叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
無問題
香港邊到有靚既水洗耶卡雪夫豆買
個人中意酸 依隻飲果一次好岩我

同埋手沖 可唔可以加牛奶飲
如果得係prefer用深培定淺
aeropress有咩睇法?
對比手沖效果有咩分別?
間間Roaster都有賣,世界上最易炒既豆
你可以tg我 @cc0711

咩咖啡都可以加奶,睇下夾唔夾,手沖已經較淡,加奶就會俾奶蓋曬啲啡味

就算係深炒既手沖都係會被奶搶左風頭
https://youtu.be/nnYKBCL50bI

大夫既青奴

Aeropress就係一個方便又沖到杯比手沖body較厚既方法,俾人笑左幾年既by pass championship,今年比賽終於改制唔俾參賽者用by pass
從來對咖啡無研究想開始試下玩
人在英國ig成日彈呢個網既廣告

諗住買呢個平平地既磨豆器(300hkd)
+同一個網既咖啡豆
+超市買法式濾壓壺

想問下平同貴既磨豆器有咩分別同埋
法式濾壓壺同濾網或者Aeropress嗰d有無話邊個沖咖啡好d
呢個hario手磨真係唔太多建議,買貴小小,貴用平用會開心好多,$1000左右都好好用,例台灣牌子 泰摩,1zpresso等

家用就frechpress啦,操作容易過aeropress,又可以沖到兩人份量
點睇莫扎特呢隻豆?
琴日試左一杯發覺隻士多啤梨味幾出下
白紙想學做咖啡師,本身有份工職做n展,應該搵份咖啡店做par time定讀左個國際咖啡師個證書先搵好d?

同埋易唔易搵到d星期一至五收工做/星期六日d part time?

thanks
Junior barista入嚟lm學嘢

我係過來人 畀個建議你

直接pt 炒下場一個月 一定勁撚過啲證書撚
我都明,但係白紙好似好難搵工同埋係咪無咩鋪頭會請有正職嗰種pt?
想問家用咖啡機買邊款好,想打哂latte同傳統cappuccino ? 平平地
其實唔難(因為我都係白紙咁搵)

最緊要你肯學 由低做起 唔明就問
Budget??
咪上jobsdb搵返堆細鋪pt?
1,2千?
呢個價位 應該得d記
或者睇下有冇二手機
d記係咪麻麻同要換捧?我見有d $500-800在outlet度賣個d得唔得ga?
想問下

Breville the Barista Pro 智能意式咖啡機 BES878BSS

1.白紙一張 新手完全無相關知識 想學下拉花 呢部適唔適合新手用

2.見到佢有磨豆機+四孔蒸氣棒 屋企其實唔係好多位
內置磨豆機既豆會唔會同獨立機差好遠?

3.只係上youtube睇下人地點樣拉花/操作,夠唔夠用呢部機?

thanks
ec685前用家 講真呢個價錢算係咁
當然換棒會好好多 不過都係技術打救啦
$500-800係咩型號
dsp ka 3028 好似係中國野,我見睇youymtube個時成日彈出黎,在觀塘outlet度賣
夠做有突
不過如果畀我 我會揀grinder同啡機分開
878嘅grinder不過不失嘅

之前略略玩過呢部機 新手嚟講真係不錯

不過越玩落去 就越想轉機
sorry Ching我誤會咗
我指d記係delonghi

未研究過嗰部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞