叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
除非你磨好幼同落好多粉,如果正常出到啡佢唔會上到14bar,應該都係9 bar左右嫁咋
Thanks Ching 我再了解吓先
因為見外國YouTube Reddit 啲人都建議換條9 bar spring 落左,有啲仲裝埋pid

低bar 數啲會唔會冇咁易噴?定關tamping 事
度咗個Basket 係around 58.4-5mm 但我個tamper 係58mm exactly

Btw thanks 巴打
喺coffee slave 嗌咗巴西豆手沖
佢上咗兩隻杯比我
一隻shot 杯 另一隻豉油碟咁
但我飲唔出兩個容器嘅分別
其實係有咩特別?
低bar可能係個泵有事嫁

其實以加自從有左佈粉器後,tamp粉不太影響了,我做過實驗淨係用Pullman佈粉器佈完就沖,秒數比起有tamp粉快左2-4秒,如果用嚟沖黎fruity豆可能會好飲左 (沖煮時間長會令果酸降低),從此之後我都係light tamp為主
杯會令到香氣同甜度呈現不同,窄口杯香氣會足啲,闊口杯咖啡降溫快啲,會更快飲到甜感同咖啡係不同溫度情況下有咩風味
個佈粉器洗唔洗較落啲
我見有人係用佈粉果時較落啲,直情唔tamp
冇錯,轉落啲就ok
同埋上頭之後個水壓咪一樣幫緊你tamp前粉
我試過粉都唔佈就上頭,時間唔會快好多
有無邊度嘅掛耳可以買嚟飲?
夜啲試吓先
同你講完即刻買咗個佈粉器
你個敗家仔
不過我用商用雙頭機試,啲豆既狀態又好既情況下試
好有喎
你近邊頭啊
*好多
10000蚊budget 有咩半自動機推介
初嚐手沖
窄口杯我放慢嚟飲 其實溫度變化都係喺到
最後一路睇書 唔覺唔覺攤到室溫就好似已經冇咗手沖變化個回事

一路睇資料 一路都嗒唔到個幾種唔同nut 味
有冇指引可以送我入坑
淨返半中包深焙豆仲有油應該ok
話說有冇話用咩store 豆最好
仆街我買開嗰間本身個袋連zip lock 同氣孔都冇
Gaggia classic pro
上環附近
深水埗都ok
其實咖啡就不能夠咁多變化既
飲杯咖啡唔好咁攰啦
即係new classic?官網好似見唔到classic pro

https://www.gaggia.com/manual-machines/new-classic/
買個試管架用,用試管裝好每一次沖既份量
雪櫃乾燥又多凍,咖啡豆變化夠慢,每次沖一個份量又唔怕有倒汗水

講下笑姐,上網search咖啡豆容器就有好多,揀個合眼緣既,不過我平時都係用有排氣伐既裝,飲得慢既冇氣伐都ok
Barista jam睇下啦
深水埗就唔多清楚邊間有掛耳
之前去西環果間幸福單品買過一盒
但係只限同一種味
有無啲可以單買1,2包/10包有多啲唔同味試下邊隻啱
之前咩都無飲過完全唔識,唔知邊隻口味啱飲
試管個方法幾fancy 我中意

Btw Fellow 個真空鑵點睇
係呢部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞