[髮油撚]放低你用緊隻pomade (4)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有無啲英國買得到嘅Clay Pomade 推介?

Daimon barber clay?
想請教下有冇邊隻就算打波爆汗都仲hold倒?
試咗江獸,覺得一般

巴打不如去asos買啦
應該仲有Uppercut Matt Clay 同Baxter of California既貨
試咗江獸,覺得一般

油性就一定仲hold到
試咗江獸,覺得一般

油性就一定仲hold到

有冇邊隻油性係唔令面?
試咗江獸,覺得一般

油性就一定仲hold到

有冇邊隻油性係唔令面?

Baxter of California clay pomade

巴打不如去asos買啦
應該仲有Uppercut Matt Clay 同Baxter of California既貨

陣間望下先感謝各位巴打
如果頭髮硬同埋粗用clay pomade 應該啱駛?

Daimon barber clay?

£20 一盒有少少心痛
我唔知原來髮泥可以咁貴
想問下油性其實係咪洗唔清或者唔洗過夜都冇問題?有時見人話訓醒梳梳佢就行得,即係gel一次用2日?

巴打不如去asos買啦

見到Uppercut 啲價錢都可以接受,官網£17,Amazon £10 真係平好多
Baxter 果個個價錢double
想問除咗呢幾隻仲有冇好介紹?
btw 有無啲教人地gel 頭,或者剪頭髮嘅youtube channel ?
每次出去剪個頭都整到勁柒,啲華人/鬼佬嘅理髮師手勢都好一般
想問下油性其實係咪洗唔清或者唔洗過夜都冇問題?有時見人話訓醒梳梳佢就行得,即係gel一次用2日?

用普通洗頭水會洗唔到
如果你想洗清曬就上左護髮素隔一陣先用洗頭水/專洗油性嘅產品去洗

至於留幾多日先洗就好睇個人
洗唔清留有啲油性係頭度係build up
方便啲第日再gel過同埋冇咁傷頭髮
但始終油性都係啲蠟呀油呀etc, 我就覺得點都要洗乾淨先好瞓
頭髮粗硬鬈同乾身 想整則分呀side part嗰啲
同埋想令頭髮有多啲光澤
各位有冇推介

冇問題 但第二朝通常都要加少少
頭髮粗硬鬈同乾身 想整則分呀side part嗰啲
同埋想令頭髮有多啲光澤
各位有冇推介

乾身就最好唔好用gel-type喇 越用越乾
揀隻uwb/ob
屋企有butter grease用左2次發覺麻麻地有oil/petro果類 有無巴打有興趣?交換/賣都ok

有罐cool grease (日本仔野 唔硬易洗)你有冇興趣?
屋企有butter grease用左2次發覺麻麻地有oil/petro果類 有無巴打有興趣?交換/賣都ok

我初頭都咁覺得,中間用番Iron ore。而家用番Butter Grease又覺得幾好用,Iron Ore太快乾同定型,比較下BG反而畀到梳油頭嗰種樂趣 

不過BG份量一定要夠,比Iron ore份量多少少。咁就Hold到個型一日啦 

我初頭都咁覺得,中間用番Iron ore。而家用番Butter Grease又覺得幾好用,Iron Ore太快乾同定型,比較下BG反而畀到梳油頭嗰種樂趣 

不過BG份量一定要夠,比Iron ore份量多少少。咁就Hold到個型一日啦 

iron ore其實除左快乾都無咩問題 我就係麻麻咁酒咁痴

想慢乾又想硬可以試下Morgan's
佢上左頭成個鐘先硬
快乾嘅話或者試下濕濕把梳再梳?

iron ore其實除左快乾都無咩問題 我就係麻麻咁酒咁痴

想慢乾又想硬可以試下Morgan's
佢上左頭成個鐘先硬
快乾嘅話或者試下濕濕把梳再梳?

點解濕左梳會易乾

濕梳梳係為左應對快乾嘅髮油
髮油遇到水又會軟番 咁樣咪變得梳到
不過濕得多好易洗走曬啲髮油
暫時用過幾隻product
( Iron ore, odoud, mm, blumaan,firsthand)
得mm chrome同 firsthand supply 令我滿意

Iron ore: 古龍水味太濃,好易一枝枝,洗完頭髮明顯變乾

odoud: 新舊配方都用過,上頭後太greasy,hold力對我黎講唔夠

Blumaan: 只能講Marketing吹大左,成條line都係

mm balm: 輕身易apply,hold力麻煩,短鬆會啱用啲

mm chrome: 第一隻我長用嘅product,較balm硬身些小,但hold力明顯勁左,而且佢隻shine唔係油令令個種,係metallic,幾正

Firsthand supply: 勁creamy勁易breakdown,不過一上頭就feel到個抓力,natural shine,重點係佢上頭後會有少少收乾同黏,好易style,之前用其他product要等佢一陣先settle到出門,依家快手好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞