[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
你地係咪比自己屋企既地址?

係呀

介意可以租個郵箱

我幾個朋友都係

其實我以前都有諗過,但為左pc黎開成本大增

印象中好似唔貴

$370一年
但唔多方便,唔係度度都有郵箱

係呀,分分鐘去收個信都要搭車,咁呢d都係成本

係呀
不過佢地都有佢地煩惱先要租箱

係呀

介意可以租個郵箱

我幾個朋友都係

印象中好似唔貴

$370一年

係呀

好似郵箱唔係即開即有,要慢慢排隊
千辛萬苦終於join 到一個chain card....
仲等緊條友比地址我

準備收到好多郵票
今日去左三間文具店都無postcard

去大型書局易搵啲,一係出去旅遊區

不過荷蘭星期一唔派信

本身仲估緊荷蘭定德國會快啲
我另外三張係盧森堡俄羅斯同美國
不過見樓上咁多巴絲話俄羅斯等好耐,惟有慢慢等

講開又講 外國真係好多退休人士玩
佢地profile個個都講自己有好多孫仔孫女

仲好大家族tim

其實寫咩俾佢哋咩好
睇profile佢哋好似個個都好有閱歷咁

我寄香港風景卡,會介紹返張卡影既地方
唔會寫長文

我之前去歷史博物館間舖買咗一套香港小食嘅postcard,因為見好多人都想收食物卡
順便可以介紹下香港小食

我收到兩位巴絲打嘅卡都係香港嘅野食 引死我啦

專登寄食物卡黎引誘你

係呀

介意可以租個郵箱

我幾個朋友都係

印象中好似唔貴

$370一年

係呀

佢地話總局最難

仲好大家族tim

其實寫咩俾佢哋咩好

唔會寫長文

我之前去歷史博物館間舖買咗一套香港小食嘅postcard,因為見好多人都想收食物卡
順便可以介紹下香港小食

專登寄食物卡黎引誘你

你兩個
諗緊寄唔寄greetings from 比個俄妹
漫漫長路好驚唔見
原來改左地址會有兩間屋仔,好得意

仲好大家族tim

其實寫咩俾佢哋咩好

唔會寫長文

順便可以介紹下香港小食

專登寄食物卡黎引誘你

好在無撞款

正呀,絲打咁快返左香港啦?

仲好大家族tim

其實寫咩俾佢哋咩好

唔會寫長文

順便可以介紹下香港小食

專登寄食物卡黎引誘你

好在無撞款

而家望到啲食物卡都覺得肚餓
諗緊寄唔寄greetings from 比個俄妹
漫漫長路好驚唔見

寄啦寄啦

仲好大家族tim

其實寫咩俾佢哋咩好

唔會寫長文

順便可以介紹下香港小食

專登寄食物卡黎引誘你

你兩個

估唔到大家都咁諗,出動食物

印象中好似唔貴

$370一年

係呀

佢地話總局最難

總局開放時間最長
其他個啲你返工佢開門,你放假佢又放假,好難用得到

兩間屋仔
第二張寄去美國嘅終於收到
岩岩抽左張
係USA呀~~
新黎報到 postcrossing年資4年
經常係forum offer/fav tag同 vacation/o&r/wbmp RR流連

特別鍾意收集港口、UNESCO同大陸風景明信片 (因為玩大航海時代)
一開始都會儲唔同國家,不過而家就隨緣

平日去開重慶大廈隔離巷仔、美麗都大廈找換店、錦綉唐朝買風景明信片
平過去三聯商務,出開尖沙咀既不妨入多D
如果想追返之前出嗰啲特別郵票應該去邊度買?

我有d用唔哂

遲d補圖

好旺角有幾間郵票舖都會賣舊既特別郵票,要黎寄明信片既話,可以去搵D有賣打折郵票既~ 通常都會有好多舊款,我最舊買過1997年套貝殼,但有D要成套/成版買
唔知有冇人儲緊日本郵局出嘅特別明信片
之前為左儲 係ig搵好多日本人黎換
換左好多返黎 多到比屋企人鬧

不規則果尐?

我都有買

我都買左少少

每次都係一張起兩張止,唔敢買咁多

日本郵局郵票都勁靚! 好難搵到人撘路買😭

有無人會好似我咁試過自己整明信片?
啱啱postcrossing時嫌明信片太貴 有時又好難match到對方想要嘅嘢 (有小朋友想要海綿寶寶/mario postcard)
我索性買卡同膠紙返嚟自己畫
雖然畫功唔叻 又好花時間 但好有滿足感 同埋覺得個小朋友收到應該會好開心

有, 之前4張都係自己影相再整成硬卡紙寄

好靚啊我要買

我畫左四張地圖 香港、九龍、新界同離島
最初係因為好多人收集地圖片,但香港既選擇又少之又少,所以自己畫
但畫畫下又覺得好多野想畫落去,於是就畫左四張

畫完拎去旺角中旅社隔離印
啱啱抽到張Finland
知唔知寄去大概要幾耐?

正呀,絲打咁快返左香港啦?

未呀 但一個月後
差唔多時候改地址,費時收唔到啦

兩間屋仔

以後冇得響荷蘭寄lu
第一張postcard send左兩個禮拜終於到左德國啦!
好滾動啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞