[Postcrossing] 與世界各地交換明信片和郵票 (2)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike

寫法文
不過貼咁多郵票好有心

你profile寫識法文,所以全張法文?

無寫識法文啊

下 咁有趣

其實不時有外國人收到強國寄去全中文既postcard然後係FB group求救搵人翻譯

啲人唔係以為全世界都識自己語言掛

真係咩人都有

玩得postcrossing世界觀仲係咁窄
我都遇過台灣人問我點解香港人會識寫正體中文

無寫識法文啊

下 咁有趣

其實不時有外國人收到強國寄去全中文既postcard然後係FB group求救搵人翻譯

真係咩人都有

比台灣人兜口兜面問過添
啱啱去完第一次日本,買左啲郵票
台灣寄咗一個禮拜都未到

無寫識法文啊

下 咁有趣

真係咩人都有

比台灣人兜口兜面問過添

都唔知點答

點解¥1400咁貴既
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

點解¥1400咁貴既

呢d咁大版既通常都費,唔係跟面值

點解¥1400咁貴既

呢d咁大版既通常都,唔係跟面值

點解¥1400咁貴既

呢d咁大版既通常都,唔係跟面值

未買過大版
平時買長條個啲係跟面值

逐個同你消咩

今日收到張法國postcard
佢貼左7個郵票係唔同位,郵差叔叔真係cup左5個印
仲要全部寫法文,淨係識睇 Bonjour

寫法文
不過貼咁多郵票好有心

無寫識法文啊

下 咁有趣

咁搞笑
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

好危險
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

好危險

頂我仲要咗寄去鄉下地方
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

好危險

頂我仲要咗寄去鄉下地方

咁要再多啲時間啦
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

好危險

頂我仲要咗寄去鄉下地方

我封台灣寄咗36日都仲未到,唔知係咪寄失咗
台灣寄咗一個禮拜都未到

台灣呢排大雨,要等下
希望冇浸爛啦

好危險

頂我仲要咗寄去鄉下地方

我封台灣寄咗36日都仲未到,唔知係咪寄失咗

有可能架
台灣我試過超過五十日先寄到,可能某啲人特別耐都唔定,唯有再等下
唔好意思,想問個好on9既問題
係咪我貼左$3.x既本地郵票就可以寄到去其他zone?
我抽左一個俄羅斯,一個台灣。係咪跟住個zone貼番相應既本地郵票價錢就寄到?唔該
我抽左一個俄羅斯,一個台灣。係咪跟住個zone貼番相應既本地郵票價錢就寄到?唔該

唔該哂

唔該哂

如果你唔係好清楚寄去邊幾錢
Download hk post 個app 打個國家就搵到 中英文都得
一般postcard 都唔過20g

唔該哂

仲有記得貼空郵貼紙

雖然我試過無貼都寄到

唔該哂

仲有記得貼空郵貼紙

雖然我試過無貼都寄到

咩係空郵貼紙

唔該哂

仲有記得貼空郵貼紙

雖然我試過無貼都寄到

咩係空郵貼紙

係個寫住「航空」既貼子,貼上去方便郵局分類去空郵
有啲郵局會放晒啲貼子出黎任拎,冇就問職員拎啦

唔該哂

仲有記得貼空郵貼紙

雖然我試過無貼都寄到

咩係空郵貼紙

係個寫住「航空」既貼子,貼上去方便郵局分類去空郵
有啲郵局會放晒啲貼子出黎任拎,冇就問職員拎啦

我之前幾張都係手寫上去算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞