叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
我知係DeLong ar,但我另外問d 大陸機姐
三四年飲落驚艷,近年發覺愈飲愈唔對路,好似藥水咁,好唔自然,再研究其實係有莊園為左將啲質素差少少既豆都賣得出,加左啲生果酵素落去令佢某方面既風味突出,再賣貴佢,所以以加既音樂家系列我就不了喇真係
琴日上ELF個店員比左杯莫扎特我試
個果jam味大到不得了又甜 幾吸引到我
可能因為我本身少接觸淺培豆
泰摩 中國
https://youtu.be/kTJKM2FzKFE

大夫既青奴,俾你參考下
你係咪有乳糖不耐症?
係喎
其實宜家堆特別處理法既豆都好多加左工變相好考炒豆功夫 因為好易炒衰
想問用685打奶有無咩技巧,唔知點解打唔起d泡
好多時都好薄
究竟係咩問題

已經有係面,但會係得粗泡,入少少就無哂聲,出到黎就好薄了
唔該晒先

咁如果乜都唔識 上網睇片學夠唔夠? thanks
Source?
原來如此
呢啲有source仲有人買既,自己試翻黎
https://youtu.be/kTJKM2FzKFE

大夫既青奴 希望幫到你
想問下上sca/其他機構嘅sensory class其實大唔大幫助
因為有時飲啡都唔係幾試得出tasting notes
要上就上SCA,最有系統,不過你為左試得出testing note而去上就勸你唔好,飲多啲食多啲生果好過
咁我慳返筆錢先
貴嘅磨豆器可以令咖啡粉even,沖出黎嘅味道一致

英國睇咖啡野可以留意幾個網
coffeehit
colonna
hasbean
歐洲嘅crema

我都唔建議你買hario
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞