叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
Gs 3 / mini 點睇?
純粹覺得mini好靚
Kpro 到 C40 呢步都幾大步⋯⋯
我諗我會Kpro, 另外想問 Kpro 同 Kplus 主要只係容量分別?
我個部係之Facebook咖啡group有個好nice既師兄改 個group一有gaggia classic就見到佢存在 不過佢好似移左民啦
Mx Lxxxxx Coffee 都好似有幫人改 不過唔知幾錢
Mini三萬中
呢個價就一定買decent好過

GS3就要買Manual,可以pre infusion, PID控搵,display會顯示沖煮時間,沖煮途中可變bar,13A電,可以用水箱,打奶又滑,係好好玩既
對於行內人用嚟試豆真係一流
對於家用就開拓新世界咁
係喎,我仲停留緊c40賣緊$2000頭既時候sor

大家容量差5g姐,不過kpro係螺旋紋粉杯,感覺上安全啲
謝謝,會開始物色Kpro…..
幾年前一千中都買到 宜家啲grinder都有得炒
一步到位c40啦
賣出去二手都有價有市
Sor…..
我上Amazon果D係MK3 versions
去carousell C40 $1890 已經有
MLC無幫人改了
睇錯,已經要$2400左右了…..
咁可能要睇下Facebook個咖啡group有冇師兄肯幫幫手 不過改機真係吃力不討好
timemore c2同1zpresso q2 點選擇?
我用愛樂壓嘅
你玩愛樂壓就q2啦,因為佢主要係用嚟磨手沖,c2係可以做到手沖同espresso
收到,thx
另外,想問埋漢匠k5k6好唔好?
認真未玩過
不過見幾平,可以用電鑽代人手
用原裝手柄會比較容易鬆
容量都大過q2同c2
最後聽你哋話買咗C40, 一步到位,唔使囉囉攣
Enjoy
請教吓,我想試玩kalita濾杯(本身用開hario v60),用kalita wave定係kalita波佐見燒好啲?
Good choice
波佐見燒保暖啲
不過kalita wave真係冇v60好飲
只係方便出啡,因為夠穩定
thx師兄!
我飲開中焙nutty豆,覺得v60流速快,沖出嚟口感唔夠濃厚(但磨得太細粉或者粉量多又會苦澀),所以想試吓kalita,聽講流速慢啲
再問下…..
如果買磅有冇推介?
又要一步到位買acaia pearl?…..
Kalita就一定會濃厚過v60既
但聽你既口味,你可以玩下聰明杯喇
又唔使咁貴既
平就Tiamo
有筆直就泰摩黑鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞