[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
聽日起暫停2日搵下資料,星期一再繼續更新

支持呀

好睇

睇到好多偶象背後果面

BTW 5半做直播 但有人肯睇咩

前排朝早去望過下,都有幾千人睇
唔知係日本人習慣咁早定係特登起身去睇

樓主加油,好睇
支持
支持
好想了解日本嘅娛樂圈生態
雖然宜家比韓國搶風頭但仍然維持得好好
點解香港做唔到
樓主今日等你出文
(十四) AKB成功之道 – 選拔總選舉(1)

要講到AKB48最成功嘅活動,一定係「選拔總選舉」。今篇會先簡單咁畀大家了解下「選拔總選舉」係一個點嘅活動,之後再比較深入咁探討總選舉嘅魔力。

個人第一次認識到呢個活動嗰陣,感覺係:「吓! 哈哈…痴x線…」,總選舉係一個打破我既有常識嘅活動。

「選拔總選舉」係一年一度嘅大型活動,顧名思義,係一個透過選舉去揀出「選拔成員」嘅活動,得票最高嘅16位成員,就會成為下一首主打曲嘅選拔成員,而第1名就係Center。至於邊個有權去投票? 放心,呢個並唔係一個小圈子選舉,只要大家有錢,都可以去投票。如果有好多錢,更加可以投好多票。

投票方法,簡單講就有以下兩種:
1. 成為各種官方Fans Club會員
2. 買投票期間出嘅Single,每隻碟都附有一張選票

投票方法介紹影片(日文): https://www.youtube.com/watch?v=u1B0LavzIps

令我震驚嘅,唔係個活動非一人一票,有錢就可以不斷投票。而係成個活動本身非常「殘酷」,但又好有趣,當中產生嘅戲劇性會令人感覺到現實比戲劇更驚奇。

AKB48好多成員都唔夠20歲,就要佢地赤裸裸咁面對自己嘅人氣。成績好嘅,當然係一個鼓舞,但成績差,對佢哋嘅自信就係一個非常大嘅打擊。部分成員可能一路受營運重視,但總選舉反而排名低甚至無排名,承受嘅壓力唔係一般人能夠想像,因為佢哋所得資源同人氣有落差,對人氣更高但唔受營運重視嘅人唔公平。而且排名好都唔可以鬆懈,要為下一屆選舉擔憂,如果成績唔能夠繼續向前甚至退步,可能就唔會再有第二次機會。

「選拔成員」原本係由營運做決定,無論點選,都唔會有滿足到所有Fans嘅選拔名單,點都會有人覺得唔公平。為咗解決呢個問題,「選拔總選舉」就應運而生,將選拔交由所有Fans決定。而決定方式係總計所有Fans願意為嗰一名偶像「付出幾多」。

「選拔總選舉」係一個營運全贏嘅活動,將人氣(除握手之外)再進一步轉化為收入,同時可以令上位排名成員人氣增加。總選舉就好似世界盃,會有好多「忽然球迷」,係一個可以引起路人注意嘅大型活動。總選舉亦為AKB48帶嚟大量話題,唔同電節目嘅討論同報導,都可以提升團體同部分成員嘅知名度。例如早期總選舉就令人爭議唔係一人一票嘅問題,而後期人氣成員逐漸畢業,話題重心就變成邊個新世代成員可以繼承AKB48。

至於Fans就有贏有輸,總選舉係Fans群之間嘅財力鬥爭,唔係話付出完就會得到想要嘅結果,因為其他Fans可能付出得更多。正因為唔係一人一票,所以Fans係好難計算到底投幾多票先可以令鍾意嘅偶像成為選拔成員,甚至成為第一名(Center)。總選舉可以話係一場不設上限嘅戰爭。
多謝大家呢兩日推post
lm
文我就唔quote了 巴打有無份投票?
(利申非akb迷,覺得幾suprise 因為連指原都贏到幾屆)
支持
好想了解日本嘅娛樂圈生態
雖然宜家比韓國搶風頭但仍然維持得好好
點解香港做唔到

個人睇法
香港娛樂事業衰退係長年無競爭造成
而且現時環境完全係「反」創意工業,唔鼓勵不特止仲要打壓
真係好難救得起,除非肯畀返個電視牌真係有心搞創意工業嘅人
文我就唔quote了 巴打有無份投票?
(利申非akb迷,覺得幾suprise 因為連指原都贏到幾屆)

指原贏簡單講就係觀眾睇實力多過外表
當然都要有運氣
總選就算9數啦
竟然俾個荻野尤佳速報第一
那有錢
總選就算9數啦
竟然俾個荻野尤佳速報第一
那有錢

你冇啫
個總選真係發過豬頭,等你地成班on9毒撚真金白銀去買碟幫偶像刷票
留名
其實真係好撚勁
lm
個總選真係發過豬頭,等你地成班on9毒撚真金白銀去買碟幫偶像刷票

無錢都仲要投我都同意係傻

但有閑錢投嘅我反而覺得係無私
投完又唔會得到個人嘅回報

其實人哋用錢喺自己嘅興趣上
無分高低級,值唔值得睇個人
無謂標籤其他人
一直都對AKB既經營手法好有興趣,點解一大班o靚妹重要成日轉人都可以成為國民偶像,重型成左個經濟圈,雖然唔係好鍾意依種經營手法,但真係好成功,肥秋睇中左秋葉原班宅男係個未開發既泉源,日本好多宅男又無女又無咩特別洗費,就食正條水路
相反韓國既偶像策略就相反,不斷有新團體冒起,但可持續發展力應該邊種好d?
一直都對AKB既經營手法好有興趣,點解一大班o靚妹重要成日轉人都可以成為國民偶像,重型成左個經濟圈,雖然唔係好鍾意依種經營手法,但真係好成功,肥秋睇中左秋葉原班宅男係個未開發既泉源,日本好多宅男又無女又無咩特別洗費,就食正條水路
相反韓國既偶像策略就相反,不斷有新團體冒起,但可持續發展力應該邊種好d?

一個係條友自己推,一個係國策谷娛樂
呢個post 好有意思
支持
Strong post Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞