[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
白夜行結局真心屈
不過東野啲作品慢慢簡黎睇 有啲真係
我睇緊本由法醫寫既unnatural causes 對罪案/醫學/法律/心理學有興趣既既打可以睇下
佢仲有本好似叫秘密,但我行左好多間書店都唔目有,果本好似幾出名
告白、嫌疑犯X、白夜行、放學後、解憂雜貨店

依幾本我睇過 肯定無伏

其他嗰啲我唔敢講
lm
秘密係咪父女嗰本?
有d 人話條女當亮司只係兵仔黎
惡意 都好睇
係,見連登舊post 有人推介,專登去書店搵過
Ummm我唔識答 但比我感覺又唔算嘅
佢地有啲似柴狗同四奶奶嗰類 未去到愛情但知己
仲有惡意,平行世界的愛情故事都幾正
輕鬆d 既推介戀愛覽車,呢本都唔錯
平行世界個本我都睇過 輕鬆小品
就咁睇書,佢地兩個應該扑過野黎,至於係咪兵仔我覺得唔算,條女有一幕既獨白將亮司比喻為佢既太陽既代替品,就知亮司係佢心目中好重要
果本幾感動,冇咩人推介但估唔到又幾好睇
美麗新世界好直述咁描繪最烏托邦人人都開心幸福的世界係點 再搵一個野蠻人同半身人類去解構個世界 其實冇乜故事性 只係從唔同角度度描繪個世界
動物農莊係一個寓言故事 根據蘇聯革命再apply落卡通 所以會易上手 有畫面啲
1984係政治預言小說 故事主線脈落都清晰 故事三章係三個唔同階段 主角心路歷程都有但未好充分 最重要係新話 係文學小說
我覺得1984係呢3部最好

想知中國有哲學係講咩 成日見到但冇乜動力睇
我已經唔太記得個故事講咩 好似中學時期睇嘅
搵日重溫下
扑過呀 喺酒店幫佢出精好似
但佢地之間有冇愛情 我醒唔起 要重睇
For興趣 自己學習下
佢個target幾好
同有時係街想搵下自己睇過嘅書幾方便
你講goodread?
一開始就百年孤寂或者有少少吃力,畢竟比較長同多人物,或者可以考慮同一個作者既預知死亡紀事(另一個譯名係一場事先張揚的謀殺案), novella既篇幅比較適合入門

利申:睇哂呢個作者既書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞