叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
好多貼地既真空罐,睇你會唔會為個名同外形而買
可以準備換個ims 分水網同basket
原裝嗰啲質素比較差
唔會啦
用試管
識用一定用試管,夠曬儀式感
試完
佈粉+ 粗一click
冇咁多粉但流速仲係有啲快
不過冇噴
咁樣係有啲水喺個粉餅上面under does /under extract?
有積水有幾個原因
1. 啲豆太fresh,二氧化碳太多,水穿透唔到
2. 粉太幼

不過都要睇下個味道點先
偏酸,body 唔厚
Creama 整開佢會回復
之前多粉果時比較balance 同多d creama

用stock basket 其實出過虎斑
https://youtu.be/Pbel051H7-s

講還講
唔好亂講話因為個 brand 所以賣得貴
唔知點解有分平貴就自己上網做下功課

泰摩暫時得兩樣野值得買

冰瞳
黑鏡 2 電子秤
不如試一半磨粗1click,一個半磨幼一click咁試下

我未試過,因為咁做舖既話真係整蠱自己
唔會好多channeling ?
要個萬字夾溝勻佢
晏啲試吓

話說香港啲cafe 興唔興檸啡
以前飲過隻啡好似香港啲凍檸茶,唔知用加啲咩果汁溝出嚟

利申:係外國
Cold brew再加果汁都仲好
點樣保存d豆會無咁易走味? 剩係用原裝袋係咪唔夠?
試吓 my little coffee?
佢可以一包包咁買又幾多選擇
又算多分店
大夫, 你覺得放係office 用, 用法壓好定用聰明杯好?
法壓嘅話我睇中咗呢個, 覺得幾方便, 但啲咖啡咁樣浸住係隻杯到會唔會唔係幾好?
https://www.amazon.co.jp/-/en/K11102-01-Travel-French-Tumblers-Plastic/dp/B0042RU4X0/ref=sr_1_5?dchild=1&keywords=%E3%82%B3%E3%83%BC%E3%83%92%E3%83%BC%E3%83%97%E3%83%AC%E3%82%B9%E3%83%9C%E3%83%88%E3%83%AB&qid=1629698403&sr=8-5
如果聰明杯嘅你又會建議邊一隻?
謝過大夫
買個試管架用,用試管裝好每一次沖既份量
雪櫃乾燥又多凍,咖啡豆變化夠慢,每次沖一個份量又唔怕有倒汗水

講下笑姐,上網search咖啡豆容器就有好多,揀個合眼緣既,不過我平時都係用有排氣伐既裝,飲得慢既冇氣伐都ok
係office我會用法壓,因為唔使濾紙,法壓做出嚟既啡會濃啲,聰明杯就風味乾淨啲咁

聰明杯同法壓壺唔計外表基本上都係得一款,所以睇你鐘意咩樣啦
https://youtu.be/qk-6PymDegM
Ching 點睇呢部磨
應該會只沖espresso
240 美金
58 MM titanium 平刀
韓國仔貨
平時啲袋都有排氣位
係咪都要再搵多個罐裝
睇條片同個價錢好抵屌
你真係飲得比較慢既可以咁做
一個月度
最衰冇咩review
我用google translate 睇韓國人啲review 係話啲粉愈粗唔均勻,espresso 表現好同有100 steps adjustment
有啲驚同台灣部小飛馬性能一樣

本來打算買1z
都ok既用豆袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞