叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
大夫做果間好似執左
果間執左一段時間,我自己都離開左舊公司
重新出發
即磨一定好飲好多嫁喇
買咖啡粉就求個方便,記得係粉,唔係即溶咖啡粉,研磨度係同手沖咖啡差唔多,亦都可以粗小小
又係啡仔post

今日又係D西餐廳(steakhouse來)嗌飲品時叫左杯熱咖啡 又係個種好好飲 好甘醇既味道 相比之下 港式茶餐廳個D用淡奶搞到酸酸地無咁香醇
我估佢個D唔知係用咩豆 再加cream 即磨

我自己係公司D espresso機用豆即磨沖 買UCC個D豆 加cream 自問都好唔錯 去到一個層次 至少好飲過手沖 不過都未係個種味道

有無人知steakhouse/餐廳即磨咖啡係用咩豆等我放落去espresso機試下
你住近邊,介紹下你
機啡同手沖冇得比既

你話機啡好飲過手沖小心俾隔離台屌到反艇
只要啲豆(要係啲適合用嚟深炒既生豆,例如巴西同哥倫比亞)炒到中深至深烘焙,烘焙日期開始計3個月內飲就做到個效果嫁喇

即係話只要係本地烘焙,就做到嫁喇
頂你即溶咖啡粉黎喎
沙田就去Reaction啦

荃葵青就好多選擇既
Koko , Return Coffee, Relax coffee
冇係大型超市買過豆,都唔知佢幾時炒,得best before
好似係1:10 磨粗過手沖粉 再浸24粒鐘
點滴個手勢應該ok 但係kono 係慢dripper
諗緊係唔係一定要用返慢dripper嚟做浸泡
咪買黎試下個分別,冇壞既
雖然係用點滴法既前提下,相信用kono定係v60分別都應該唔大
粉你可以去supermarket揀下,我就冇推介
我就一定建議自己磨既,不過買豆既地方都可以提供磨粉既服務,IKEA都有啦
你訂豆叫佢幫你磨埋但講明cold brew 應該okay
Thanks咁我用v60試吓
比例愈集中,時間愈耐,味就愈濃,試吓搵下自己啱既比例同時間
試完話我知
謝大夫指點
樓主點睇防彈咖啡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞