[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

Postcrossing 目前已有約60萬玩家,
分佈在世界各地212個國家地區內,
參與者可以收到來自全世界的明信片。
寄出一張明信片的參與者可以收到至少一張來自其他國家參與者的明信片。

寄出明信片的總數共50名的國家。包括:
美國 德國 芬蘭 荷蘭 俄羅斯
中華人民共和國 中華民國 白俄羅斯 波蘭 
英國 烏克蘭 日本 加拿大 葡萄牙 澳洲 
法國 立陶宛 捷克 巴西 義大利 西班牙
比利時 愛沙尼亞 瑞士 奧地利 馬來西亞 
泰國  土耳其 香港 拉脫維亞 新加坡 紐西蘭 
挪威 斯洛維尼亞 羅馬尼亞 匈牙利 愛爾蘭共和國
瑞典 南韓 菲律賓 克羅埃西亞 印度 印尼 
希臘 南非 丹麥 斯洛伐克 以色列 盧森堡 冰島

註冊教學:

抽地址教學:

寫卡教學:

點按Send a Postcard>
Request address

就會隨機抽取到一則地址,就是明信片需要寄往的地方。

抽取到地址後,會同時出現一組POSTCARD ID,
必需將ID寫於明信片上
收件者會用此ID登錄證實已經收到你的明信片。
當對方收到明信片後,系統會自動把你的地址隨機派給世界各地的朋友,
等待一張陌生的明信片出現在你信箱。

官方網站:http://www.postcrossing.com
登入成為會員,填寫基本資料,最重要是填寫正確地址。

Credit: 暴君薯圈
感謝巴打 比我copy 佢個教學
常見問題

寫明信片語言?
答:多數用英文溝通,如遇上亞洲玩家,當時可以寫中文。

郵票幾錢?
答:香港本地$1.7,國際$3.7-3.8,差唔多全世界寄野最平。
第一區 - $2.9
亞洲(日本除外)

第二區 - $3.7
日本、大洋洲、歐洲(東歐及北歐除外)及北美洲

第三區 - $3.8
東歐、北歐、俄羅斯、南美洲、非洲及其他目的地

收到明信片一定要登陸ID?
答:一定要,因為先會繼續將你地址派出去。

進階交換?
答:於Postcrossing內可以寫個人檔案,將你想收到明信片的類別寫低,外國朋友會因你喜好已寄送明信片給你
甚至銀幣,郵票,樹葉,茶包,咖啡,零食等等等....

交換完後可以成為筆友?
答:當收到明信片後你可以回覆留言比佢,可以查詢直接交朋友。

香港咩地方買到明信片?
答:香港郵政局、各大科學館藝術館、碼頭、書店、二手書店、文青市集,香港郵意,重慶大慶隔黎巷,錦繡唐朝
進階玩法

另外仲可以係官方forum (https://forum.postcrossing.com)玩tag / Round Robins 去收集明信片
當然記得睇清楚係人既規則!
舊連登post
1. https://lihkg.com/thread/236938/page/1

高登都有, 有興趣可以自己google 下
好呀有郵費睇
我靜係知寄俄羅斯幾錢咋
2年前有玩 收到百幾張 不過依家忙到冇時間寄

識左個日本妹妹做筆友 以前同佢成日寄信
佢以前仲會寄聖誕禮物同生日禮物比我 不過斷左聯絡了
好呀有郵費睇
我靜係知寄俄羅斯幾錢咋

外國玩postcrossing好貴
卡+郵票一次都HKD20
留名跟進

所以係香港玩pc好抵玩!我之前寄左五十幾張成千蚊
係fb見到今日芬蘭出新moomin郵票!

有無圖

好靚呀!

不得了
終於爆左post

有無圖

好靚呀!

不得了

有無圖

好靚呀!

不得了

7€好似唔貴
btw 香港郵政係咪聽日出海外郵票?

係超級抵,我之前就係買郵票支出實在太大,於是就停咗

有無圖

好靚呀!

不得了

7€好似唔貴

剩郵票係€7 如果booklet就€7.7

郵票真係深坑黎 想脫都唔係咁易

買郵票好似燒錢咁 仲要呢邊冇話寄歐洲有平

有無圖

好靚呀!

不得了

7€好似唔貴

好想要 我有買日本moomin郵票

有無圖

[img]http://www.posti.fi/tiedotteet/images/2017/240517_muumit-fdc_600.png[/ img]
好靚呀!

不得了

7€好似唔貴

香港郵政有得賣?

有無圖

[img][url]http://www.posti.fi/tiedotteet/images/2017/240517_muumit-fdc_600.png[/[/url] img]
好靚呀!

不得了

7€好似唔貴

香港郵政有得賣?

唔係呀⋯⋯之前去日本買的
好呀有郵費睇
我靜係知寄俄羅斯幾錢咋

有無圖

好靚呀!

不得了

呢款靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞