叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
網購真係好多
本地可以試下
Urban
Roastwork
想請問沖意式買1zpresso je plus好唔好,定係買m47 Phoenix 好啲?
想玩意式
想問點睇gaggia classic pro搭BARATZA SETTE 270
想問有冇舖頭會請冇經驗做part time ,想學嘢同想搵外快
1zpresso幾好,M47未研究過
建議上手試玩先買
睇下左佐敦ELF coffee 有冇得試用
Gaggia ok既
Grinder可以考慮下DF-64,可以磨埋手沖,一部滿足所有願望
去過了,佢話筆值啱唔好諗直上m47
佢個到好似就冇je plus,有k pro
大型連鎖主要都希望請full time
小店有機會請part time,一開頭都係洗碗收銀先
留意下啲cafe ig post請人就dm問問

Btw搵外快都唔做咖啡啦
佢地係架生既專家,信得過
thanks, 咁我直上m47
已經有啲唔滿意手頭上3xx嘅手磨
貴野既缺點就只有貴
缺點唔係產品貴,缺點係自身窮
玩咖啡唔會窮既,最多敗家
做咖啡就窮十代
好彩我冇本事做咖啡,最多都係自己沖俾自己飲自high下
Lucky
我已經有部next g
想知grinder 平刀係咪比錐刀好d
睇沖咩
手沖用平刀,味道較突出
Espresso用錐刀,body較厚
又學到野
想請問邊個地區嘅豆同處理方法較啱我?
只會手冲,想要nutty 啲,希望有少少dark chocolate
微酸可接受,但最好無
唔該大家🙏🏻
真係好睇口味
我用過你既耶卡雪夫混合果款
應該都係light/ light medium咁上下
幾好飲,可能因為我本身間唔中先飲nutty口味

其實深烘豆做expresso都出到fruity?
本人迷信深烘無fruity
用開moka pot所以無機會試
你淨係萃取深烘豆既前段,佢都可以好酸,但係好刺激同好死既酸,唔似水果酸,所以既然係深烘仲點會酸,炒得深都係想杯咖啡濃姐
冰滴應該買咩豆?
冰滴可以試啲非洲日曬豆同美洲日曬豆,會有啲酒心朱古力feel
我都想買手沖咖啡豆,求推介
微酸都可以

睇緊cupping room 紅色果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞