[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike

我都有wishlist 太多嘅問題,以前好少睇書,呢兩年先發覺原來睇書係咁有趣同埋發現以前眼光幾咁淺薄,所以一見到好書就想開黎睇,而家個list好長
入門可以試下 The uninhabitable earth
有一排少左睇書
追開呢個post又有返睇書既衝動
仲加左一堆係wishlist
連登果然係聚集各界精英嘅地方

想問吓有冇創業/投資類list?
平時有睇以下作者嘅作品:
Ray Dalio; Jesse Livermore; Benjamin Graham: Peter Lynch
The Personal MBA - Josh Kaufman
Unscripted - MJ DeMarco

推廣睇書風氣
樓主好癲,我又拋下磚

我睇中文版,英文版個封面好有feel,拎嚟壓一壓場呢個理想國譯叢是個好東西,唔使太擔心會有翻譯問題

作者奧蘭多.費吉斯(Orlando Guy Figes)係倫敦大學貝克學院歷史學教授,之前都寫過幾本關於俄羅斯歷史嘢,呢本就專講18到20世紀俄國人的文化認同,cover左好多歷代俄國詩人/文學家/音樂家/藝術家對俄羅斯文化既睇法

1805年爆發俄法戰爭前,俄國啲貴族好推崇歐洲文化由其法國文化,佢地學法語,搞法式沙龍,睇歐洲歌劇,迫啲細路唔准講「粗鄙既俄語」,崇尚歐洲既知識同文學

戰爭爆發令到啲俄國人民抗戰情緒高漲,急需擺脫對歐洲文化嘅依附。於是啲貴族就開始唔飲 champaine 改飲 vodka,食白菜湯唔食法式高級料理。文化上就開始透過文學音樂藝術發掘自身既「俄國性」,咁先可能產生今日咁多人覺得好俄羅斯味嘅文化藝術

之後幾百年間,唔同時代嘅俄國文化人就喺歐洲文化與俄羅斯文化之間來回不定。除此之外,佢哋又對「農民」呢個文化符號有高度曖昧性,一時又覺得農民代表左最純潔嘅俄羅斯人,一時又覺得佢哋好撚蠢(就係托爾斯泰未睇都唔知佢咁諗)至於1917年十月革命後,點睇蘇維埃政權又喺拗一大輪

佢作為一本學術著作其實都算寫得好易睇,鍾意俄羅斯文化就可以去睇吓

我就係要呢啲書評
Mark Minervini
戰爭爆發令到啲俄國人民抗戰情緒高漲,急需擺脫對歐洲文化嘅依附。於是啲貴族就開始唔飲 champaine 改飲 vodka,食白菜湯唔食法式高級料理。文化上就開始透過文學音樂藝術發掘自身既「俄國性」,咁先可能產生今日咁多人覺得好俄羅斯味嘅文化藝術

身份認同、所謂文化傳統 點樣受政治模塑 真係 好有趣最鍾意睇
對而家香港都有啓發
想認識胡適多一些,拜讀了董橋的「讀胡適」。當時的中國,人才濟濟!沒有共匪的話,我相信今日的中國會是受世人敬重的大國。

我都有睇呢本,董橋筆下嘅胡適真係好迷人,學識廣博,政治上知所進退。因為呢本走咗去睇胡適篇博士論文《中國哲學史大綱》,淨係睇一開始佢點樣用historical context去解詩經已經覺得好吸引

好似近年越來越多人睇胡適,哲學有偈傾有一集可以去睇吓,余英時都寫過本《重尋胡適歷程:胡適生平與思想再認識》,比較偏向整合有關胡適嘅史實,好睇就董橋呢本好睇好多
大家睇嘅書都好高深好學術
我睇完本人生種種 依家揀咗本輕鬆啲嘅
之前見到佢地出書
lm 讀後感
少少題外話...睇書時,間唔中會習中唔到,個腦諗埋啲無謂嘢....你哋會唔會?有冇方法改善?thx
會啊
我會放低本書,之後再睇

當然如果本書你係好有興趣的話
可能少啲呢個情況?
放空一下 深呼吸 起身行下
我唔知係咪叫做在政治上知所進退。不知道胡適在政治上有所謂「進」過什麼?可能比較凖確說他在政治上有所為有所不為,有些自保。當然這都是我極初步的感覺。主要看到雷震事件的反應。
無睇過胡適
之前睇到呢篇

https://storystudio.tw/article/gushi/academia-sinica-mission/

言下之意,要怎樣走「學術的路」,要想如何「從學術上反共、救國、復國」, 其實是學術界自己的事,與政治領域的最高領導者無關;在學術的世界裡,蔣介石不會也是「一言九鼎」的領袖。

從大脈絡來說,胡適對蔣介石實在不盡滿意,只是在時代的變局裡,蔣卻是「無可奈何」的抉擇。1949 年中共軍隊渡過長江時,胡適公開表示對蔣介石予以「道義力量來支持」;到了臺灣之後,胡適也盡可能對蔣介石提出各式各樣的意見。遺憾的是,蔣介石對胡適往往「表裡不一」。

像是胡適於 1952 年 9 月 15 日致函蔣介石,主張「國民黨應廢止總裁制」、「國民黨可以自由分化,成為獨立的幾個黨」等意見,並舉土耳其為例,請蔣參考。蔣介石接得此函,卻在 9 月 23 日的日記裡說,這是胡適的「書生之見,不知彼此環境與現狀完全不同也。中國學者往往如此,所以建國無成也」。
想問下有冇一啲關於人際關係/溝通技巧既書

另外 最近見到阿富汗局勢又對美國同阿富汗既近代史有啲興趣 有冇書可以推介下

小弟近呢兩個月先進入睇書既世界
比fd推左本被討厭的勇氣覺得幾好睇
依家再想睇多啲唔同既書
個人方法係千其唔好迫自己睇 否則只會令自己討論咗呢件事/本書 好難再繼續
真係比自己抖下 放空下 想玩電話就玩一陣電話
然後重新拎返本書既時候就同自己講睇埋呢個chapter佢
每次逐小逐小咁 反正唔係鬥快嘛 最緊要係吸收到本書想話比你知既野先係最重要
睇咗人性的弱點先

幾好睇 雖然有d理想主義 同文化差異
但睇完令到個人唔好咁暴戾先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞