[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike

我睇書最高效率
通常係屋企wifi斷線嘅時候
原子習慣都有講到用習慣紀錄卡
我一開頭係為左要每日都有個tick
久而久之就習慣左睇書
好似下面咁樣
我都儲過
一斷就開始暴走
有邊隻app可以做到呢個?
Readmoo 自動紀錄
最直接用紙筆
我限自己一次最多可以開一兩本書,未睇完唔可以買新書。其實好多書只要「捱」過左開頭比較悶果部分,就會漸入佳景,會有衝動追落去
今次想評嘅係劍橋哲學系榮休教授Raymond Geuss今年5月出嘅新書
A Philosopher Looks at Work

作者

封面

Raymond Geuss比較出名嘅係 喺政治哲學(同哲學家Bernard Williams)帶起「政治現實主義」嘅風潮
我尤其鍾意睇Geuss本History and illusion in Politics,相當推薦

今次本A Philosopher Looks at Work 相當之短
唔夠200頁。顧名思義,就係Geuss分析一下何謂「工作」,以及剖析一下而家呢個世代對工作嘅睇法 有乜值得留意嘅地方

本書整體嘅感覺就有啲淺嘗即止嘅感覺
似係睇咗篇好長嘅blog 多過睇書

本書一開頭喺日常應用概念上,界定乜嘢構成「工作」(辛苦嘅、定時做嘅、有錢收嘅etc)
然後指出人類並唔係從古至今都要返工(引用咗James C Scott嘅Against the Grain,書評見 #231)
又或者 對工作嘅睇法係會隨住時代社會而變
例如quote咗Weber講 基督教加爾文宗派嘅神學思想,點樣構成現代人 刻苦嘅工作倫理
以及呢種諗法點樣影響我哋對於「工資」嘅睇法

另外佢亦都引用咗早排過身嘅美國人類學家David Graebar
講Bullshit job(鳩工)——即係份工鳩到連返工嗰個人自己都唔知有乜意義可言
並且結合 AI 自動化 削減 職位嘅現象
主要係講 資本主義並唔係好似想像中咁有效率或者理性
因爲 有意義嘅工就係噉畀AI取代,而新增嘅職位就往往喺啲意義不明嘅鳩工

喺呢度Geuss有樣嘢其實值得挖深啲
佢對bullshit job嘅定義比起Graebar更加廣
Geuss認爲唔一定要返工嗰個人覺得鳩先算鳩工
而係可以由旁觀者客觀衡量某啲工就係鳩
而佢嘅提議就係拎出嚟case by case討論,係可以作出sensible 嘅判斷嘅
可能呢點篇幅所限,佢無繼續挖落去,可惜

然後佢開始猜想未來人類「工作」嘅發展
粗略噉講 「氣候變化 下 全人類好有可能冚球剷」
就完了

整體而言
每一範都淺嘗即止,對比佢其他書 閱讀體驗唔算好過癮
無乜新啓發不如直接睇佢quote嘅書好過
但係勝在夠短
鍾意的話可以睇嘅,並唔會話mentally taxing
想問下大家出面除左圖書館仲有冇咩地方可以坐1,2個鐘睇下書
類似Starbucks個種唔想洗咖啡錢係佢度
lm
首先要搵一本你好有興趣既書會一直咁睇
好似煲劇咁睇下睇下就睇完
夕拾x閒社
貳叄書房

睇咗一半冇睇
彭依仁 -《人民公意與代議制度的衝突﹕亂世中談《主權在民論》》
https://paratext.hk/?p=3431
想了解下地緣政治,有冇入門書推介
留名
咦今日行圖書館見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞