[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
(十九) AKB成功之道 –選拔總選舉(6.4)

指原莉乃雖然成為第一名,但當時佢唔係一個受所有人認同嘅偶像。指原曾經出過醜聞(加入後拍過拖,前男友向文春爆料),而且係綜藝搞笑角色(會做/講好多一般偶像唔會做/講嘅野)。一個唔多似偶像嘅人打敗原本嘅王者大島優子。激起新嘅爭鬥,由「官推」對「民推」轉變成,「王道」偶像對「邪道」偶像。

*王道: 傳統印象形成,被認為係正確/正路
邪道: 非傳統,並未受大眾接受

第五屆總選舉同年(2013年)12月31日,大島優子喺【NHK紅白歌唱合戰】入面宣佈畢業,早期嘅兩位王者都離開AKB48。第六屆總選舉係渡辺麻友(王道)同指原莉乃(邪道)之爭。

連任總選第一係一件困難嘅事。上一年做到第一之後,Fans嘅士氣未必會咁高漲。而且指原莉乃第六屆總選速報第一,更加刺激反對佢嘅人投票畀渡辺麻友。最終渡辺麻友成功打敗指原成為第一名。

第六屆(2014年)總選舉前三名票數:
1st渡辺麻友 159,854票 | 2nd指原莉乃 141,954票 | 3rd柏木由紀 104,364票

第七屆總選舉,唔單止係指原同麻友之爭,柏木由紀亦都票數大增。最終都係由指原重奪第一名。比較特別嘅係AKB48嘅靈魂人物 — 高橋南 宣佈畢業,最後一次參選。高橋南係AKB48嘅「總監督」,即係AKB48所有成員嘅領袖。雖然佢對AKB48非常重要,作出莫大嘅貢獻,但最終得票137,252(第六屆57,388,票數增加一倍有多),只係拎到第4名。要做到第一名真係一件好困難嘅事。

第七屆(2015年)總選舉前三名票數:
1st指原莉乃194,049票 | 2nd柏木由紀 167,183票 | 3rd渡辺麻友165,789票

直到第七屆,總選舉都無出現過第一名連任。令到總選舉非常精彩,結果無法預計,所以先更加令人想去參與呢場活動。
留名學野
extra度無提目擊者

idol唱有政治意味嘅歌真係好勁
extra度無提目擊者

silent majority 已經好有政治意味啦
我都係睇海女呢套日劇先知道AKB文化
樓主寫得好好 我仲慢慢睇緊
而家做野間公司個大老細據聞就係俾錢秋元康搞AKB果個
有幾年既新人研修/XX研修就係去劇場幫手...

利申:發夢夢見
extra度無提目擊者

本身都唔知呢首歌,肥秋真係
我想問下總選會唔會為咗增加刺激性而出現疑似做馬嘅情況?
雖然完全冇留意akb
但覺得樓主嘅介紹好有趣
點將akb可持續性咁run
點可以增加收入同時拎到人氣數據
好多其他行業範疇都可以借鑒
睇完啓發咗我好多嘢
今日唔出住,聽日一次過出2篇
extra度無提目擊者

本身都唔知呢首歌,肥秋真係

其實我唔多熟劇場嘅歌,太多
仲有無其他好介紹
我想問下總選會唔會為咗增加刺激性而出現疑似做馬嘅情況?

之後嘅篇幅會講我自己嘅睇法
不過真相係點就得佢地自己先知

樓主就係秋元康
樓主就係秋元康

唔好相認

聽完笑死朕?
聽完笑死朕?

你覺得前面講嘅歌唔掂?
定係笑緊其他野?
(十九) AKB成功之道 –選拔總選舉(6.5)

一路以嚟無人連任第一嘅總選舉,去到第八屆(2016年)終於被指原莉乃打破常規,成為連任嘅第一人。而柏木由紀喺上屆總選過後5日,被《週刊文春》爆出同男性偶像嘅緋聞,已經無力爭冠。第八屆總選舉打破以往平衡,由一直嘅兩王相爭,轉變成一枝獨秀。指原莉乃嘅票數比第二名嘅渡辺麻友多出6萬7千票,同第三名比更加係多出一倍。指原成為AKB48嘅絕對皇者。

第八屆(2016年)總選舉前三名票數:
1st指原莉乃243,011票 | 2nd渡辺麻友 175,613票 | 3rd松井珠理奈 112,341票

第九屆總選舉,多災多難嘅一年。原定喺沖繩戶外開嘅演唱會同總選舉開票,因為天氣關係而轉移到室內進行,創造出首個無現場觀眾嘅總選舉。而且有成員發表令人驚訝嘅「結婚宣言」。令人無言嘅一屆總選舉。不過好在都有少量驚喜帶畀觀眾,殺出隻黑馬 荻野由佳 ,以高票數奪取咗速報第一名,為總選舉高位排名帶嚟不確定性。而荻野由佳最終由上年八十名不入飛躍到第五名。

最終指原三連冠,而且票數比上年仲有些微增加,同第二名票數相差近10萬。就算唔鍾意指原都好,都好難唔認同指原同佢嘅Fans喺總選舉上嘅實力。

第九屆(2017年)總選舉前三名票數:
1st指原莉乃246,376| 2nd渡辺麻友 149,132票 | 3rd松井珠理奈 113,645票

From: 指原莉乃twitter
https://twitter.com/345__chan

指原莉乃(加入AKB時間 = 9年) 同 渡辺麻友(加入AKB時間 = 10年) 都表示係最後一年參選(渡辺麻友亦喺總選上宣佈畢業)。回顧返指原第一次登基嘅時間係2013年。相隔4年,營運唔能夠喺原本嘅王者離開前培育出新嘅第一名。
睇MV好似好多靚女,如果全部下海......
依家睇返,原來官推只係贏過三屆
前田敦子兩屆 渡辺麻友一屆
睇MV好似好多靚女,如果全部下海......

有夢想係好事嚟嘅
但唱得主打歌嘅基本上機會極低
依家睇返,原來官推只係贏過三屆
前田敦子兩屆 渡辺麻友一屆

你個官推係指?

List返4個第一名嘅歷屆名次先:
前田敦子: 1 > 2 > 1 > 畢業
大島優子: 2 > 1 > 2 > 1 > 2 > 畢業
指原莉乃: 27 > 19 > 9 > 4 > 1 > 2 > 1 > 1 > 1
渡邊麻友: 4 > 5 > 5 > 2 > 3 > 1 > 3 > 2 > 2
其實而家啲詞係秋元康作定係掛名
我見legal high有一集影射過佢叫人代寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞