叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
通常都係唔夠新鮮了
Cafe corridor沙冰好好飲
Barista jam 穩穩陣陣又可以睇下有冇架生要買
Coco 連鎖店但每間都有個人風格
Cafe corridor 啲啡唔得?
Coco個形容真係睇一次笑一次
你地多數邊度買豆?
Urban coffee roaster 坪洲不死鳥都好正
同埋一啲local roaster
我冇話啲啡唔得啊
啲豆係新鮮唔會曳得去邊既
仲有兩間係knockbox cupping room?
Cupping room一定唔係啦
Knock box仲係中環果陣的確幾早期,但係咪頭幾間就唔知
淨係知好早就有,低調,但未飲過
平時買豆都係用番佢原裝袋
係咪買專裝咖啡豆果d密封罐可以keep耐d新鮮?
其實用豆袋就ok
巴打有無推薦咩手動expresso機
睇中Flair 新果隻58X 但又未推出
依家用緊staresso
如果想平買一部屋企用咖啡機有咩推薦?
最好可以磨咖啡豆再有打奶功能
BES878
如果你想all in one機只有BES878,不過佢grinder果部差咁啲,但如果你沖中深烘焙既豆係ok既
用緊bianca, 幾好,有flow control多樣野玩
呀我搵唔返邊個莊園嘅手沖豆有棉花糖味
仲有一隻蘇門塔臘沖ice drip有100分芒果糖味又係搵唔返
其實手沖係咪真係可以沖到好似果汁咁誇張
有冇咩豆推薦下?
搵到都可能生豆唔係同一lot都會唔一樣
有既,好似啲巴拿馬Geisha,哥倫比亞Geisha既厭氧處理,Ethiopia靚啲既日曬豆都做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞