[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
睇到講Hegel同Marx個啲位無睇落去個陣睇返Hegel唯物論之後就無睇返。

Btw無接受過學院哲學訓練嘅表示唔易睇,要睇下你本身對哲學有無認識,就算有都要搵參考睇,無嘅你要不停睇好多參考,或者飛得好勁來睇...

一開始係由希臘哲學中一個經典問題切入:世界有無一個固定嘅變化法則。現今我地大概知道係自然世界呢樣野就係基於科學方法建立嘅各種科學,而係社會或者政治角度又有無得咁睇呢?如果變化係必然,有無方法可以令呢種變化以較穩定嘅方式出現?之後就引伸講Plato係佢嘅時代背景下對各種制度嘅見解。然後就係Karl Popper對佢嘅睇法嘅回應,呢一個部分就係對維繫自由社會嘅見解。

後面就開始講Hegel同Marx嘅理論,我估計都係用類似方式寫落去但我已經無睇落去希望幫到想睇嘅人
入門嘅話
7天學不了輔導
成日睇其他哲學書都會賴到有關黑格爾哲學 我都google左好多都唔太明佢主要思想 有冇啲咩書可以易睇啲了解佢?
巴打既然睇到《廿一世紀資本論》咁厚嘅左派書不如睇埋Human Action平衡返
每日睇少少總會睇得晒嘅不過我平時睇嗰啲都冇咁厚
Guns, Germs, and Steel
Poor Charlie’s Almanack

排緊隊既有
Anti-Fragile
The idiot
Mastering the market cycle
唔該師兄

本身都對哲學有d興趣,但認識唔深(都係睇下哲學有計傾),照你咁講,我估計會睇得好辛苦
麥田本製造中國電子書缺字多到呢
Btw我係睇英文所以可能難咗(我唔知中文翻譯成點,個人麻麻地兩岸三地嘅翻譯,同埋我睇個陣未出新台灣譯本)
佢入面都有講Plato嘅六種(應該係)政治制度唔同嘅地方,而佢講呢啲嘅部分唔短,加埋有啲要睇參考解釋(佢有部分參考嘅長度成兩頁),呢啲真係唔易睇。
另外個人覺得要睇Peloponnesian War(即「修昔底德陷阱」嘅源由)嘅背景,呢到係影響住Plato對政治嘅睇法,亦係Popper解釋商業自由影響政治自由嘅重點之一,呢一個部分就超越普遍人覺得哲學嘅領域。頂唔頂得順就睇閣下功力(個人對史都有興趣所以還好)
有冇巴打推介啲ESG書?
純粹覺得ESG係大勢所趨,點都要知啲
The death and life of great American cities by Jane Jacobs 算唔算?
但就比較舊
我如果睇都諗住睇英文,呢d經典睇翻譯始終唔夠原汁原味

我都係補一補個底先再睇,讀書果陣淨係讀過Marx,Hegel同Plato 真係唔熟,無謂夾硬睇又吸收唔到

Btw 唔該哂巴打打咁大段野解釋
呢本係經典嚟,城市規劃學生必讀,上年出咗中文版
唔信得佢一個
潘國靈出咗《離》

未睇不過都應該好睇
托爾斯泰本 Anna Karenina 好好睇
唔洗唔該反而多謝你,見到有人想睇激發返我想睇埋之後個啲部分,不過自己嘅wishlist太多(唔單止睇書)唔知係咪會開始返

Anyway我覺得想睇嘅可以試下上網搵開心版,因為唔單單對政治有啟發(Popper係科學哲學有相當分量,呢本書會有講到少部分有關嘅野)。真係想睇就之後再另買實體書,等Thanksgiving個陣買返舊版都唔貴(舊版有分兩本,新版好似全部一本過無咁方便拎出街)
補充
Karl popper講Hegel嗰段有唔少人批評
可以睇Walter Kaufmann嘅 The Hegel Myth and Its Method
SEP
Guns, Germs, and Steel有啲史實描述畀歷史學家批評做得唔係幾好
特別係講歐洲人打美洲原住民嗰段太依賴 歐洲人嘅片面之詞

https://old.reddit.com/r/AskHistorians/comments/8nr7xd/thoughts_on_guns_germs_and_steel_by_jared_diamond/

https://www.reddit.com/r/badhistory/comments/2bv2yf/guns_germs_and_steel_chapter_3_collision_at/
真!? 本身諗過買但好多人話中譯得好差
我自己覺得還可,可以搵實體書睇一兩個chapter再決定
其實佛利民同Hayek ,Arendt 都值得提下

特別The Origins of Totalitarianism 同On Revolution 宜家都幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞