[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
巴打應該有返咁上下年紀
舊劇可以上網睇
前排睇咗二十一世紀資本論同激進市場
想揾啲經濟學嘅書黎睇,有冇推介
我估計Dostoevsky其實係意圖以大量獨白、對白同心理描寫取代工巧嘅情節去捕捉每個人嘅心理狀態變化,只要記住佢大部分議論環繞三個主要脈絡就唔會讀讀下太迷失
1. Sonya同佢貧困家庭 (基督教精神)
2. Raskolnikov同Svidrigailov(普通人與特別嘅人理論;命途嘅選擇同重獲新生)
3. Dunya愛情
故事就係呢三條故事線左搭右搭
我走去讀Wuthering Height同挑戰Ulysses先

入手!
感謝大神幫手分3條線
留名 幫推
最深刻嘅係偷渡去到中國之後都仲未甩難
一俾中共捉到嘅話又要送返去北韓
令我諗到如果去到東北
街上面分分鐘會隨時撞到一兩個唔見得光嘅北韓偷渡人
就覺得成件事好荒謬
其實真係幾絕望.....
不斷咁比人賣來賣去,連自己老母都要賣.....
其實佢雖然有毅力,但都算係好彩....
但我又話諗,本身佢老豆嚮北韓做走私,都叫嚮北韓風光過....如果唔係分分鐘未走到已經餓撚死左....
再睇到佢講北韓點洗人腦,講佢去到南韓點樣發現民主自由的觀念係幾咁陌生,我就真係心底裏寒出來...
韓戰係1950年,其實都唔係真係好耐之前,但幾十年已經可以全民洗腦...
呢d咁的邪惡政權真係早d消滅佢
睇完奥運隨便借左幾本好似有啲關連嘅書

逆風而上:李麗珊
奧林匹克的贖金
The Boys in the Boat: Nine Americans and Their Epic Quest for Gold at the 1936 Berlin Olympics

唔知好唔睇
睇到佢家姐都走甩左個下我O左, 佢家人都算好好彩
北韓啲洗腦真係幾恐怖
一諗到如果自己都喺嗰到長大
根本就冇得揀唔俾人洗腦
最撚恐怖係自己都唔知比人洗左腦....
佢有一段寫得好好

“In the free world, children dream about what they want to be when they grow up and how they can use their talents. When I was four and five years old, my only adult ambition was to buy as much bread as I liked and eat all of it. When you are always hungry, all you think about is food.”

,當飯都冇得食,已經諗唔到咩民主自由
又係一種絕望....
我有時覺得中共都係行類似政策,只係冇咁極端,等你不斷為生計煩惱,唔好諗咁多野
呢樣真 其實無嘢食都算
好多地方都經歷過饑荒啦, 又唔係北韓專利
但係佢可以洗腦洗到你覺得多難興邦
同大陸一樣, 就算有鄭州水災 大停電 武肺
大劣人始終會覺得自己係住喺世上最幸福嘅國家
push
留名

最近睇緊好青年荼毒室本人生種種 好小睇哲學書所以睇得好慢
完左奧運有啲惘然若失
開始睇返書有D唔慣
push
岩岩睇完倦怠社會 屌那星原來好短個論述又on9

無睇,好奇有幾on9
push
有冇睇nothing to envy 我們最幸福
想睇好耐但係都未睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞