叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
唔係掛 啲客點飲啊

岩岩今日飲咗杯唔錯嘅 Piccolo

想問下大夫,其實Piccolo 同 Espresso macchiato嘅製作方式同埋外觀係咪有明顯分別?
Espresso macchiato嚴格黎講係espresso加1-2匙羹既奶泡係面,飲落同就咁飲espresso冇分別
烘深烘豆有咩秘訣?
點樣先可以發展到深烘但係唔燶?
最近飲過一杯 Espresso macchiato 同 Piccolo 無分別 仲諗住特登比較下個感覺
咁有趣
有可能有啲舖頭既espresso macchiato都會做到piccolo咁
呢個就靠經驗,每隻豆唔同
我自己會嗅味同聽聲
嗅味就當嗅到黑朱古力就出爐
聽聲就通常二爆頭幾下響就出爐

不過用文字講到俾你聽就個個都識炒豆
希望你明
上網睇youtube 見人地話烘到深烘同烘到淺烘,所用既時間係差唔多
咁係咪變左前段要大火大風咁加熱呢?
espresso有無辦法飲到果味
未飲過手沖,成日聽人講淺炒豆手沖好香果味

試過幾包沖espresso咩果味都飲唔到
係其他人金舌頭定係我石舌?
好多舖頭隻soe 都好fruity
建議出去飲多啲
大把豆做到
沖espresso都飲到果味?定係手沖先飲到
有無邊間嘅soe介紹,我試左幾款,又話有芒果,西瓜完全飲唔到
淺炒會想突顯原有風味
深炒會想突顯body同sugar browning 既風味
深炒會需要轉多時間去完成

至於大火大風係嗰啲北歐烘焙,不過香港咁撚熱,用唔着呢個方法

Btw炒豆睇YouTube 無用嫁
有時芒果,西瓜係真係難以令人係飲咖啡時聯想到既

如果見到啲Ethiopia 既soe可以試下,因為Ethiopia 既citrus味好明顯,容易飲得出

去knockbox試下,灣仔新分店幾型,又專做Ethiopia soe
新手想了解咖啡師呢行同想學門手藝移民,想問下讀咩課程好?
我見有個國際認可既,讀3日 得唔得架?
另外洗唔洗學埋手沖咖啡?
https://youtu.be/vTxtEu4aWcs

大夫既Channel
去片
Coco隻soe 都好似用ethi,不過分店質素都幾參差
咁多間係難啲管理
其實平貴分別大唔大?買返黎應該唔會日日用,因為都有玩開手沖,咁呢d機係唔係用唔到淺培豆?
你貴多幾千蚊水缸大啲,又可以同時打奶同沖咖啡

沖淺烘焙比較需要好既grinder,磨得多幼夠平均先得,所以家用既啡機同磨豆機都會用嚟沖中深烘焙好啲
邊到買咖啡豆好,有冇推介?
大家問買豆時試下講多少少
用咩沖?
鐘意飲咩風味? 簡單啲可以講可以酸定唔要酸?
屋企住邊頭?
咖啡機,唔酸

想搵d可以網購寄貨既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞