[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
好多
好多書友推薦 馮客三部曲
朋友畀嘅list

~40頁
Somnium by Johannes Kepler 寫於17世紀,很可能是世上第一本科幻小說
The Last Question by Isaac Asimov
The City and the Stars by Arthur. C. Clarke
The Eternal Adam (L'Éternel Adam) by Julius Verne
Globus Cassus by Christian Waldvogel
北京折疊 by 郝景芳

~200頁
The Time Machine by H.G. Wells
Brave New World 美麗新世界 by Aldous Huxley
Brave New World Revisited by Aldous Huxley
The Black Cloud by Fred Hoyle
虐殺器官 by 伊藤計劃
和諧 by 伊藤計劃
Nightfall 夜幕低垂
Childhood’s End 童年末日 by Arthur. C. Clarke
The End of Eternity by Isaac Asimov
The Songs of Distant Earth by Arthur. C. Clarke
2001: A Space Odyssey by Arthur. C. Clarke
3001: The Final Odyssey by Arthur. C. Clarke
The Fountains of Paradise by Arthur. C. Clarke
Rendezvous with Rama by Arthur. C. Clarke
光錐、蛀孔、宇宙弦(Time: A Traveler’s Guide) by Clifford A. Pickover
Great Mambo Chicken and the Transhuman Condition by Ed Regis
全方位的無限(Infinite in All Directions) by Freeman J. Dyson
Solaris by Stanisław Lem
世界末日與冷酷異境 by 村上春樹
宇宙連環圖(Le cosmicomiche) by Italo Calvino

~1000頁
Robot Trilogy 機械人三部曲 by Isaac Asimov
Foundation Trilogy 基地三部曲 by Isaac Asimov
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, a trilogy in five parts by Douglas Adams
銀河英雄傳說 by 田中芳樹
螞蟻三部曲(La Saga des Fourmis trilogy) by Bernard Werber
三體 by 劉慈欣

~5000頁
叮噹 by 藤子.F.不二雄
間客 by 貓膩
喺書局一口氣睇完
有冇胡適寫嘅書介紹?
多謝貼堂

我都有教書既朋友係會比學生睇呢本,I feel so old now
push
素女經
玉房秘決
我們最幸福
現實既1984
https://www.cptw.com.tw/product_info.html?get_pro_sn=4946
容忍與自由:打開胡適思想世界的第一扇窗

呢本係19年台灣商務幫中央研究院近代史研究所胡適紀念館出,我就覺得唔錯,唔知啱唔啱你心水
最重要係就算二樓書店無貨,香港誠品應該仲有貨

https://www.cptw.com.tw/product_info.html?get_pro_sn=5166
順便見到呢本就剛剛出,睇目錄就只係深入搵幾個snapshot去講
睇完罪與罰,想睇埋Raskolnikov同Sonia嘅後續同新生活
Dostoevsky寫心理描寫同意識流真係神級,就好似係讀者自己親身經歴過呢一切,尤其是Porfiry審問嗰段真係好肉緊,不過一大段一大段對白可能有啲人唔係好受得落,想睇嘅人斟酌下啦
董啟章地圖集嗰幾本散文其實幾有本土特色
佢啲書唔係本本好睇

韓麗珠嘅話可以睇吓離心帶
佢呢兩年出嘅黑日同半蝕都值得睇吓
2001: A Space Odyssey一定一定要睇戲
利申書反而無睇過
有無人分享吓
試下睇人類大歷史?唔再係只講某一個地方或政權嘅歷史 而係人類整體嘅軌跡
多謝分享。

好似係多第三者寫關於他嘅書,多過佢自己出版嘅書。

http://www.mh.sinica.edu.tw/koteki/Default.aspx
lm

貿發局表示,接獲衞生防護中心通知,一名「初步確診」人士(涉及 L452R 變異病毒株)曾於 7 月 18 日到訪香港書展、香港運動消閒博覽及零食世界。根據強制檢測公告,曾於當日上午 11 時至下午 2 時身處會展中心上述展覽人士,須於本月 9 日或之前接受檢測。
世界觀好大
之前睇完要回一陣氣先再開新書睇
尋晚睇完馮客既「文化大革命」。睇到呢段真係笑咗

在蘇聯真正狂熱批鬥自己父母的人其實不多,文革裡記錄在案的例子甚至更少。這些為數不多的孩子告發自己的親人後,往往會眾叛親離。馬定安告發他的父親在黑市買賣糧票之後,先是被逐出家門,被村民唾棄,還被困在一座廢棄的寺廟裡,連黨幹部都拒絕和他有任何關係。

更令人吃驚的案例是張紅兵,他十五歲時出賣了自己的母親,主張她應該因為反革命罪名而被槍斃。黨遂了他的心願。他母親唯一的罪名只是燒了毛主席的肖像,卻必須被槍斃。這個孩子受到大家的崇拜,當地黨委大力稱讚他的革命情懷,但是不久之後,反而因為他是反革命分子的兒子因而遭到迫害。幾十年來,張紅兵倍受良心譴責,最後他選擇在二〇一三年公開懺悔,希望能夠減輕一些痛苦。公開之後,他才發現自己是唯一一個要求將至親處死的人。在中國(也和蘇聯一樣),年輕人通常只會和家人斷絕往來,但是沒有批鬥他們。
李智良 《房間》
陳冠中《什麼都沒有發生 》
睇過呢兩本,唔錯
睇緊啲對白多到連續兩頁都無斷
我就是那

瘋狂睇D 靈性書,應該就黎走火入魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞