[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
點睇48初代成員係咪吹大左形象差醜聞多老屎忽一畢業就收哂皮仲要對團無乜擔當(得把口)
唔似宜家一姐指原範範掂,由低做起爬到總選三連霸票數歷代最高。主打歌c全部靠自己拎,雖然有唔少醜聞又樣衰但有好高親和力最重要佢有領導能力對團有擔當帶起唔少後輩,名副其實一個頂七個

日經娛樂月刊每年都會出一個(
藝人Ranking Top100嘅報告

透過一年內唔同時間訪問唔同年紀嘅人
透過「認知度」同「喜愛」度將過千個藝人排名
可以客觀咁了解邊個藝人紅唔紅/有幾紅

2013年女性偶像(個人)排行當中
第一至第七名就係神七
第八係柏木由紀
第九係指原莉乃

所以有無吹大咗,要睇邊一方面
單論公眾人氣,當年嘅神七係貨真價實
點睇48初代成員係咪吹大左形象差醜聞多老屎忽一畢業就收哂皮仲要對團無乜擔當(得把口)
唔似宜家一姐指原範範掂,由低做起爬到總選三連霸票數歷代最高。主打歌c全部靠自己拎,雖然有唔少醜聞又樣衰但有好高親和力最重要佢有領導能力對團有擔當帶起唔少後輩,名副其實一個頂七個

日經娛樂月刊每年都會出一個
*亦即係日經圈地榜

第一至第七名就係神七
第八係柏木由紀
第九係指原莉乃

日經娛樂月刊每年都會出一個
*亦即係日經圈地榜

第一至第七名就係神七
第八係柏木由紀
第九係指原莉乃

wtf,有無咁勁,頭八全部都akb嚟嘅
我會覺得AKB的commercial model只有賣碟係真正創新,其餘方面好大程度都係受寶塚歌劇影響
我會覺得AKB的commercial model只有賣碟係真正創新,其餘方面好大程度都係受寶塚歌劇影響

寶塚有無握手會?

我覺得有秋元康應該都會紅到

而家秋完康搞緊一個新團

聲優偶像/二次元偶像團體「22/7」
http://www.nanabunnonijyuuni.com/

可以留意下呢個唔係用48/46嘅名開嘅團棒唔棒得紅

其實二次元真心可以搞得起咩紅得嚟都有個限度啦利申唔熟,9up

表面上係二次元
但參照其他聲優的話
其實開演唱會都係真人出嚟表演

另外,有二次元角色
可以整音樂節拍Game

無錯LIVE係真人
但其實都係飾演緊個角色
所以有講法呢啲叫2.5次元

聽過一個比喻就係聲優上到台上就到好似巫女咁
召喚個角色上身

亦都要留意返聲優偶像/二次元偶像其實係兩樣都幾唔同嘅嘢

2.5次元idol特別嘅地方正正係喺聲優,聲優同角色都會有成長,而且係互相影響嘅,就以im@s嚟講,前AKB48嘅佐藤亜美菜(橘ありす役)曾經喺生放送講過,CG 3RD LIVE佢上台中露出嘅笑容係以前akb48俾唔到佢,係ありす俾佢嘅,呢個正正係聲優同角色之間嘅成長嘅印證

認同 但同我想講無矛盾
我話聲優偶像/二次元偶像其實係兩樣都幾唔同嘅嘢 或者舉例說明啦
聲優偶像:田村ゆかり,堀江由衣,スフィア,ゆいかおり
二次元偶像:LOVE LIVE!,im@s

寶塚有無握手會?

所以我咪話係受影響囉
我睇左一本由寶塚前任負責人所著,講寶塚整個business model的書,中間有一節都有講寶塚同AKB的比較,
睇完我就覺得AKB好大程度只係寶塚模式的revolution,而唔係innovation

寶塚有無握手會?

所以我咪話係受影響囉
我睇左一本由寶塚前任負責人所著,講寶塚整個business model的書,中間有一節都有講寶塚同AKB的比較,
睇完我就覺得AKB好大程度只係寶塚模式的revolution,而唔係innovation

可唔可以詳細啲講下 等大家都可以參詳下
相信樓主都唔介意有多啲實質內容豐富個討論

寶塚有無握手會?

所以我咪話係受影響囉

可唔可以詳細啲講下 等大家都可以參詳下
相信樓主都唔介意有多啲實質內容豐富個討論

我都想了解更多

簡單講下以我所知嘅寶塚同AKB48嘅異同先
相異:
寶塚選嘅人係精英
AKB48係素人,欠缺才藝都可以加入

分組上,寶塚有明顯嘅特色區分
而AKB48分組特色唔算有明顯分別

相同:
金字塔式體系

仲有咩係借鑑寶塚?
真係好佩服日本人
用AV去推廣音樂
睇完樓主寫既文真係感觸良多,
更加確信AKB真係一個創造奇蹟既地方。
今日49單MV出左,指原係twitter出左呢個post

大致係講佢想同麻友w center,但最觸動到我係佢最後個句(大致翻譯):

「但想給過去曾經迷茫和煩惱著的自己看看這次的MV。」

時間返到去2009年,果陣有邊個會覺得呢個研究生會同王道偶像有資格並排甚至超越佢?作為指原推真係好想知果陣既指原係點捱過去
而家望住指原由山雞變鳳凰,你可能話係佢個人本事多d,但AKB呢個平台就正正俾佢發揮佢個本事創造呢個三連霸盛世
而最近荻野由佳既上位更加肯定我對AKB係呢方面既睇法,鼓勵d女仔去追尋夢想之餘,其實都鼓勵緊我呢d毒撚要繼續向前

我一直都好欣賞樓主從商業角度剖析AKB(其實係由今日開始追post追到而家 ),更相信呢種商業模式雖然有利有弊,但對10零20歲的女仔黎講,可能已經係不可或缺,令我更相信AKB會執應該係我有生之年都見唔到。

樓主加油,我會一直支持你。

P.S.見到樓主寫得咁專業,搞到我都想為指原寫返個post,佢真係太傳奇la,應該都會有排寫,希望可以好似樓主咁寫得咁好

大致係講佢想同麻友w center,但最觸動到我係佢最後個句(大致翻譯):

時間返到去2009年,果陣有邊個會覺得呢個研究生會同王道偶像有資格並排甚至超越佢?作為指原推真係好想知果陣既指原係點捱過去
而家望住指原由山雞變鳳凰,你可能話係佢個人本事多d,但AKB呢個平台就正正俾佢發揮佢個本事創造呢個三連霸盛世
而最近荻野由佳既上位更加肯定我對AKB係呢方面既睇法,鼓勵d女仔去追尋夢想之餘,其實都鼓勵緊我呢d毒撚要繼續向前

我一直都好欣賞樓主從商業角度剖析AKB(其實係由今日開始追post追到而家 ),更相信呢種商業模式雖然有利有弊,但對10零20歲的女仔黎講,可能已經係不可或缺,令我更相信AKB會執應該係我有生之年都見唔到。

P.S.見到樓主寫得咁專業,搞到我都想為指原寫返個post,佢真係太傳奇la,應該都會有排寫,希望可以好似樓主咁寫得咁好

又會稱乎佢做麻友選生咁搞笑嘅
又會稱佢做麻友選咁搞笑嘅

多謝支持

不過專業就應該講唔上
只係盡自己所能去寫
有時都要靠巴打們補充令成篇文更完整
公演唱嘅歌係咪都係秋元康寫

係,日本48團嘅歌絕大部份都係佢寫詞
不論公演定Single

係咪高質啲嘅歌(佢自己覺得)會攞黎出Single
其他就留翻公演

係呀 聽下high tension幾高質

high tension sion sion sion sion sion sion

以我所知就官方無講解過

我覺得調返轉,公演歌一唱就幾年,風格獨特啲,啲歌噤聽啲
A4 K4十年啦,真係難聽點頂到十年

其實以前真心有d鄙視akb,或者呢類團體,但咁睇番咁成功其實真係血有汗博番嚟,至少唔會再反感先
又會稱佢做麻友選咁搞笑嘅

如果有睇MB既手機mail 都會稱呼買家XX選手

其實我都唔知點解

其實以前真心有d鄙視akb,或者呢類團體,但咁睇番咁成功其實真係血有汗博番嚟,至少唔會再反感先

AKB咁多人 要好似获野無啦啦彈出 真係要好有運
我另一個睇法係 比一班無知少女發明星夢既地方
不論48同46
高汁文
多謝樓主講解得咁好睇又詳細

想問下你覺唔康叔會唔會食團內既女女?日本有冇依啲潛規則?

同埋研究生收入係咪好少,多唔多人係加入好多年都鬱鬱不得志,由加入到畢業都冇乜人留意,畢業之後就做番普通行業

睇完覺得akb發展好熱血,但制度都幾殘酷

結婚

支持你去寫
唔係指原飯 但一直都好好奇點解指原可以咁成功
高汁文

同埋研究生收入係咪好少,多唔多人係加入好多年都鬱鬱不得志,由加入到畢業都冇乜人留意,畢業之後就做番普通行業咁

秋元康老婆咪之前係小貓俱樂部成員(佢有份搞嘅偶像)
高汁文

同埋研究生收入係咪好少,多唔多人係加入好多年都鬱鬱不得志,由加入到畢業都冇乜人留意,畢業之後就做番普通行業咁

秋元康老婆咪之前係小貓俱樂部成員(佢有份搞嘅偶像)

補圖
高汁文

個人唔在意個答案係Yes定No,無証據嘅情況下任何人都可以假定係Yes或者No

要信邊一邊,可以諗以下嘅問題:
佢嘅性慾係咪高於其他慾望?
面對連政治醜聞都敢爆嘅《週刊文春》,會唔會為一時之快而冒咁高風險? 被發現等同放棄每年應該有過億嘅收入,就算性需要真係好強,都唔一定要搵成員

如果覺得係Yes/Yes,即係覺得秋元康係愚蠢嘅人
如果覺得係No/No或Yes/No,即係覺得秋元康係理智嘅人
而No/Yes,即係覺得秋元康係瘋狂嘅人

個人無預設答案,如果日後文春影到証據,應該會笑住咁睇事件發展

潛規則就任何時間任何地方任何行業都會有

收入都係無公開資料,不過可以想像為比出去打工嘅收入少
以前有個打工AKB企劃,時薪1000Yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞