叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
水貨唔洗$15000
我做炒豆都特別想買,可以試好多沖煮profile
如果玩左5年
你不如買部TDS機,再download張brewing Chart自己研究下,既然你都有個底子,留翻啲錢買豆
邊間
新手應該答唔到你呢個問題
利申新手
可以好主觀咁講下都ok
想問下lelit mara x 好唔好?因為無乜位擺機同個價錢幾岩睇有無其他差不多價位嘅介紹下
我諗都冇 可以直接買
想入行做炒豆,有冇方法
睇下啲大公司請唔請Roasting assistant
不過入到去都係pack豆先
坦白講好多都係做左前線一段時間先做炒豆
入行比較難
自己買豆沖espresso,次次都用淨幾g
你會唔會唔同豆溝埋用埋去,定掉左去算
除非兩款豆風味同烘焙度相差甚遠
如果唔係無咩所謂
巴打想問仲有無用685配purefresh
一般會用幾度同幾多g?
好似較極都唔岩,一係滴滴仔,一係出太快
https://youtu.be/5AYhSf5tZ2Y
之前拍開箱有實測過

如果滴滴仔就減少0.5g 粉試下
新手求教
想問下大家點睇Eureka Mignon Specialita磨豆機?
主要想磨espresso粉
用量大約每日兩杯
買呢部機入門唔知合唔合適?
筆直5000,如果大家有更好推介,可唔可以推薦下?
巴打九龍區有無推介
應該想要nutty,因為想夾到oatmilk

之前買過去開間cafe既houseblend
飲完兩包,轉第二間先發現原來第一間夾唔到oatmilk

唔怪得一直以黎又燶又苦咁,等我仲以為用oatmilk就係咁既味
一係呢部一係DF-64
如果你買呢部就唔好一黎就傾曬句豆落去
每次沖都倒豆磨,咁啲啡豆會新鮮啲
大夫,想請問一下如果搵部家用比delonghi 685 好少少嘅機,有冇邊部可以推介下啊?
感謝
Wpm210s2
Gaggia classic pro
謝謝
想問下erb入面唔同嘅培訓機構有咩分別?有冇話邊間好啲/無咁好?
想問磨豆機保養
知唔知邊度有得買可以用係磨豆機既潤滑劑/潤滑膏
用左部小富士幾年,平時都會拆開清碎粉,想幫中間條軸補潤滑但唔知用邊隻同邊度有得買
課程內容就冇分別,主要睇導師點演繹
所以冇話邊間特好咁
用住凡士林先,最穩陣
我想問點入行最好🙇‍♂️同埋我見你之前有開post話請人,請問你依家仲有冇請人

P.s 白紙一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞