[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
睇完之後就覺得個老細搵班女黎賺錢
就算幫佢搵過幾多錢 冇利用價值就要走
而班女又一直搵班fans錢
同樣都係冇利用價值就唔會理你
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
偶像同普通人一樣都係打份工
犯錯一樣有機會被人炒
做得好拎完工作經驗就可以轉過份工

至於偶像同Fans嘅關係,只可以話咩人都有
但做偶像唔代表佢哋完全偏離正常人

想睇akb沒落應該有排,今時今日都仲擴展緊
而且瘦死嘅駱駝比馬大
接近20年前出道嘅Morning娘今日都仲喺度
akb真係好難想像幾時先會完結

你覺得禁止戀愛算唔算係違反人權

算係一回事
行規係咁又一回事

攞呢樣野黎攻擊呢個行業既人其實都幾無聊

Accout都有好多野唔人道
So what
行有行規,入得去就姐係要跟規矩

更何況idol呢樣野本身就係要黎比人ff用
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

算係一回事
行規係咁又一回事

So what

問下姐
會唔會講下乃木坂?
對akb完全無興趣不過係乃木坂忠實fans

會約略講下,不過應該唔會寫得多

想知48同46之間既經營模式有咩分別

簡單嚟講

46無劇場/無總選舉/唔會開個人Twitter/唔會做網上直播
行傳統偶像路線,同Fans保持距離

目標觀眾比48更注重女Fans
行美顏/清純/大小姐風,將更多成員發展做Model
最近徵嘅三期生好明顯亦係為咗行Model/時尚路線

至於點分48定46,可以睇裙嘅長短
48 = 短裙 46 = 長裙 (大致上)

耐唔耐有開showroom宣傳
和田まあや

多謝補充

我打漏咗,其實應該話唔會個人咁去做網上直播

補充多少少:
46同48都會有由公司安排嘅網上直播去做宣傳
但唔會好似48咁自己喺屋企開直播

至於風格係大致上嚟講,綜藝角色當然都會有

直播都係上年開始同showroom痴埋先開始有
得一年幾時間唔算得上係48特色吧
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

最基本嘅問題係「有無得揀」

戀愛禁止,成員加入前係咪知情? 當然係
成員係唔係被迫加入? 唔係
成員可唔可以辭職? 可以

另外,日本做偶像唔係全部都戀愛禁止
唔係話想做偶像就一定唔可以拍拖
唔同公司對偶像拍拖嘅鬆緊程度不一

既然所有決定都有選擇嘅權利
又點會算係違反人權咁恐怖?
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

算係一回事
行規係咁又一回事

So what

問下姐

唔係針對你
而係係娛樂台見到好多呢類人
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

好多人其實想屌就屌
根本無興趣知事實既全部

利申唔追idol追過歌手

直播都係上年開始同showroom痴埋先開始有
得一年幾時間唔算得上係48特色吧

特色當然唔算係,其他偶像都有做
其實只係簡單咁講46/48分別
講完無耐就被Showroom車我一巴

更正之前有關46/48分別嘅內容:
46系將會開個人Showroom

https://www.showroom-live.com/campaign/nogizaka46_sr
https://www.showroom-live.com/campaign/keyakizaka46_sr

好似係今日公佈?
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

我覺得3條問題問的野其實就係係咪一個願打一個願捱
假如有間普通公司禁止員工拍拖
理由可能係唔希望員工因為拍拖而對工作失去專注力 又或者唔需要理由 純粹唔想見到員工拍拖
問返以上3條問題 得出的答案同樣都係知情 自願 可辭職
我想講的其實只係係咪一個願打一個願捱就代表冇問題
不過講到尾其實加入akb只係幾年的事
最多都係大約10年左右
而且比人發現左都只係比人炒
唔會有其他額外懲罰
就算係違反人權都係大家可接受的範圍
反而宣佈結婚果個比人攻擊更值得我地關注
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

理由可能係唔希望員工因為拍拖而對工作失去專注力 又或者唔需要理由 純粹唔想見到員工拍拖
最多都係大約10年左右
唔會有其他額外懲罰

佢宣布結婚唔係淨係宣布完就算咁簡單
更加唔好講之後既連鎖反應

或者可能唔熟悉日本偶像文化既人理解唔到到底件事有幾嚴重
不過結婚呢單野我覺得你去娛樂台個post爬左文先好啲

無謂騎劫左個學術post
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
犯錯一樣有機會被人炒

而且瘦死嘅駱駝比馬大

最多都係大約10年左右
唔會有其他額外懲罰

我真係完全唔認識日本偶像文化
所以先想樓主講多d
留名,呢個post學到好多野,好有趣
不過結婚呢單野我覺得你去娛樂台個post爬左文先好啲

無謂騎劫左個學術post

其實無咩所謂,前面都有出文去講呢個事件

有咁大爭議性嘅就係AKB48
而呢種話題性亦係令到AKB48可以成為國民嘅原因之一

最多都係大約10年左右
唔會有其他額外懲罰

所以先想樓主講多d

其實#168已經係我暫時想講嘅所有,再講多少少

首先,而家問題唔在於佢要結婚

首先有Fans有分單推(只係做一個成員嘅Fan)同多推,根本只係得好少人會在意佢結婚。就算係單推嘅Fans,都可能分為支持同反對派。反對嘅人可能係使咗好多錢投票畀佢,而且可能係基於佢無拍拖先會做佢嘅Fans,佢地覺得嬲係正常,對佢哋嚟講可以話係詐騙。

但最嚴重嘅問題係,佢違規之餘亦無顯示任何歉意咁宣佈結婚,當眾破壞規則。係破壞緊整個團體嘅「誠信」,外人可能會諗係咪成個團體都係咁嘅人。

而且總選舉係年度盛事,日本同海外都會關注。總選舉入面發表即係以「最高調」嘅形式去宣佈,後果唔難想像,一定會有鋪天蓋地嘅報導。而其他成員嘅正面訊息對媒體嚟講都唔再重要,佢哋已經得到想要嘅「醜聞」。一個嘉獎成員嘅活動成畀群眾食花生嘅鬧劇。就係背叛其他努力嘅成員。

成件事嘅問題係佢故意去做影響團體嘅事,結婚又好點都好,根本無咩人在意

現時需要確認嘅係,係唔係有部分員工事先知道佢會發表結婚。背後有人撑腰嘅話即係有人有心搞事,仲要等進一步嘅消息先可以知咩事。

最多都係大約10年左右
唔會有其他額外懲罰

所以先想樓主講多d

其實#168已經係我暫時想講嘅所有,再講多少少

首先,而家問題唔在於佢要結婚

首先有Fans有分單推(只係做一個成員嘅Fan)同多推,根本只係得好少人會在意佢結婚。就算係單推嘅Fans,都可能分為支持同反對派。反對嘅人可能係使咗好多錢投票畀佢,而且可能係基於佢無拍拖先會做佢嘅Fans,佢地覺得嬲係正常,對佢哋嚟講可以話係詐騙。

但最嚴重嘅問題係,佢違規之餘亦無顯示任何歉意咁宣佈結婚,當眾破壞規則。係破壞緊整個團體嘅「誠信」,外人可能會諗係咪成個團體都係咁嘅人。

而且總選舉係年度盛事,日本同海外都會關注。總選舉入面發表即係以「最高調」嘅形式去宣佈,後果唔難想像,一定會有鋪天蓋地嘅報導。而其他成員嘅正面訊息對媒體嚟講都唔再重要,佢哋已經得到想要嘅「醜聞」。一個嘉獎成員嘅活動成畀群眾食花生嘅鬧劇。就係背叛其他努力嘅成員。

成件事嘅問題係佢故意去做影響團體嘅事,結婚又好點都好,根本無咩人在意

現時需要確認嘅係,係唔係有部分員工事先知道佢會發表結婚。背後有人撑腰嘅話即係有人有心搞事,仲要等進一步嘅消息先可以知咩事。

睇哂上面成個post
主要就係班fans覺得被背叛同埋覺得佢違反職業道德
睇黎真係大把花生食
因為暫時冇壓倒性的力量支持/反對佢
無論決策者點應對都好
都好大機會令其中一面的人唔滿意
我都講到呢到算
廢事騎劫左個post
敢問樓主係讀乜野
睇完個po見識左好多野
支持你
敢問樓主係讀乜野
睇完個po見識左好多野
支持你

其實有心要上網搵應該唔難
不過樓主搵哂料再整合再分享出黎就
今日都係寫唔切
一路諗住單大獲野好難專心寫正文

聽日好似有記者會
有新消息應該都係會寫總選單野先
敢問樓主係讀乜野
睇完個po見識左好多野
支持你

唔會答

多謝支持

睇哂上面成個post
主要就係班fans覺得被背叛同埋覺得佢違反職業道德
睇黎真係大把花生食
因為暫時冇壓倒性的力量支持/反對佢
無論決策者點應對都好
都好大機會令其中一面的人唔滿意
我都講到呢到算
廢事騎劫左個post

其實網上輿論無論國內外都係反對聲音多,
有電視台做調查有八成五人覺得咁結婚發表係有唔妥,
只係吉本(即係nmb48所屬事務所)旗下某啲藝人,你可以當呢班係娛樂圈嘅kol,
係節目或者社交媒體到開聲撐佢,先造到所謂嘅支持聲音
今次咁樣嘅地震新聞係akb group真係好耐冇試過
學到野
雖然佢地團員間融恰麻麻 不過你唔能夠唔認係唱片業賣得咁差 佢仲賣過百萬結果令你佩服同認同
第二位過十幾廿萬真係要去還神

佢同morning 娘分別的確好大 morning娘冇得爭都係事實 不過一位紅既akb成員 要fans冧 加上唔可以太易做錯事 係難 不過你要生活日後好 要做明星 正如有人問 禁戀愛 我覺得有得必有失 你搵緊異性錢 冇可能同你講明明有仔我仲會去扮冧你 呢點唔難明 世界開放左 但兩性關係唔會因為咁而變 佢畀到你親民 鄰家女孩 就係同你有互動 女神唔洗有互動 但鄰家要 同你講 媾女都係取易不取難 好多靚女冇拖拍 點解肥婆有人嫁得出 我覺得其中一個原因 你點都同個有互動易有感情萌生多過冰封女神掛
呢點唔難明啦 佢捉到男性心點 呢點 正如化妝品捉到女性心理一樣 畀個good佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞