[髮油撚]放低你用緊隻pomade (4)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
要問推介睇清楚下面分類講清楚自己需要

4大類pomade:

Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 最易洗(用水已經洗到)
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 通常較多Chemical
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多
- 通常都High Hold

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬
- 頗抗汗/濕(唔係落狗屎都冇問題)
- 通常都全天然或大部分成份天然
- 一般都會有少少潤髮功效
- Light, Medium, Firm, High hold都有

Oil Based/OB/油性
- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 最抗汗/濕(就算落狗屎都冇事,可以梳返)
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)
- 一般都會有少少潤髮功效
- 用量較少,如果玩buildup再慳啲
- Light, Medium, Firm, High hold都有

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

(By IS_L_BUT巴打)
學嘢
藍粉豬溝埋嚟用
問:油性 (Oil base/OB) 髮油 (Pomade)係咪最正,但好難洗喎,點搞好?

油性pomade難洗就大家都知,可能大家都會用護髮素或番梘等等坊間流傳嘅方法洗。其實,油性pomade嘅原意就係唔會比你洗得甩,外國人會叫殘留喺頭嘅pomade做build-up.
.
點解要有build-up?
1. 既然油性pomade咁難洗,你夾硬洗走佢會洗走晒你本身嘅頭油,導致頭皮出油出得仲勁,而且頭髮會變得乾旱。
2. 有build-up喺個頭度的話,第二日梳頭時唔單止更易梳,pomade用量仲可以少好多。
3. 由於沖洗時主要沖走嘅係油份,大部分殘留物皆為蠟,有build-up梳出嚟嘅頭會更持久同有更高嘅定力。(可參考我地關於油性pomade嘅文章)
.
如何build-up?
1. 如果接受能力較高,我會建議夜晚只用清水沖頭然後抹乾。
2. 如果比較驚油淋淋或當日出汗多,可以用洗頭水洗一次,不過build-up效果就冇咁好。
3. 開頭玩build-up可能會因為皮膚掂到而生多咗暗瘡,但大約1個月後皮膚適應咗就會回復原狀。
4. 因為pomade會痴落枕頭袋,所以記得勤換枕頭袋或者鋪毛巾瞓。

By 鳩慕雲
lm
留名等江獸新Formula
留名等江獸新Formula

江獸真係好好用
如果新江獸隻味唔臭就好 
新post留名
如果新江獸隻味唔臭就好 

Butter grease你o唔ok
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?
如果新江獸隻味唔臭就好 

巴打你係唯一店主?

有個partner做內部野
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?

我自己近期最鍾意butter grease同pnd wb
Anchors teddy boy我覺得只限出4-5個鐘街 但用水沖都洗到 如果嗰日淨係約人食dinner出一陣街我會用
如果我冇賣嘅就CL/NHM SWB
2隻都係比較waxy
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?

Anchors teddy boy我覺得只限出4-5個鐘街 但用水沖都洗到 如果嗰日淨係約人食dinner出一陣街我會用
2隻都係比較waxy

想試試heritage 1792同courage clay
仲有第間賣個隻prestige water based pomade 都好似唔錯
Firsthand爆汗會唔會散
lm
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?

2隻都係比較waxy

仲有第間賣個隻prestige water based pomade 都好似唔錯

Heritage 1792 scent都好正
用落都幾好
Iron ore係咪真係好快乾要梳得好快? 用開uppercut唔太鐘意陣雲呢拿味
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?

2隻都係比較waxy

用落都幾好

不過係medium hold 驚你地唔夠用
Btw tazmaneian tame啲products都幾好聞
如果新江獸隻味唔臭就好 

仲有冇邊啲uwb介紹?

2隻都係比較waxy

用落都幾好

Btw tazmaneian tame啲products都幾好聞

軟髮撚唔打底用medium hold 應該夠
希望你快啲出個4隻新野嘅用後感
quickSanD過期用唔用到 試過效果好似差唔多
留名先

仲有冇邊啲uwb介紹?

2隻都係比較waxy

用落都幾好

軟髮撚唔打底用medium hold 應該夠
希望你快啲出個4隻新野嘅用後感

今晚應該會出一隻 呢排有少少忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞