[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
本書於6月7日前可*免費*下載

以研究法官判案模式而著名的學者Lee Epstein最近出了新書。

本書是關於司法行為的策略性解釋。如同在其他關於判決的研究方法中,偏好和制度至關重要,但策略性解釋有一點是獨特的,它使人們注意到司法判決的相互依賴性——即策略性質。

在策略性解釋中,法官不是在憑空作出決定,而是會留意其他人——包括他們的同事、上級、政治家和公眾——的偏好和可能的行動。我們調查了進行策略分析的主要方法,並思考學者們如何利用這些方法來深入了解內部和外部人員對法官選擇的影響。

就這些研究在闡明司法行為方面所取得的進展而言,仍有許多進步空間。我們在結論中提出了四點。

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/6C26A1DA1B4EE249B00E201E3E9067C6/9781009048859AR.pdf/strategic_analysis_of_judicial_behavior.pdf

會唔會考慮Mooink?
我都係本身有kindle,會喺kobo買書擺入kindle睇
最近諗緊好唔好買多部mooink,好似多啲中文書
唔知點解果條Yival Noah Harari 寫的野麻麻,但又咁多人讚
聽人講佢第三本書唔得
小弟覺得,唔係話差,不過普通料咁

3.5/5
三本都係
後者有冇咩特別之處
想睇啲易入口嘅人文學/哲學書求推薦
哲學書可以睇 荼毒室?
人文書的話 James Scott嘅Two cheers for anarchism幾好睇
毛選
如果0商科底會唔會睇得明
最好有啦,但都可以試下既
本身一開頭係唸住mooink啊 見佢好多中文書都好新好正 見佢台灣出仲好吸引
因為我上網睇過boox係可以download mooink個apps 睇書的 所以都有啲吸引
因為買完mooink 只可以睇讀墨既書 就係到唸會唔會限制左
其實真係無本十全十美既電子書 好頭痕
臨瞓前睇一流
包你即刻瞓得著
認真會好Detail咁講晒所有哲學史同宗教史
基本上世界上比較大既宗教都會講
講晒佢地分咗咩門派啊,分既原因咁
哲學個方面就會講一啲比較出名既哲學家(Such as Plato)既一生
都會講下佢地既諗法
學四哥話齋 識睇英文就唔好睇荼毒室啦
大家有冇睇過d咩書真係會令你大開眼界/顛覆你對事物嘅睇法
有冇英文 politics / policy / public admin 書介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞