[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
(一) AKB48係一種創新偶像商業模式

AKB48係日本首屈一指嘅偶像團體。如果唔了解佢地,可能就只會有「好鬼多人」嘅印象。

但如果深入去了解AKB48,就會發現到AKB48同一般偶像團體好唔同,佢有一套獨特嘅「偶像經營模式」。

AKB48成立於2005年12月8日,至今11年經歷過無數波瀾,創造左好多歷史,亦都賦予左「偶像」另一種定義。

為左令大家有興趣睇落去,先上一張AKB48最近期Single首週銷量圖:

(Source: *Oricon公信榜 – 日本最具公信力唱片銷量統計)

大家絕對無眼花,網站亦都無出錯。係唱片式微嘅年代,AKB48已經(自2011年)連續27隻Single、總共28隻Single累計銷量達到100萬以上。(但注意,銷量不等同於音樂質量,仲包括埋營銷手法。)

以下落黎,將會同大家講下點解AKB48係非一般偶像。

AKB48偶像文化發展左11年,已經變到一般人難以理解。究竟點解組合有咁多人? 做咩會開劇場? 不斷咁開分團(以xxx48為名)? 戀愛禁止條例? AKB總選舉? 單曲銷量持續破百萬係點做到?

要理解上述問題AKB48,首先要去了解AKB48之父(總製作人)「秋元康」。

參考資料:

歌曲銷量:
https://zh.wikipedia.org/wiki/AKB48%E6%AD%8C%E6%9B%B2%E5%88%97%E8%A1%A8

Single(單曲): AKB48主要以單曲形式發行歌曲,單曲比Album(專輯)樂曲少
(二) AKB48誕生前的「秋元康」

如果對日本演藝界有一定了解的話,應該都會認識秋元康呢個名。

秋元康高中嗰陣就成為放送作家(為電台節目寫劇本),之後大學期間更加中途退學,專注於放送作家嘅工作。佢嘅事業可以話係一帆風順,工作範圍不斷拓展。除咗放送作家,佢亦都成為作詞人、作家、編劇、電視節目製作人、電影導演等等。

追溯歷史,AKB48並唔係秋元康第一個搞嘅偶像團體。1985年,AKB誕生前20年,秋元康已經成為偶像團體「小貓俱樂部」製作人。小貓俱樂部源自一個秋元康策劃嘅綜藝節目(夕やけニャンニャン | 晚霞貓貓),一班高中生上電視節目進行甄選加入節目成為偶像,再喺節目入面進行形形色色嘅環節。

小貓俱樂部係一反傳統嘅偶像團體。偶像本身應該係要完美,但小貓俱樂部反而係由一班業餘嘅少女組成,唔係每一個都能歌擅舞。令小貓俱樂部比起一般偶像多出一份真實感同親切感,以致佢地大受歡迎。

小貓俱樂部好快就竄紅,令佢地成為八卦媒體嘅目標,爆出各種醜聞同緋聞,導致人氣下滑。紅得快亦退得快,短短2年多就宣佈解散。解散無幾耐,成員之一高井麻巳子同秋元康結婚,去美國紐約生活居住咗1年半。

雖然小貓俱樂部最後解散,但秋元康嘅成就無止步於小貓俱樂部,咁多年嚟佢都一直喺演藝界打滾。1989年返到日本後,秋元康為傳奇歌手美空雲雀寫出經日本國民金曲《川流不息 (川の流れのように)》。世界三大男高音、鄧麗君都曾經翻唱過。2003年有名鬼片《鬼來電》亦係出自佢手筆。
(川流不息(中文字幕): https://www.youtube.com/watch?v=celHPIjvgKg)

秋元康係一個娛樂界嘅鬼才,佢擁有豐富嘅制作經驗同埋龐大嘅人脈。事隔20年,佢再一次踏入偶像領域。

AKB48嘅故事由此開始。
(三) AKB48之父「秋元康」

上一篇簡介過秋元康做過嘅野,今次會講下佢嘅為人。秋元康作為AKB48掌舵人,只要了解佢,就可以大概明白AKB48究竟係點樣嘅偶像。

如果要我用一句黎介紹秋元康,我會話佢係一個「商業藝術家」。

2013年秋元康拍過紀錄片《貼身!秋元康2160小時~娛樂界是沒有睡眠的~》,跟拍秋元康三個月,了解佢日常工作。

紀錄片入面可以見到佢藝術家嘅一面,佢係個敢於挑戰同創新嘅人,而且會堅持己見,唔容易妥協。AKB其中一個成員就講到:「秋元康勇於做其他人就算諗到都唔敢去做嘅事。」

另一方面,佢嘅創作並唔係以自己作為出發點,而係考慮觀眾到底想要咩進行創作賺錢。但問題係,人好多時都未必表達到自己真正想要咩,通常都係要透過「體驗」先可以理解到自己真正嘅諗法。所以秋元康團隊嘅經營,雖然話係滿足Fans需求,但都唔係完全根據Fans意見行動,而係行先一步去預測Fans想要咩而行動,行錯咗就馬上修正,「貼地」咁經營AKB48。

對於AKB48,佢係不可或缺嘅總製作人,係成個團體嘅大腦。只要同AKB48相關,不論大小事項,佢都有話語權。AKB48所有歌詞都係由佢包辦,另外,選曲、服裝、Single封面、MV拍攝、出演節目制作等等,佢都有決定權同否決權。(但後期利益關係者增加,「傳聞」佢喺AKB話語權不及初期。)

事隔20年,秋元康再一次踩入偶像界,創立AKB48。AKB48係小貓俱樂部嘅進化,AKB48繼承咗小貓「親民偶像」路線。而過去嘅失敗亦令到佢嘅偶像管理更成熟。

時間已經證明咗AKB48模式嘅成功,但可以點延續落去係營運面對緊嘅挑戰。嚟緊嘅篇章,將會剖析一下AKB48模式到底係咩,究竟點解會成功,以及現時AKB48所面對嘅挑戰又係咩。
出完幾篇之後,先戴返實個頭盔

(一) 文章以簡單易明為目標,志在引起大家興趣再自行深入探索
(二) 文章可能會有嘢錯,但我會盡量check,有發現錯希望大家提出更正
(三) 因為耐無寫嘢,更新得會比較慢,但每晚點都會寫一篇,希望之後可以加快
(四) 文係用口語寫,因為係畀用廣東話嘅人睇
(五) 點解唔鬼去娛樂台,要開喺學術台,因為主題係了解AKB48嘅「經營手法」

文會同步喺Facebook更新
[url]https://www.facebook.com/%E9%9B%9C%E8%A8%8A%E7%A4%BE-1095851227136065/
[/url]
最後多謝每一個入嚟睇文嘅人
其實係咪一種捆綁式銷售

即同一個團體入面比好多個人你

但可能我只係鐘意其中一兩個、而其他人又鐘意其他成員

但因為係同一個團體 所以大家一齊支持

可以算係,但更加複雜

成員之間係同伴,又係競爭對手
支持樓主
出完幾篇之後,先戴返實個頭盔

(一) 文章以簡單易明為目標,志在引起大家興趣再自行深入探索
(二) 文章可能會有嘢錯,但我會盡量check,有發現錯希望大家提出更正
(三) 因為耐無寫嘢,更新得會比較慢,但每晚點都會寫一篇,希望之後可以加快
(四) 文係用口語寫,因為係畀用廣東話嘅人睇
(五) 點解唔鬼去娛樂台,要開喺學術台,因為主題係了解AKB48嘅「經營手法」

文會同步喺Facebook更新
[url]https://www.facebook.com/%E9%9B%9C%E8%A8%8A%E7%A4%BE-1095851227136065/
[/url]
最後多謝每一個入嚟睇文嘅人

改返條link,上面fail左
https://www.facebook.com/%E9%9B%9C%E8%A8%8A%E7%A4%BE-1095851227136065/?fref=ts

多謝巴打們支持
以商業模式睇日本流行文化
香港都曾經出過 SuperGear 偶像團體,卻未能持久。
世代交接
留名待文
高質
lm
利申:48+46飯
山本彩飯lm
Lm
巴打讀日研
巴打讀日研

hello
巴打讀日研

唔係,但非常鍾意睇日本綜藝節目

你個名做綜藝都幾好
咁多飯入咗嚟

飯其實未必啱睇
可能大部分內容都已經知道

今晚繼續
唔識喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞