[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
好似幾寫實,反而上邊提到果邊in order to escape有人話個女仔講大話
push
有趣就how to kill a city,講gentrification
學術少少但多人睇嘅可能place: a short introduction會幫到你?
利申place睇咗少少就放棄咗
巴打用左幾耐時間
巴打係咪通常一星期讀幾本書?
鱷魚好唔好睇
見過幾次,有d心動想買,但唔知講咩
唔係睇中文書速度本身會快啲
最重要係無記錯小王子領悟都幾薄下,同埋排版上每頁都少字
加上我速讀
噉就可以一口氣睇完
個人覺得幾好睇
邊睇會邊代入隻鱷魚嘅角色
又會諗下第100日會點死法

如果你唔怕劇透,可以睇呢條片
https://youtu.be/BipLd70MUNs
最近睇咗兩本歷史書,因爲無乜好特別嘅嘢,約略介紹下
一本係Megan Bishop Moore同Brad E. Kelle 寫嘅Biblical History and Israel’s Past:The Changing Study of the Bible and History

1. Megan嗰本顧名思義係從歷史學嘅角度研究舊約/希伯來聖經故事
內容係講呢個學科嘅史學史,比較唔同學派嘅立場以及近代爭議點
因爲挪亞大洪水嗰堆太明顯係神話,所以一開始就由 亞伯拉罕講起,一直講到去猶太人係波斯帝國統治期間 回到 迦南地區重建國土爲止
成本書嘅嘢其實出奇地重複

因爲學界研究舊約聖經嘅進展,不論邊本經書都好
基本上就係:
「相信聖經,唔怕!」-->考古證據推翻-->接受現實
不斷輪迴

我覺得比較有趣嘅重點:
- 大衛王同所羅門王 喺聖經入面吹到英明神武,所羅門統治之下嘅以色列王國領土極大,但係考古證據入面唔見有佢地兩個人嘅直接記錄;雖然確實有 銘刻「大衛家族」嘅石碑出土,但係斷代上比起聖經記載大衛王統治年期遲好多,所以唔能夠直接證明有大衛呢個人存在。

- 聖經記載嘅所羅門王統治時期,對應考古遺蹟嚟睇,當時嘅耶路撒冷只係個小鎮,應該無人力物力起 第一聖殿,所以應該係吹出嚟嘅

- 聖經話 所羅門王死咗之後,以色列王國分裂成爲南北兩國;目前考古證據睇嚟,以色列其實從未統一,一開始係得 北邊嘅「以色列王國」存在,後來等北邊衰落咗,南邊嘅猶太王國先興起。呢點同聖經記載又係大相徑庭;而且令北國國力強盛嘅君主,係聖經入面反而一筆帶過;所以舊約聖經嘅歷史可信度成疑

另外仲有好多有趣嘅舊約聖經歷史爭論
有興趣嘅書友可以睇下
雖然我覺得你真係要睇研究成果的話
直接搵Israel Finkelstein嘅書嚟睇就可以

基本上就係佢用考古學推翻咗唔少舊約聖經嘅歷史陳述

感想:有啲時候真係pen is mightier than sword;唔想畀對家扭曲歷史,就要盡力保存自己version嘅歷史

2. 另一本係早幾個po有書友推薦、 Andrew Gordon寫嘅 A Modern History of Japan:From Tokugawa Times to the Present。我睇嘅係2003年第二版(因爲開心版淨係搵到呢個)講到2000年左右;作者喺2019年出咗第四版

內容主要就係由幕末時期開始,講晒日本嘅現代史
詳略得宜,適合對日本歷史唔熟嘅人

感想:「民族性」呢個概念值得警惕。日本人喺上世紀五、六十年代嘅抗爭勇武過香港人n倍;但係而家就好政治冷感。如果嘗試用某種本質主義嘅「民族性」去解釋呢種現象的話,係好難解得通
讀歷史就係可以 了解來龍去脈,知道現況不必然需要如此
最近想睇下小說 有冇會睇過陳浩基啲書
覺得點?
呢度成日都有書友推薦陳浩基

過去曾經推薦嘅有魔笛、1367、第歐根尼變奏曲、筷
https://docs.google.com/document/d/1MS5DnH1bhSkPQrFa0BlyFA8nbH34ft0uOsjUqzhsWno/edit
我發覺中文書啱搭車睇,英文書啱係屋企睇,因為英文差要成日查字典
好呀 咁我去買黎讀下先
睇緊馬奎斯《異鄉客》
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞