[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
用Mill講快樂係有質量嘅分別
再用Socrates 講人應該追尋真理
覺得要讀得好透徹先apply到
小弟做唔到
學術台邊個唔識牛哥
呢本豬文之前去誠品直播走住嚟屌笑撚到我
長遠買ereader好啲
ipad睇得耐眼都矇
英文底差
都想邊學英文 邊睇
有邊本好推介?
呢個真,我分享下自己嘅經驗,我初初都係用iPad睇,因為睇得多,隻眼真係好攰。後尾都係買咗部kindle黎睇,物超所值。
你有冇商科底?
無啊
想問多少少,因為經濟學分好多個topic,最大類有
個體經濟學同總體經濟學。

睇吓啱唔啱你,講啲中學econ嘢
除左樓上果兩本之外
小島經濟學都係唔錯既選擇
用故事黎講經濟理論 幾有趣
搵搵先 唔該巴打

呢個我有睇頭幾個chapter
用字係淺,而且係對話體,唔悶;用嚟入門應該唔錯
唔係讀econ不過可以考慮呢兩本

輕鬆暢銷書:Freakonomics
經典:The Wealth of Nations

如果想個 intro全面少少,而又唔係樓主個種textbook,可以睇下A very short introduction or A Graphic Guide 系列,印象中見過有Economics
freakonomics 睇過啦
但佢好似係behavioural economics 多
反而想睇學術啲既econ
我見好多人推曼昆既教科書 但好厚
Wealth of nations
Ching大癲
有時多人用既textbook會有精華版,你可以搵下作者有無寫過
哲學
真係唔難讀
只係同一個point佢係可以解釋廿版,悶到
有冇D咩書打工仔應該要睇下

利申: 淨係睇過Getting Things Done
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞