[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
作為第一本係okay,不過你肯定想睇世界史?會唔會係其中一兩個國家/時段更有興趣?
多謝又改左名既樓主開post
最近睇完
少年維特的煩惱
梵谷詩選

而家睇緊

專注力就是你的超能力(屋企睇)

色彩心理學 (出街睇)

想搵本好簡單又薄又細嘅英文書睇,書店太多種類好難選擇,有冇人可以推薦下
勁,我睇法國史睇到想喊

睇完古代墨洛温、卡洛林皇朝,卡佩皇朝開始喊出嚟。啲人名亂到仆直。

同時間睇緊intelligent investor
唐鳳 - 我所看待的自由與未來
hi 巴打好耐冇見
同問 想知有咩書推介
細個讀書嗰時好憎歷史
而家大個咗又覺得有需要學下歷史

係圖書館借咗呢本 覺得都唔錯
你對乜嘢topic有興趣?

基本上大部分topic都可以喺呢個 書單搵到
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books
會唔會有中文書單
小王子The Little Prince
睇過了
要問下其他書友
當然書單入面啲書可能有中譯本
又或者可以睇書蟲索引裏面「歷史」一欄
暫時仲未搵到自己對邊一段歷史有興趣
所以先想睇呢一類型既書有個大概認知
再睇下邊一part吸引我
都唔洗睇呢類書
對嗰個地方/國家有興趣
就自然有動力睇

地方或時間線問題
都未必要好似考試咁背哂佢
通常呢啲都唔會影響理解本書/歷史事件
如果覺得重要咪highlight佢
睇到後面唔記得再睇返

另外,作者文筆同文體都會有影響
傳記類歷史相對易入口嘅
因為牽涉嘅地方少
時間線又順住落
比較無咁亂

如果對明治史有興趣
明治天皇:睦仁和他的時代 1852-1912
呢本幾易入口
寫到好似小說咁

最近睇緊: 沙皇時代 羅曼諾夫王朝三百年史
睇左四分一
對俄國近代史/政治有興趣都值得推介
性愛聖經
啱啱睇完The Alchemist
宜家睇緊哲學與宗教全史
睇到兩本書咁熟口面
果然巴打喺post 4 推薦過
睇咗上 等我睇埋下先
push
其實我係想大概認識下呢個世界一路走來既脈絡
但有啲講史前時期嗰啲我覺得好撚悶

我諗我應該係對近現代史有興趣啲
近現代史都好多下
冷戰史?
我都唔識點講
eg 我想認識WW1WW2既過程,三大革命發展既原因同影響, 現代國家既前身係咩, 同埋點解佢地會有衝突
我呢個情況係咪最好睇GENERAL歷史然後再搵有興趣既TOPIC睇
我對歷史完全係苦手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞