[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
去左印度搞孟買48
好正用左2日睇哂

岩岩係日本見到麻友都畢業了
巴打上水未
一直對呢D偶像團體冇興趣
但係最近鍾意左欅坂
留名等樓主更新
46簡化同改變咗好多野
成個管理模式已經完全唔同
唯一相同就得返肥秋個名
樓豬上水未
樓豬 where are you?
樓主返生未啊?
高質留名待睇
以為樓主返黎
其實歌同編舞正正就係風格嘅一種
欅坂成功最大因素我反而覺得係marketing做得好高章, hit到年青人追捧嗰種"叛逆感",
單論歌舞, 欅比唔上E-girls旗下或者桃色幸運草, 但對於近年嘅48/46系黎講, 係佢地缺乏嘅元素,
而媒體宣傳比起其他團起步都要多 (出道當年就上哂冠名番組, 電視劇, 各類型music festival, 某程度上講乃木坂摸咗3年嘅路佢一年就行完),
上年甚至上埋偏重音樂性嘅summer sonic 音樂節

48分團, 當年ske都做到現今欅嘅高度,
不過分團開得太多點都分薄咗人氣, 而分團兼任制亦係完全失敗,
雖然 ngt stu 依種有地方政府支持, 資金上唔憂
Lm
欅某程度上真係死好命
元center走咗先輪到平手
有首引起共鳴嘅沉默
加上揾到takahiro做編舞
先令欅打響個名堂
乃木坂一開始3,4單都要黐akb個名做宣傳
欅一出道就可以咁紅
今年紅白單意外更加推高咗知名度

但係欅開始俾沉默局限咗
嗰種「叛逆感」遲早都會唱到悶
所謂嘅新飯(特別紅白先識 4字頭嗰班)都會流失
不過欅仲未揾到其他路線
出面講黎講去都係「熱血, 反叛」
偶像風格嘅二單一直俾人binc
但變 又唔夠乃木坂akb桃色幸運草鬥
兩頭唔到岸

再咁落去遲早會變到ske咁滑落
樓豬仲未返
好難得咁有心機既長文
推呀
舊帖留名 終於搵得番
突然又已一年

樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞