[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
原來係咁 即刻Raise左我睇呢本既興趣
其實1q84都有少少情色情節,不過唔多 少少咸多多趣咁
而家睇到40% 兩條線終於牽番一齊 真係好佩服村上做咁多舖墊

一本關於記憶力嘅書。

作者本身係一位研究少數民族(原居民)嘅學者,研究過程發現佢哋就算無任何紙張去承載民族嘅歷史,族中長老都可以將幾百甚至千幾年嘅歷史準確地講出嚟。譬如喺佢哋生活地方嘅知識,好似蟲嘅種類、周圍有咩植物食得等等。本書就係關於作者親自測試唔同民族所用嘅記憶法,睇下效果如何。

記憶法入面最出名就係記憶宮殿(Method of Loci)。原理係首先將你熟悉嘅地方(e.g.屋企)以順序方式標籤唔同位置,再將你想記嘅嘢以腦內圖像形式逐一放入每個位置,譬如1(牀)係番茄、2(檯頭燈)係游學修等等,當你諗返起時,就順住個路徑以圖像方式recall返,好使好用。

而作者亦測試唔同民族所用嘅記憶輔助物品,譬如剛果一個民族會用一個叫Lukasa嘅木板,佢哋會將貝殼、珠等等嘅細舊嘢黐落塊木板度,再用上面所寫嘅記憶法將唔同形狀嘅貝殼、珠仔同要記嘅嘢做連結,作者親自測試後果然好有效。

作者好仔細地將咁多少數民族悠久以來嘅記憶法以一個實用嘅形式套用落現代嘅社會度,再輔以唔同嘅例子,及解釋背後嘅歷史同原理,以講記憶法嘅書嚟講,呢本可以排上前幾位。不過如果想step by step咁去學習記憶法的話,建議大家睇Jerry Lucas嘅Learning How To Learn,會比較容易上手。
呢本其實唔難理解
不過千其唔好試海邊的卡夫卡
same雖然最鍾意都係聽風的歌
我都係第一本挪威的森林
早幾次係深圳坐飛機 班機delay8個鍾 係書店買黎睇
雖然係簡體字 不過都無問題 因為村上d書就係要慢慢讀
第2本係國境之南 太陽之西 因為睇完海角7號 聽過首歌特登去買 點知完全唔關事
好睇,想睇多啲呢種娛樂性高想象力豐富既小說
聽過不過無睇,文學水平無咁高,都係想揾下啲香港作品睇下收藏下,但唔識入手

網上展覽無留意呀
push
有無人記得有巴打介紹過一本書係講民主制度既缺陷?唔記得本書叫咩名
反民主?
好似係
睇緊吃佛
大家有冇英文self help書介紹下
你想help邊部份先
成日都唔開心 depressed
當下的力量
英文叫THE POWER OF NOW
入面有講過「你」同「你嘅思緒」係兩樣嘢嚟
要識將呢兩樣嘢分開
咁你人生先會過得樂觀
Thanks bro, 我睇下先
見到想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞