[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
其實而家啲詞係秋元康作定係掛名
我見legal high有一集影射過佢叫人代寫

天知地知同佢自己先知
揀自己信嘅一邊算

或者等時間去驗證
如果係代筆,就會有被人爆料嘅風險
睇MV好似好多靚女,如果全部下海......

有夢想係好事嚟嘅
但唱得主打歌嘅基本上機會極低

中西里菜當年都好似係center
依家睇返,原來官推只係贏過三屆
前田敦子兩屆 渡辺麻友一屆

你個官推係指?

List返4個第一名嘅歷屆名次先:
前田敦子: 1 > 2 > 1 > 畢業
大島優子: 2 > 1 > 2 > 1 > 2 > 畢業
指原莉乃: 27 > 19 > 9 > 4 > 1 > 2 > 1 > 1 > 1
渡邊麻友: 4 > 5 > 5 > 2 > 3 > 1 > 3 > 2 > 2

咪就係前田同渡辺
莫非我搞錯咗

天知地知同佢自己先知
揀自己信嘅一邊算

或者等時間去驗證

分團越開越多 即係詞嘅產量越嚟越多
完全無人幫真係好難以置信

天知地知同佢自己先知
揀自己信嘅一邊算

或者等時間去驗證

我都信有d係肥秋自己寫
但寫晒咁多首真係無可能

咪就係前田同渡辺
莫非我搞錯咗

原本以為係指其中一個人
原來係加埋

不過指原好難介定官定民
入咗太田真係有好多資源

天知地知同佢自己先知
揀自己信嘅一邊算

或者等時間去驗證

我都信有d係肥秋自己寫
但寫晒咁多首真係無可能

日文作詞難度無廣東話咁高
日文唔會好似廣東話咁限死一個詞嘅高低音

同埋有部份詞未必好有意思
例如HKT48 メロンジュース
https://www.jpmarumaru.com/tw/JPSongPlay-384.html
有成員問過秋元康歌詞有咩隱含意思
得到嘅回答係無特別意思 (出處唔記得咗,搵到再補)

個人覺得唔係無可能
但究竟真相係點就真係唔知
用追故模式追曬樓主啲文。
寫得好好

AKB最好睇既係肥秋既marketing 同公關手段。
須藤既冷處理手法我真係好佩服
其他日本偶像團體有冇嘗試抄襲akb營運模式? 佢哋成唔成功
(二十) AKB成功之道 –選拔總選舉(7)

[今篇只係個人推測,未必同事實相符,只係講下當中嘅可能性。]

之前講過,總選舉其中一個吸引之處係玩真。由總選舉嘅結果去睇,就算有AKB48嘅工作人員同我講係「造馬」,我都好難相信。首先,造馬應該就唔會揀中指原莉乃。

指原莉乃出過醜聞,亦唔係傳統印象中嘅偶像。外表喺AKB48入面唔算突出,唱歌更加係弱項,最強嘅係綜藝。AKB48雖然唔似一般嘅偶像團體,但講到尾都係偶像。如果要造馬揀一個成員代表AKB48,應該要揀渡辺麻友呢種傳統偶像,咁就唔會有「未知」嘅狀況出現。「未知」對生意人嚟講係好恐怖嘅事。
(*今年嘅總選舉黑馬 荻野由佳 同理,唔係靠第一眼就令人鍾意嘅偶像,係要經過了解先可以知道佢吸引之處嘅類型。)

再者,假如要造馬,當然係要考慮最大利益。但AKB48最大利益唔係睇一屆嘅投票,而係長久穩定嘅經營,就算重要嘅成員離開都仲可以繼續生存,先至算係成功。

AKB48可以運用Center制去棒新人,而總選舉第一就係強化版嘅Center。就算交由一般人去寫劇本,應該都可以寫出比三連霸更有趣嘅劇本。例如只係得兩個人爭嘅第一名,加入更多候選成員,作到票數相近,而且每年票數遞增,令人投更多票。而原本嘅王者離開AKB前被新人打敗,顯示世代交接成功。又或者熱門成員票數大跌,下一年反彈成為第一名。比現時總選舉結果更有趣嘅劇本實在太多,近幾年嘅總選舉重頭戲「冠軍戰」,實在無令人覺得驚喜嘅結果。

另外,造馬亦都有好多潛在問題,被發現當然會引起法律問題。而法律之外,AKB48有其他利益集團,部份成員有外簽嘅事務所,負責幫成員搵個人工作,成員畢業後就會完全轉移到外簽嘅事務所。總選舉名次會影響成員作為藝人嘅身價,而成員外簽嘅事務唔止一間,造馬就會造成利益衝突。要隱瞞所有利益關係者造馬,有一定難度,而且風險亦好高。

好多偶像團體都有握手會:
https://fortunemusic.jp/

但其他地方太難複製

好多偶像團體都有握手會:
https://fortunemusic.jp/

但其他地方太難複製

但唔一定要行akb48嗰套先會成功
都係秋元康做製作人嘅坂道系
同akb48唔同模式都一樣成功
啲女咁正,邊有可能唔拍拖
佢地係點樣收埋自己條仔
佢地係點樣收埋自己條仔

唔俾文春發現就得
佢地係點樣收埋自己條仔

唔俾文春發現就得

無錯,要留意住身邊有無記者

另外,結婚宣言嘅須藤訪問度表示無乜同男友去街
淨係喺屋企入面培養感情
不過都係被人發現
其實真係好難收埋

不過唔拍拖都好正常,因為代價實在太大
被發現就等於斷送自己咁多年嘅努力
就算無畀人炒都要付出好大代價先可以令Fans回心轉意

例如2013年被文春爆出緋聞嘅 峯岸南 剃頭謝罪
https://www.youtube.com/watch?v=5PBCanfS11g
(二十一) AKB成功之道 –選拔總選舉(8.1)

總選舉投票係其中一個畀Fans表達意見嘅方法,雖則係要用錢去表達。世間當然有意見批評總選舉係無良商法,或者選出嘅第一名根本唔係反映真正嘅人氣。究竟應該畀機會「受更多人鍾意」嘅偶像定係「令Fans願意付出更多」嘅偶像? 選拔總選舉制度下,係選出後者。

當然,「令Fans付出最多」嘅偶像亦都可以同時係「最多人鍾意」。不過2016年年尾AKB48就聯同NHK電視台舉辦咗場接近一人一票嘅「紅白選拔總選舉」。

流程如下:
i 投票係「日本國內限定」
ii 投票係「免費」
iii 可以透過手機App或電視機投票,一部機一票
iv 選出排名最高嘅48位成員上「紅白」表演
v 「紅白」現場直播宣佈頭16名成員,唱第二首歌

當日片段:
https://www.youtube.com/watch?v=fbIKsuaXL5Q

部分成員排名同選拔總選舉幾大出入,可以驅動大量投票嘅成員人氣不及部分選拔總選舉80名不入嘅成員。

對比選拔總選舉「升幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
吉田朱里 第77名 -> 第6名 | 第16名
市川美織 第81名 -> 第10名 | 第61名
大家志津香 第87名 -> 第12名 | 80名以外

對比選拔總選舉「跌幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
松井珠理奈 第3名 -> 第11名 | 第3名
兒玉遥 第9名 -> 第29名 | 無參選
武藤十夢 第10名 -> 第43名 | 無參選
岡田奈奈 第14名 -> 第32名 | 第9名
高橋朱里 第15名 -> 50名以外 | 第11名

紅白總選舉參考:
https://48pedia.org/AKB48_%E5%A4%A2%E3%81%AE%E7%B4%85%E7%99%BD%E9%81%B8%E6%8A%9C

紅白總選舉係個一舉兩得嘅活動,一來滿足部分Fans一直對一人一票總選嘅渴求,同時亦了解到每個成員嘅人氣。但要注意嘅係,呢個票數同握手會所得嘅數據唔同。握手會係要買碟先可以參加,但紅白總選舉投票係免費。握手會可以知道嘅係「Fans嘅意向」,但紅白總選舉投票門檻低,唔係Fans都可以參與,反映埋「公眾對成員嘅意向」。

部份成員喺兩個總選嘅成績有好大差異,下一篇會講下點解。
紅白嗰個唔講差啲唔記得咗
諗落又的確可以比較下
樓主好波
(二十一) AKB成功之道 –選拔總選舉(8.1)

總選舉投票係其中一個畀Fans表達意見嘅方法,雖則係要用錢去表達。世間當然有意見批評總選舉係無良商法,或者選出嘅第一名根本唔係反映真正嘅人氣。究竟應該畀機會「受更多人鍾意」嘅偶像定係「令Fans願意付出更多」嘅偶像? 選拔總選舉制度下,係選出後者。

當然,「令Fans付出最多」嘅偶像亦都可以同時係「最多人鍾意」。不過2016年年尾AKB48就聯同NHK電視台舉辦咗場接近一人一票嘅「紅白選拔總選舉」。

流程如下:
i 投票係「日本國內限定」
ii 投票係「免費」
iii 可以透過手機App或電視機投票,一部機一票
iv 選出排名最高嘅48位成員上「紅白」表演
v 「紅白」現場直播宣佈頭16名成員,唱第二首歌

當日片段:
https://www.youtube.com/watch?v=fbIKsuaXL5Q

部分成員排名同選拔總選舉幾大出入,可以驅動大量投票嘅成員人氣不及部分選拔總選舉80名不入嘅成員。

對比選拔總選舉「升幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
吉田朱里 第77名 -> 第6名 | 第16名
市川美織 第81名 -> 第10名 | 第61名
大家志津香 第87名 -> 第12名 | 80名以外

對比選拔總選舉「跌幅」大嘅成員(AKB總選2016 -> 紅白總選 | AKB總選2017):
松井珠理奈 第3名 -> 第11名 | 第3名
兒玉遥 第9名 -> 第29名 | 無參選
武藤十夢 第10名 -> 第43名 | 無參選
岡田奈奈 第14名 -> 第32名 | 第9名
高橋朱里 第15名 -> 50名以外 | 第11名

紅白總選舉參考:
https://48pedia.org/AKB48_%E5%A4%A2%E3%81%AE%E7%B4%85%E7%99%BD%E9%81%B8%E6%8A%9C

紅白總選舉係個一舉兩得嘅活動,一來滿足部分Fans一直對一人一票總選嘅渴求,同時亦了解到每個成員嘅人氣。但要注意嘅係,呢個票數同握手會所得嘅數據唔同。握手會係要買碟先可以參加,但紅白總選舉投票係免費。握手會可以知道嘅係「Fans嘅意向」,但紅白總選舉投票門檻低,唔係Fans都可以參與,反映埋「公眾對成員嘅意向」。

部份成員喺兩個總選嘅成績有好大差異,下一篇會講下點解。

想知神七佢哋喺紅白到 排名同總選嘅分別大唔大
紅白總選一定要講 兒玉遙 同 矢倉楓子
兩個大跌灰到即刻唔參加總選

紅白個總選好似唔係年年搞
所以無神七

所以無神七

佢應該係問緊選拔總選神七 同紅白比較
右一係選拔總選2016, 右二係紅白排位

其實係樓主quote出黎果個網可以睇晒
紅白總選舉參考:
https://48pedia.org/AKB48_%E5%A4%A2%E3%81%AE%E7%B4%85%E7%99%BD%E9%81%B8%E6%8A%9

所以無神七

佢應該係問緊選拔總選神七 同紅白比較
右一係選拔總選2016, 右二係紅白排位

其實係樓主quote出黎果個網可以睇晒
紅白總選舉參考:

如果係用啱啱完左嘅2017黎比
      │2017│紅白
指原莉乃  │ 1  │2
渡邊麻友  │ 2  │4
松井珠理奈 │ 3  │11
宮脇咲良  │ 4  │5
荻野由佳  │ 5  │N/A
須田亞香里 │ 6  │13
橫山由依  │ 7  │8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞