叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
男同女就尷啫
男同男就唔同講法
唔好咁啦
唔知點解行内會尷?
呢行好細嫁咋,打份工無所謂,我做生意就唔好啦
想問下ek43s應該去邊度買比較平啲
通街都係$23000左右嫁喇,除非你一次過入十幾部
你搵到平話我知,我都想買
巴打,想請教下點解拉花個陣倒出黎要隔幾秒先有實色泡,個奶泡出左咩問題?
好多時見人mix完一倒就出到
咁你試下mix完停一停再倒奶泡出黎
你個case係啲奶泡穿左落去,冇浮係面
哈囉,我都係入左Bianca
但我有d嘢想請教一下Ching 啊,我用過濾水啦,每日兩杯左右,想問下你幾耐先做落藥反沖嫁?

因為我落咗藥做反沖,果拉桿實左好多啊
如果fellow同brewista大家會點揀
Fellow,因為外觀靚啲
想買部eureka邊到買好?
Ig有個叫espresso_retro
你可以問問
df 64同n牌,specialita 邊個好d?
Niche啦,錐刀世一
但記得唔知邊度睇過話niche係岩d手沖為主,間唔中奶啡既人
基本係平民版既ek43s
我次次試soe都用佢
有閒錢就可以mini/gs3 +niche
雖然一日都無一杯,但靚d,開心d
亂柒咁嗡
Niche係適合espresso多d
一個93mm平刀一個63mm錐刀
而且Niche扭力出名弱,磨超淺/淺焙有機會卡豆
同埋用過就知Niche要扭到過晒default刻度先適合手沖
完全唔同野點平民版法?
你又唔使咁惡既
我用落覺得幾user friendly
我沖咁多次淺炒豆未試過卡豆
除非沖啲未熟既豆啦
$6000有個無段式grinder
比起一部$23000既ek43佢價錢唔算平民係咩?
唔識果d聽你講完信十足買黎玩手沖就大鑊
勸唔熟果嘅朋友自己搵多d其他review睇下,我就未曾聽過有人話Niche係手沖向grinder
照你嘅邏輯
單車都代到步,但價錢平n倍
可以當係法拉利平民版
我勸你用部niche沖下手沖
然後唔好用啲小學雞嘅方式駁人
Niche呢我就日日用,用左起碼兩年幾
我上面已經講得好清楚
手沖的話大部份豆跟佢嘅刻度set到最粗都係太幼,要扭過龍扭多起碼四份一圈先開始適合
我就真係唔知大師用咩豆沖d乜
咁正如你所言,係咪即係沖到手沖啊?
係啊,跟住個刻度既最粗可能做手沖都可能係太幼啊
咁niche係無段式啊嘛
擰到幾粗係睇你個人嫁嘛
下下睇住個刻度做人?
EK43s 原廠既最幼grinde size都對好多人唔夠幼啦
咪大把人recalibrate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞