[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
寄左張去芬蘭
兩個禮拜都未收到是咪玩完

未寄過呢度唔識答你
平時冇keep開郵票, 要寄先買
岩岩經過郵局, 即刻抽張今晚寫
係德國呀

今次呢條友over 5years, 收左5千幾張卡
有77張HK

想問下咩叫Gone with the wind

呢句其實就咁google都得
有無原句睇下佢想講咩

佢個profile咁寫:

Gone with the wind
1 x AT
2 x AU
1 x BE
1 x BR
2 x BY
3 x CA
1 x CH
1 x CL
16 x CN
......

但佢呢段野上面有寫expired card既list
所以想問下係咪有其他meaning

依家睇多幾次可能因為佢多expire得濟所以有個簡表

應該係啦,好多人會寫個expire list,唔知有咩好
16 x CN

見到16 x CN,唔使講都會即刻諗到係expired

有冇人好似我咁懶
抽左幾個地址成個幾月都仲未寄

呢度有個
抽左8張寫左一半咋

我有個fd見過佢fb張圖加埋抽左20幾張先一次過寄

即係佢本身有20幾張quota?
我得五張已經懶得寄
抽完懶得去買postcard 買完又懶得寫
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

佢其實得6-7張quota
expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

我今次抽8張都有啲大壓力
人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

一張張分開抽可能會連中幾個中俄
有冇人好似我咁懶

呢度有個
抽左8張寫左一半咋

我得五張已經懶得寄
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

俄姐, 冇有怕
收到張德國自己print嘅相當postcard咁寄
得一句happy postcrossing

可以係自己profile寫明唔要self made
寄左張去芬蘭

我張德國都寄咗11日仲係冇消息
寄左張去芬蘭

我張德國都寄咗11日仲係冇消息

我對上張德國都用咗12日
就到㗎喇!放心
寄左張去芬蘭

唔使驚,我寄咗廿張平均17日左右啦
睇返自己最早寄張卡ID係HK-9xxxx
頭先手痕5抽已經去到HK-49xxxx
竟然唔中俄羅斯
中咗Hungary Romania Finland Austria同德國

今次呢條友over 5years, 收左5千幾張卡
有77張HK

想問下咩叫Gone with the wind

呢句其實就咁google都得
有無原句睇下佢想講咩

佢個profile咁寫:

Gone with the wind
1 x AT
2 x AU
1 x BE
1 x BR
2 x BY
3 x CA
1 x CH
1 x CL
16 x CN
......

但佢呢段野上面有寫expired card既list
所以想問下係咪有其他meaning

依家睇多幾次可能因為佢多expire得濟所以有個簡表

應該係啦,好多人會寫個expire list,唔知有咩好
16 x CN

見到16 x CN,唔使講都會即刻諗到係expired

好慘
竟然唔中俄羅斯
中咗Hungary Romania Finland Austria同德國

巴打玩左幾多年?
我依家打算趁張俄國未到抽多張
竟然唔中俄羅斯

巴打玩左幾多年?

4年幾咋,不過成日懶寫卡
竟然唔中俄羅斯

巴打玩左幾多年?

Btw 我啱啱抽到加拿大,check返寄過13x張卡只係中左一次加拿大
同埋原來我頭5張都冇俄國,第一個address係澳門
竟然唔中俄羅斯

我第一張卡都係五位數
唔知有冇巴打咁好彩抽到HK500000呢
竟然唔中俄羅斯

巴打玩左幾多年?

Btw 我啱啱抽到加拿大,check返寄過13x張卡只係中左一次加拿大

澳門勁冷門
好似未寄過
有冇人好似我咁懶

呢度有個
抽左8張寫左一半咋

我得五張已經懶得寄
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

俄姐, 冇有怕

俄國好野黎架,而家我都慢慢愛上俄羅斯
竟然唔中俄羅斯

巴打玩左幾多年?

澳門勁冷門
好似未寄過

我都未寄過澳門,淨係收過1張

呢度有個
抽左8張寫左一半咋

我得五張已經懶得寄
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

俄姐, 冇有怕

慢得黎會收到?
好想買齊曬成set82張Greetings From
https://www.postallove.com/Postcards/Greetings-from-series
(原來歐元轉港紙大概$2.8一張) 一共要七百幾蚊
https://www.postallove.com/Postcards/Greetings-from-series
(原來歐元轉港紙大概$2.8一張) 一共要二百三十 幾蚊

greetings from係一個黑洞
永遠無休止一日
有冇人好似我咁懶

呢度有個
抽左8張寫左一半咋

我得五張已經懶得寄
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

俄姐, 冇有怕

俄都算數
中國真係
竟然唔中俄羅斯

巴打玩左幾多年?

澳門勁冷門
好似未寄過

我都未寄過澳門,淨係收過1張

收過都好,澳門極少人玩

我得五張已經懶得寄
寫完又懶得去寄
搞下搞下成個幾月

expire又再抽
抽抽埋埋一次過寄

人老寫得慢又想寫靚啲字

點解唔一張一張咁抽

俄姐, 冇有怕

慢得黎會收到?

係丫 收到時會特別開心

買啦好抵買,食少餐放題就可以買到啦
以前我係香港買要二十蚊張架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞