[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
自己睇開嘅書無呢到其他巴絲咁高深,但都想簡單分享下呢本

我自己本人並唔係新聞刺針嘅超級fans,買呢本書只係一來想做個記念,二來係想知道班記者係背後既辛酸。
本書好輕鬆,我覺得你可以當係睇緊一集新聞刺針拆解記者們做新聞刺針時候會遇到既所有事同心情 特別最多人熟悉嘅動物傳心,記者都好詳情講解其實當初要放蛇嘅心情,拆穿完對方之後跟進下有無咩改變。
如果想睇D輕鬆又關香港事嘅書,可以考慮下,支持一下認真而辛苦做新聞的人。

然後依家就睇緊呢本書,係今年獨立出版書展見到時就即刻買咗。
本書嘅原作者(山本美香)好不幸係採訪敘利亞內戰時身亡
睇完再分享
lm
push

最近睇完呢本
關於兩個人嘅婚姻生活描寫同家庭關係
幾好睇嘅小品
你哋平時會唔會聽住歌睇書,有時搭車再加翻放工好似個集中力唔係幾夠去吸收,尤其睇啲理論嘢,再加聽歌有時反而俾首歌draw走咗個attention
睇緊毛澤東
邊本呢?
marked
呢個同你嘅精神狀態、音樂種類、以及本書好唔好睇有關

你一嚟攰、本書理論性強嘅啫係吸引力未必好高
再加埋音樂
當然會分心

我通常聽 Bach啲鋼琴曲嘅
睇完tyranny of meritocracy
探討美國社會俾才知主義既影響點導致衣家左右派咁兩極
感受都幾深
因為係香港細細個都係俾呢種才知主義洗腦
要時刻提醒自己 好多野都唔係必然
有冇啲你覺得好睇嘅選段

啱啱開波睇呢本
主要講Orwell以半自傳形式講述自己喺巴黎&倫敦時嘅經歷
全書總共有38章, 我只係剛睇完第5章, 但已經好大感受

最大嘅感受係: 原來真係只有經歷過貧窮嘅人, 出嚟講貧窮問題先最有說服力

個人反思: 坊間有好多書講貧窮呢類社會問題, 大部份唔係歸納訪問內容出嚟, 就係show數據出嚟, 用客觀嘅方式同你講貧窮..
而Orwell呢本書, 佢用佢嘅親身體驗/觀察, 主觀感受同你講貧窮係點嘅一回事, 例如: 活喺貧民窟嘅人嘅言行舉止, 心態思想, 同冇經歷過貧窮嘅人嘅分別

暫時最令我深刻嘅係有一段大約係講 (我唔逐隻字打出嚟啦):
窮人最大嘅救贖係冇咗對未來嘅擔憂, 某程度上可以「活在當下」. 你嘅錢愈少, 你對未來嘅憂慮就會愈少. 因為作為一個窮困到要捱餓嘅人, 佢嘅未來已經被抹滅, 你要擔心/盤算嘅, 都只能係「能否撐到明天」.當知說自己走上窮途末路, 反而就有種解脫嘅感覺.....
就黎完post 請平。初弑巴打繼續開post
好嘅,正想問你
佢仲有句形容得更精準:

你發現一個人只要吃上一星期的人造奶油與麵包,已不能再算是個人,只是個胃加上些附屬的器官。

你時常說:「走向餓狗堆裡(go to the dogs)」—好啦,這裡就是餓狗堆了,你已經接觸到牠們,而你也能抵受得住。這可袪除了不少憂慮。

睇完巴打介紹 有D興趣!!!
已mark低
Bookmarked呢本先!
新po

[書蟲]你最近睇緊咩書?7
https://lih.kg/2668397
毛澤東私人醫生回憶錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞