叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
間廠整個刻度就係prefer用家響呢個range以內使用,不過唔掰啦,咁更閪嘅垃圾grinder都沖到手沖嘅
你贏晒,完

其他新人自己睇路啦
你到底明唔明無段式磨豆機既優點?

淨係識睇刻度做人真係可悲
沖咖啡都有個框框住自己然後話人地唔好亂up
照你話垃圾grinder都沖到手沖
喂我唔會話小飛馬,小富士係平民版ek啊嘛

各位新手,上Google & YouTube 睇review,十居其九都話niche長處係espresso, 而手沖表現都唔錯,只係要啲時間搵翻啱個grinder size

最後我誠邀過我度飲杯咖啡,一齊研究下磨豆機
Same用咗兩年幾都未卡過豆 niche家用真心幾好
不過買到就係囉
你鍾意點話點好啦
由你第一個咖啡post開始一直有跟,大師你講d野有時都幾惹笑,不過平時都懶得開聲糾正,誠邀你可以慳番,冇興趣浪費時間
你惹笑啲
不過都多謝你一跟既跟隨喔~
真係good boy喔
good咩boy丫,兜個圈侮辱人,其實好柒

我其實欣賞你唔似其他手沖潮人咁不斷叫人一步攻頂,下下C40,EK43,GS3,Eagle One Prima,或者用都未用過,google完人地個spec就做數據達人果d,而家係人沖啡,唔係裝備玩人,咖啡本身就應該平有平玩貴有貴玩

不過有時講到其他野,我都係唔評論咁多
你侮辱完人唔係想我尊重你啊?
Btw多謝你欣賞我
有咩唔怕評論喎
你唔評論都評論左啦
我侮辱你?
你面皮都幾薄喎玻璃心
講嘢禮貌啲啦
我誠邀你仲玻璃心啊
定係你唔夠膽啊
我在明,你在暗
咁都驚啊?
仲要死咬住唔放
今次真係戇撚鳩嘅極緻
拿,呢句就真係侮辱緊你啦
Ching
介唔介意順便講下有邊部值得推薦?
邊個似個癲狗咬住人唔放
之後講唔過人就叫人鐘意點就點
多謝你幫手推post
謝謝你喔
要先了解下你budget,用途,要求先
https://youtu.be/FzOY2tHyZ4w

香港有唔少啡店都有用Niche沖手沖出啡仲沖得好飲
呢段Niche review片最尾James Hoffmann都有提到用Niche比起用EK嘅一啲優點(e.g 外型美觀、輕巧又慳位)
拿拿拿,我冇話過Niche唔可以pour over呀,我自己都有用黎手沖,而且味道出來都唔差添,我係回應緊上面有位人兄話聽人講"Niche係啱手沖為主"呢個錯誤

而EK平民版我就真係不能苟同,最簡單平刀vs錐刀點可以放埋一齊講,你話Niche係Kony平民版我就心服口服啦
首先呢你閱讀理解能力較弱我唔怪你

我回應緊一位家用用家買唔買niche好
我答佢
Niche係平民版ek,意思即係$6000買到個一部到位既磨豆機,真心抵玩過一黎就攻頂既ek,呢度係講個價錢

然後下一句: 我soe都係用佢黎沖,soe啊 ,single origin espresso啊,即係機啡啦,即係講緊niche做espresso係優勢,手沖就表現唔錯

最後,鬼唔知一部係錐刀一部平刀咩,我講緊價錢啊,九唔搭八
自暴其短嘅回應
原來性能好價錢平就係EK平民版
大把機都性能優秀而且價錢平EK倍數計,咁計部部都EK平民版?
比較磨豆機竟然係用價錢而唔係用設計同性能,越講發現你越有見識,真係祝你生意興隆啦
首先多謝你,一定承你貴言
邊個愈講愈冇point大家睇得出
你都識講性能好價錢平啦
我除左價錢之前,我都有分析niche既性能

講到尾,當人遇到同你觀點不同既人時
第一包就咁唔尊重
我真係睇唔出你幾有見識

我都想你可以舉例,係價錢,性能,體積,外觀方面,市面上有咩電磨係可以有平民版Ek43s之稱?

唔使講DF-64,做espresso滴滴仔,做手沖又容易水浸
係架,有冇point大家睇得出

Niche同EK43由設計原意,workflow,磨刀種類,大小,摩打轉速,扭力,retention,速度,冇一樣野係相同都放埋一齊講,你好有point

而我會話兩部機除左上面講嘅唔同,一部係single dose,一部係commercial,兩部完完全全唔同種類唔同客路嘅grinder

我就唔會信口開河亂講乜乜係乜乜嘅乜乜版啦
https://youtu.be/LzCw1cIFL10
搵到了,就係睇到依個人既review話niche係手沖為主
睇埋佢下面d留言
我冇其他補充
鬼鬼鼠鼠pin完我句說話都冇用架有point大夫
咁有point繼續討論啦
樓豬有冇聽過sunbeam咖啡機

最近YouTube 好多介紹 多數台灣

點睇

想買部細細部 擺係屋企 筆直5k
冇用過上手真係唔敢俾肯定既comment
但你預呢類二合一既機磨豆果part會表現一般
不過你用本地烘焙同用翻啲中深烘焙既豆
就ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞