叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
Wa,真既?
呢個係老前輩黎
請問點為止係中深烘焙既豆
點係包裝上睇
有正職
想weekend 番下pt ,有咩要求架,剩係拉到tulip
有冇咩野要留意
想請教如果沖義式多既話
有冇磨豆機推介?
機磨手磨都得
感謝
好多舖頭都想請full time
要求都係要你個人正正常常,你預一開頭淨係洗杯同收錢
唔洗洗廁所就得架啦
平就 WPM ZD-17
貴少少就 DF-64,呢部可以做埋手沖添
啱啱入坑,玩緊moka pot
大家覺得買多個brikka好無
有哂證據,已經得到Hario確定
尷尬
阿聰定gordan
你都估到啦
係呢張圖黎講,係full city
但呢個係外國既講法
係香港買豆好似見到啲人咁寫
佢哋會寫 light, medium, Dark
詳細啲既可能寫 light to medium, medium dark咁
所以最好就問一問咖啡師
同埋手沖豆十居其九都係light roast
Espresso blend就多數medium或者medium dark
點睇千幾蚊半自動咖啡機?好多人都話係玩具機,買黎冇用
https://youtu.be/kTJKM2FzKFE

識用就唔係玩具,條片入邊部咖啡機都係千幾蚊
買之前做下功課,買之後睇住說明書操作下,咁就快上手
有冇啲溝無咁多奶嘅介紹
超級新手 。算0認知個種
小弟玩開handdrip 屋企得部Kalita next g
最近想買部espresso 機
係咪要揀部有磨豆功能既?
大夫如果想細部啲 有無咩推介?
下次試下去coffee shop嗌piccolo latte
唔計全自動咖啡機
有埋磨豆功能既得 breville bes870
但好多用家都話個磨豆果parts表現一般

細部啲咪整部delonghi ec685咖啡機
磨豆機就DF-64,又磨到espresso又磨到hand drip
咁大整蠱
其實真係得鬼佬先會嗌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞