[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
好高質
今年總選場地係沖繩戶外

但因為好大機會落雨而取消活動
會轉移到室內進行開票

係歷史上第一次無現場觀眾嘅總選舉
睇下營運之後會點拆彈

又係指原第一
仲有條囡爆響口想結婚
留名學野
會唔會講下乃木坂?
對akb完全無興趣不過係乃木坂忠實fans

會約略講下,不過應該唔會寫得多
今日無正文,講下個人感受

頭幾名唔意外,係有黑馬拎到第五
唔知下年仲延唔延續到
如果維持到就証明開地方(非大城市)分團有龐大潛力
之後講分團嘅篇章繼續講

最後一個早期重要成員渡辺麻友宣佈畢業
第一名指原亦都最後一年參選
下年係換代關鍵

有成員發表結婚宣言
其實之前八卦週刊文春已經有預告總選當日會爆料
佢應該係想畀人爆之前先自爆
等睇營運會點處理
https://news.yahoo.co.jp/pickup/6243689

總選舉影響力方面,畀大家參考下:
Yahoo JP熱門搜尋,「全部」都係AKB48相關字

後台直播旁述有40萬以上人睇,正式嘅直播可想而知係幾咁多人關注
因為樓主個post走去睇下頭先啲新聞
好似好多花生食咁
結婚宣傳真係
雖然自爆好過文春砲 但真係做壞晒規矩
優叔都忍唔住開live屌
今年真係一單爆過一單
因為樓主個post走去睇下頭先啲新聞
好似好多花生食咁

總選係年度大戲
會唔會講下乃木坂?

想知48同46之間既經營模式有咩分別
結婚宣傳真係
雖然自爆好過文春砲 但真係做壞晒規矩
優叔都忍唔住開live屌
今年真係一單爆過一單

優子段片睇多幾次,真係好少見佢咁嬲
仲要公開咁講,唔知係咪飲醉咗
成件事再火上加油

有媒體報導埋:
http://www.hochi.co.jp/entertainment/20170617-OHT1T50306.html

唔知可以點收科,應該都無可能冷處理
娘娘畢業搞得咁好,咁快一鋪清
會唔會講下乃木坂?

簡單嚟講

46無劇場/無總選舉/唔會開個人Twitter/唔會做網上直播
行傳統偶像路線,同Fans保持距離

目標觀眾比48更注重女Fans
行美顏/清純/大小姐風,將更多成員發展做Model
最近徵嘅三期生好明顯亦係為咗行Model/時尚路線

至於點分48定46,可以睇裙嘅長短
48 = 短裙 46 = 長裙 (大致上)
巴打早晨呀
寫得好詳細好清楚
不過點解唔揀張靚啲嘅prr
巴打早晨呀
寫得好詳細好清楚
不過點解唔揀張靚啲嘅prr

多謝支持
相其實已經係揀過
不過盡量唔用商業相,而係揀宣傳用嘅相
(十八) AKB成功之道 –選拔總選舉(5)

「親民」係AKB48嘅基本概念,而喺親民嘅基礎上,更加形成出「培育偶像」概念。選拔總選舉更加突顯出AKB48同其他偶像團體唔同嘅地方,就係「參與度」。

正如之前嘅篇章所講,現世代追偶像已經可以由單向轉變成雙向。Fans對於AKB48亦係一個相當重要嘅角色,唔單止因為Fans係資金來源,同時亦提供「意見」畀營運同埋成員應該點行落去。

選拔總選舉畀Fans扮演營運角色去揀選選拔成員同Center,令到營運可以了解到「外部觀點」。營運到底用點樣嘅邏輯去揀選拔成員,觀眾未必會了解而引起不滿。營運睇成員嘅目光唔同觀眾,成員內在嗰面(對工作人員嘅態度、有無努力之類)只有營運睇得到,所以經常都會有爭論點解營運唔畀更多資源其他成員,而去揀一個總選舉成績差嘅人。

選拔總選舉可以平衡營運嘅「內部觀點」,令佢哋可以更全面咁去睇一個成員,再去調整資源分配。

觀眾認識AKB48,再去握手/睇網上直播交流,見證成員嘅成長(實力+年齡),之後更加為咗幫成員達成夢想而付出時間同金錢。一般Fans可能只係普通咁投票,而核心Fans更加會組成「選舉對策委員會」,幫偶像拉票,亦會進行集資去投票。

*上Twitter搜尋 選挙対策 就會搵到唔同成員嘅選舉對策委員會:
https://twitter.com/search?q=%E9%81%B8%E6%8C%99%E5%AF%BE%E7%AD%96&src=typd

選拔總選舉係Fans為自己鍾意嘅偶像創造機會嘅活動。Fans唔再只係齋睇,而係直接令偶像成名嘅推手。最後再同偶像同一時間見證成績。對比其他偶像團體嘅Fans,AKB48嘅Fans對偶像有更大影響力,係同偶像一齊寫AKB48歷史嘅「參與者」。

記得有本書都係講類似嘅野
有啲位要查下真確性,正文今日暫停

另外一陣想講下呢兩日嘅事件
好精彩, 自己本身唔熟akb都睇到好精彩
睇完之後就覺得個老細搵班女黎賺錢
就算幫佢搵過幾多錢 冇利用價值就要走
而班女又一直搵班fans錢
同樣都係冇利用價值就唔會理你
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落
會唔會講下乃木坂?

簡單嚟講

46無劇場/無總選舉/唔會開個人Twitter/唔會做網上直播

耐唔耐有開showroom宣傳
和田まあや
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
偶像同普通人一樣都係打份工
犯錯一樣有機會被人炒
做得好拎完工作經驗就可以轉過份工

至於偶像同Fans嘅關係,只可以話咩人都有
但做偶像唔代表佢哋完全偏離正常人

想睇akb沒落應該有排,今時今日都仲擴展緊
而且瘦死嘅駱駝比馬大
接近20年前出道嘅Morning娘今日都仲喺度
akb真係好難想像幾時先會完結
會唔會講下乃木坂?

簡單嚟講

耐唔耐有開showroom宣傳
和田まあや

多謝補充

我打漏咗,其實應該話唔會個人咁去做網上直播

補充多少少:
46同48都會有由公司安排嘅網上直播去做宣傳
但唔會好似48咁自己喺屋企開直播

至於風格係大致上嚟講,綜藝角色當然都會有
成個模式只係用錢黎聯繫
除左錢之外就冇其他野
真係想睇akb沒落

其實無話利唔利用
偶像同普通人一樣都係打份工
犯錯一樣有機會被人炒
做得好拎完工作經驗就可以轉過份工

至於偶像同Fans嘅關係,只可以話咩人都有
但做偶像唔代表佢哋完全偏離正常人

想睇akb沒落應該有排,今時今日都仲擴展緊
而且瘦死嘅駱駝比馬大
接近20年前出道嘅Morning娘今日都仲喺度
akb真係好難想像幾時先會完結

你覺得禁止戀愛算唔算係違反人權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞