甚,現時成人男性票價大約$220HKD,學生同女性票價大約$150HKD。劇場比演唱會距離近好多,但票價就比較低(當然表演人數或者舞台效果唔及演唱會)。比起賺錢,劇場係一個注重於培育成員同埋維持「親民偶像」概念嘅地方。

下一篇會講下點解AKB48會有咁多人,其實係同劇場公演有關。

參考資料:
劇場入場費: https://ticket.akb48-group.com/home/guide/about_ticketing_AKB.php?sk03=m33qvsinbfb32v4av119du0o83
其實唔同公演項目會唔同價錢,例如研究生公演會比較平
換成香港角度睇,相當於而家主打實驗粵劇嘅油麻地戲院,只係觀眾對象唔同。
巴打讀日研

唔係,但非常鍾意睇日本綜藝節目

你個名做綜藝都幾好

我都覺得佢綜藝幾好先所以推
Btw 對依個topic都幾有興趣 巴打加油繼續
lm
同我以前做既present好似
寫得唔錯
lauming
最終的勝利者只有肥秋填詞填曲n野一手包辦。版權費都足夠過世。

akb系列嘅女賺埋嘅錢又要同n個旗下隊伍對分又要守唔比拍拖乜乜乜
記得要提及我

咁你present個grade係點
最終的勝利者只有肥秋填詞填曲n野一手包辦。版權費都足夠過世。

akb系列嘅女賺埋嘅錢又要同n個旗下隊伍對分又要守唔比拍拖乜乜乜

秋元康當然係大嬴家

至於成員,其實同整個娛樂圈一樣
出到名就賺好多,唔出名就好霉
好正常
(五) AKB體制 – 初期體制
為左實踐「親民偶像」呢個概念,劇場公演係第一步。可以畀Fans想見就去見。

2005年7月至9月,AKB48招募成員,一共7924人報名,24人合格 (最終正式公布得返20人,大約396人選1人,年齡界乎13至21歲)。佢哋係AKB48「一期生」,AKB48嘅開國功臣。

早期營運方嘅設想係咁,希望團體有48人,分成2隊(每隊24人)輪流進行公演。而之後就改成3隊(每隊16人體制,可能係考慮到只分2隊,成員體力上無法支撐密集嘅公演)。3隊分別為Team A / Team K / Team B。

一期生組成Team A (2005年12月8日開始公演)
二期生組成Team K (2006年4月1日開始公演)
三期生組成Team B (2007年4月8日開始公演)

大家或者習慣於「電視」上嘅偶像團體,一般都係只有幾個人,所以會覺得AKB48好多人。但其實AKB48最初係一個以「劇場」表演為主嘅團體,所以先需要一定人數去維持公演。大部分偶像團體,成員就等同於團體嘅全部。而AKB48就比較似一套模式,AKB48唔單止代表成員,當中仲包括劇場同其他概念。只要維持住AKB48模式,就算成員更替,AKB48都仍然存在。

-秋元康於NHK節目中介紹AKB48模式

其實AKB48間唔中都會有成員流失嘅情況(稱為「畢業」),根據營運對外所講,畢業時機係由成員自己決定,成員可能係搵到其他目標,又或者已經覺得做唔到落去而選擇離開AKB。

由於要維持公演,所以AKB48會定期招募新成員補充人手。同一批被招募嘅成員會稱為第X期生,頭3期成員比較好彩,全部成員都係正式成員。

由4期生開始,新加入嘅成員都要由「研究生」做起,即正式成員嘅後備。當正式成員因為其他工作而做唔到公演嗰陣,先有機會上台表演。正式成員表演有固定位置,而研究生作為代打,要記住唔同成員嘅舞步,比正式成員辛苦。

初期只有分為研究生同正式成員,成員之間嘅差距未係太大。但隨住時間推移,AKB48成員嘅金字塔就慢慢被堆砌出嚟……

參考資料:
AKB48團體構成:
https://zh.wikipedia.org/wiki/AKB48%E7%B5%84%E5%90%88%E6%A7%8B%E6%88%90
圖片出自NHK節目(2009年) 『追跡!A to Z』 ~ AKB48のビジネスモデルは世界で通用するのか ~ (AKB48的商業模式是否世界級)
(六) AKB體制 – AKB48金字塔

AKB48成員由研究生做起,努力去練習歌舞,再晉升做正式成員,之後又點呢?

我諗大家都知道,要棒紅一個人係非常困難,要長年累月投放資源喺成員身上。更何況AKB48係由一間新公司去經營(AKS - 秋元康同拍檔創辦)。AKB48人數眾多,資源當然唔夠去分畀每一個成員。

(*所謂資源,就係各種工作機會,最直接就係畀機會成員做選拔。另外仲有上電視、電台、雜誌、出寫真等等,可以增加曝光率去提升知名度嘅活動。)

AKB48透過制度,建造出一座金字塔將成員分級,集中資源去棒紅位於塔頂嘅成員。正式成員之上仲有兩級,分別係「選拔成員」同埋位於頂峰嘅「Center」。

對一個團隊嚟講,團結本來係非常重要。但AKB48就背道而行,運用各種制度去加劇團隊內競爭。「選拔」就係其中一個手段,AKB48推出新碟嗰陣,營運會根據唔同人士嘅意見同數據,去揀選大約16-32個成員成為選拔成員去唱主打歌。由於一般上音樂節目都只會宣傳主打歌,亦即係話只有「選拔成員」先有更多機會上電視。

上電視同只係喺劇場表演相比,可以話係天與地。但就算上到電視都唔代表會紅,更何況只係留喺劇場表演嘅成員。要成為一個真正嘅「偶像」,就要攀上金字塔嘅頂部,對大部分成員嚟講都係一條遙遠又艱辛嘅路。

a range 不過不失

a range 不過不失

咁我可以繼續放膽去寫
睇到呢到我覺得係成班無知少女俾人呃9咗去做免費勞工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞