[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
(二十一) AKB成功之道 –選拔總選舉(8.1)

總選舉投票係其中一個畀Fans表達意見嘅方法,雖則係要用錢去表達。世間當然有意見批評總選舉係無良商法,或者選出嘅第一名根本唔係反映真正嘅人氣。究竟應該畀機會「受更多人鍾意」嘅偶像定係「令Fans願意付出更多」嘅偶像? 選拔總選舉制度下,係選出後者。

當然,「令Fans付出最多」嘅偶像亦都可以同時係「最多人鍾意」。不過2016年年尾AKB48就聯同NHK電視台舉辦咗場接近一人一票嘅「紅白選拔總選舉」。

流程如下:
i 投票係「日本國內限定」
ii 投票係「免費」
iii 可以透過手機App或電視機投票,一部機一票
iv 選出排名最高嘅48位成員上「紅白」表演
v 「紅白」現場直播宣佈頭16名成員,唱第二首歌

當日片段:
https://www.youtube.com/watch?v=fbIKsuaXL5Q

部分成員排名同選拔總選舉幾大出入,可以驅動大量投票嘅成員人氣不及部分選拔總選舉80名不入嘅成員。

對比選拔總選舉「升幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
吉田朱里 第77名 -> 第6名 | 第16名
市川美織 第81名 -> 第10名 | 第61名
大家志津香 第87名 -> 第12名 | 80名以外

對比選拔總選舉「跌幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
松井珠理奈 第3名 -> 第11名 | 第3名
兒玉遥 第9名 -> 第29名 | 無參選
武藤十夢 第10名 -> 第43名 | 無參選
岡田奈奈 第14名 -> 第32名 | 第9名
高橋朱里 第15名 -> 50名以外 | 第11名

紅白總選舉參考:
https://48pedia.org/AKB48_%E5%A4%A2%E3%81%AE%E7%B4%85%E7%99%BD%E9%81%B8%E6%8A%9C

紅白總選舉係個一舉兩得嘅活動,一來滿足部分Fans一直對一人一票總選嘅渴求,同時亦了解到每個成員嘅人氣。但要注意嘅係,呢個票數同握手會所得嘅數據唔同。握手會係要買碟先可以參加,但紅白總選舉投票係免費。握手會可以知道嘅係「Fans嘅意向」,但紅白總選舉投票門檻低,唔係Fans都可以參與,反映埋「公眾對成員嘅意向」。

部份成員喺兩個總選嘅成績有好大差異,下一篇會講下點解。

個營運真係好撚貼地
咁樣做生意真唔發達都難
紅白嗰個唔講差啲唔記得咗
諗落又的確可以比較下
樓主好波

兩邊拍埋嚟睇真係好有趣
可惜個活動係同電視台合作搞
應該唔會有第二次
想知神七佢哋喺紅白到 排名同總選嘅分別大唔大

紅白個總選好似唔係年年搞
所以無神七

佢應該係問緊選拔總選神七 同紅白比較
右一係選拔總選2016, 右二係紅白排位
[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/03/100937_bd189fb088882f32c349cbc758ae96e4.jpg[img]

其實係樓主quote出黎果個網可以睇晒
紅白總選舉參考:
https://48pedia.org/AKB48_%E5%A4%A2%E3%81%AE%E7%B4%85%E7%99%BD%E9%81%B8%E6%8A%9C

如果係用啱啱完左嘅2017黎比
      │2017│紅白
指原莉乃  │ 1  │2
渡邊麻友  │ 2  │4
松井珠理奈 │ 3  │11
宮脇咲良  │ 4  │5
荻野由佳  │ 5  │N/A
須田亞香里 │ 6  │13
橫山由依  │ 7  │8

學野
紅白總選舉參考:

如果係用啱啱完左嘅2017黎比
      │2017│紅白
指原莉乃  │ 1  │2
渡邊麻友  │ 2  │4
松井珠理奈 │ 3  │11
宮脇咲良  │ 4  │5
荻野由佳  │ 5  │N/A
須田亞香里 │ 6  │13
橫山由依  │ 7  │8

松井珠理奈
太多頁冇追哂
有冇同つんく個 hello project! 比較過?
太多頁冇追哂
有冇同つんく個 hello project! 比較過?

無,對H!P唔熟
日後了解多D先再寫
高質留名
樓主寫得好好 繼續支持
樓豬有冇話最鐘意邊個
(二十一) AKB成功之道 –選拔總選舉(8.2)

紅白當日,唱完第一首歌之後就宣佈頭16名嘅成員,成員都係當時先知結果,可以睇到佢吔嘅真實反應。結果宣佈得好快,有好多令人意外嘅結果出現。而去到第3名,指原莉乃嘅名仲未出現。指原喺2016選拔總選舉票數力壓其他成員,無疑係第一名嘅熱門人選。

宣佈第二名嗰陣,指原莉乃嘅名卒先出現喺大螢幕,山本彩成為紅白總選舉嘅第一名。山本彩之前已經表示2016年總選舉係最後一次參選,佢喺2016年總選嘅名次係第4名(110,411票),同指原相差十萬票以上(指原2016總選得票243,011)。但係接近一人一票嘅紅白總選舉反而可以打敗指原,究竟邊一種冠軍比較厲害就自行判斷(人數 vs 付出),無絕對嘅答案。

紅白總選結果對AKB48整體嚟講係一件好事。指原莉乃當時已經羸過三次選拔總選舉冠軍(現時係四次),再拎多個冠軍頭銜都唔會對佢事業有好大幫助。反而山本彩打敗總選舉嘅絕對王者,可以帶驚喜畀觀眾,反映AKB48唔係一枝獨秀,仍然存在競爭。

山本彩係分團NMB48嘅成員,加入NMB48前曾經組過女子樂團出唱片。樂團解散後加入NMB48,以歌手為目標成為偶像。山本彩係一個全能型嘅成員,無論係表演、綜藝節目都有一定實力。而且佢亦都係NMB48嘅領袖,同指原一樣係可以帶領其他成員嘅人。2015年AKB48為晨間劇《阿淺來了》(日文:《あさが来た》)唱主題曲 — 《365日的紙飛機》(日文:《365日の紙飛行機》),呢首歌嘅Center係山本彩。

《365日的紙飛機》現場表演:
https://www.youtube.com/watch?v=bfbixJlZyJg

NHK晨間劇影響力大,星期一至六朝早播放,每集15分鐘。《阿淺來了》平均收視率達23.5%。另外,大家比較熟悉嘅《海女》(日文:《あまちゃん》)亦都係NHK晨間劇。

《阿淺來了》收視報導(日文):
http://web.archive.org/web/20160405092638/http://www.asahi.com/articles/ASJ443DB0J44UCVL002.html

晨間劇同主題曲相輔相成,觀眾一個星期有6日嘅朝早都會聽到《365日的紙飛機》,令到呢首歌成為AKB48最近期有國民度嘅歌,年齡層比較高嘅觀眾都因為《阿淺來了》而認識AKB48。作為Center嘅山本彩人氣亦都上升,2016年亦推出個人專輯同埋進行日本巡演,為個人發展鋪路。

山本彩專輯封面:

From: http://www.randc.jp/artist/yamamotosaya/discography_detail/3405

「選拔總選舉」同「紅白總選舉」選出唔同嘅人。令到大家確認到一個事實,個世界唔係咁簡單,將人氣轉化為收入唔係一件容易嘅事,要先認識觀眾到底想買咩。

*補充返上一篇,紅白總選舉唔係「報名制」,所有成員都要參加。有部份成員唔願意參加選拔總選舉,紅白總選舉亦可以了解到佢哋嘅人氣。

待續…
有冇話最鐘意邊個

秋元康
唔講唔知山本彩咁威

又真係幾可愛
冇左paruru 真係冇其他人想推呀
有少少唔明另外的xx46 係咩?

AKB48 Group泛指所有48團體
最大特點就係有劇場
會命名為 x劇場所在地)48

而秋元康亦製作出坂道系偶像
以xx坂46命名 (日文「坂」係指斜坡)
現時只有兩個團,「乃木坂46」同「欅坂46」
雖然都係由秋元康製作
但經營概念唔同,坂道系無劇場/總選舉等等
公司亦都唔同

最大特點就係有劇場
會命名為 xxx (劇場所在地)48

雖然都係由秋元康製作
公司亦都唔同

最大特點就係有劇場
會命名為 xxx (劇場所在地)48

雖然都係由秋元康製作
公司亦都唔同

好彩46系無總選
或者可能人少唔攪
肥秋亦都講過唔攪
不過當要用盡賺錢就難講
樓主真係AKB專家
彩姐個tour真係抵睇
3舊幾水
香港求其一件都幾舊水 仲要唔知唱乜
彩姐個tour真係抵睇
3舊幾水

唱功 AKB 邊個最好?
彩姐個tour真係抵睇
3舊幾水

唱功 AKB 邊個最好?

以前 增田有華唱功係真係好好 超曬偶像水準 雖然畢咗業 不過想推介一下 可以去youtube聽下佢啲solo 依家akb我就唔知 印象中橫山由依都好似ok? 不過其實多數都都唔好得去邊...
樓主akb48入面最中意邊個
除左秋元康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞