叫我咖啡大夫 (2)

1001 回覆
36 Like 20 Dislike
點解要本地烘焙既?
台灣新鮮炒完順豐過到黎岩岩好10日唔得架?
點解既?點解既??點解既???
大夫Clifton,聰sir,貴為idk coffee主理人,烘焙師兼SCA導師冇理由on9兼智障到話一定要用本地烘焙豆先沖到好啡

我地係唔係誤會左大夫,不如大夫贈多我地兩句講多少少點解強調要用本地烘焙豆先ok嘅?
見hushush 都係用niche出磨手沖啡
想知grind size 係點?
屋企用c40 + niche
支持local嘢唔好咩 如果件產品兩者無咩太大分別我都寧願用local嘢
叫人支持本地野係一問事
水鳩人只可用本地野先ok係另一回事
聰蛇
想請教下點解啲高手可以放低個壺由得佢自動打奶,係咩原理?

平時打奶唔係要人手控制入氣收泡㗎咩?
首先通常係一次過打一大杯奶先做到
你只要個搵啱個位,啲奶一扯泡果陣會升高,就會浸過個蒸汽棒個頭,自然就會開始收泡而唔係扯泡,然後等個溫度啱喇,就收手

希望你明我up咩
香港唔常見的,真係要你5分鐘內出到10杯奶啡先出到呢招
成日打到d 奶泡 好大氣泡應該點改善
用緊delonghi 半自動機
https://youtu.be/kTJKM2FzKFE

睇下呢條片幫唔幫到你
如果將銀包管拎走,個黑色蒸氣咀有可能會係打奶過程中爆出嚟,建議用索帶索緊
得閒練下
如果你唔介意外表,其實210s2同kd310差唔多
唔想made in China可以考慮gaggia classic

攻頂就Decent,遲啲會出片講解下
會拍片介紹?IDK Coffee有得賣呀?
Decent係一部劃時代產品,仲要係made in HK,但話係攻頂真心笑鳩左
牙聰sir見識真係勁,定準備入貨又想水鳩人呀?
屋企用Leva X大有人在,大師你又見識過未?
KD-310用thermoblock,優點係加熱快,但缺點係溫度相對比較唔穩定
差唔多價位我寧願買Mara X, E61 HX機, 半PID, pressure guage,呢個價位近乎冇對手,如果加埋flow control的話更加完美
Gaggia classic pro 要玩多 D 唔同野 要自己裝 PID好煩咁
都有啲人提供改機服務
自己改真係驚改完開唔翻機
做咩唔re人架聰蛇
你d理論好正又好笑
好想同你繼續瘋狂討論
比個機會我啦
WFH 關係,開始響屋企玩手沖咖啡,爬上文如果買1Zprrsso 應該Kpro?
gaggia classic幾好 香港都多人識改同多人用
所以要搵配件都易
如果Ec685再上,有咩推薦
C40
有筆直既情況下,手磨唔係佢就係C40,可以話一步到位
呢個貴成成千蚊⋯⋯
Gaggia Classi吧
再有錢啲就Lelit
有錢冇地方使既就Decent
邊度有得改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞