[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
【Happy Kongner新片】
鼻子:史太林與異見者之歌(MOVIE MOVIE ANIFEST 動画藝術祭 2021)
THE KONGNER: THE ACT OF COGNITION 特別場 暨 映後談
⇀購票: https://store.kongner.com/products/th...

展覽詳情:
⇀日期:04.07.2021(星期日)
⇀接待時間:1655
⇀放映時間:1725
⇀地點:MOVIE MOVIE Pacific Place(香港金鐘道88號太古廣場L1)
⇀節目全長:101分鐘
⇀語言:俄語(英文字幕)
⇀票價:HK$110.00 + $10.00(手續費)

動畫界奧斯卡安錫國際動畫電影節評審團大獎,耗時50年史詩式鉅製! 動畫大師哥沙諾夫斯基 改編俄國文豪果戈里諷刺文學作品〈鼻子〉及蕭士達高維契同名歌劇,以20 世紀史太林統治的蘇聯作背景,漾起三個夢之篇章,高唱出極權下蘇聯前衛藝術家、作曲家與作家不為人知的悲劇,在歌聲中向藝術先驅們致以最高敬意。揉合實拍、手繪、剪紙、真實歷史片段,甚至是動畫師的作畫過程,導演以前衛的實驗動畫手法與剪接,加入大量隱喻圖像及符號,拼貼出被政治壓迫的藝術家及科學家如何在風雨中,繼續抱緊自由敢作敢言。

同場加映短片:他媽的人生(12分鐘)

影後談:評論人米迦
【中國哲學】讀一段唐君毅嘅文字,理解義士殉道前嘅心境
https://lih.kg/2601464
dickens great expectations
下面個本好似幾有趣

港女睇港女小說
麻鳩煩自以為是港女
有冇人睇the seven husbands of evelyn hugo??
Lm

近排睇緊佢
發覺好難,成日要停低諗
室友?
同埋弟兄
呢本悶到訓着
真咩我覺得ok wor 係有少少bias

26個英文字母,26個主題,本書厚過個枕頭
但係幾易入口,啲主題又幾得意 (有加密法、兒童語言教育......),好啱用嚟kill time
啱啱睇完周保松嘅政治的道德,覺得如果想對自由主義有入門級嘅理解都唔錯,就算本身有認識都可以深化到嗰啲概念,講得幾清楚明白

依家開緊本菊與刀同1973年的彈珠玩具
主要係講 農耕國家其實唔好住,多傳染病多稅賦階級重,所以其實好多人逃離國家做返「野蠻人」,而政府就必須要通過捉奴隸同起城牆嘅方法去「人口止血」

依家存活嘅人九成都係佢哋嘅子孫 會唔會解釋咗奴性
比個目標自己,當你每日睇十頁,一個月睇一本,一年睇十二本,幾年後你就會係另一個人
黎緊書展有冇人會去 有冇咩新書推介?(三中商出版除外)
可以有唔同原因嘅
其一
// 但係點解最尾農耕羣落都係越嚟越多呢
Scott嘅估計係因爲 農耕嘅生活方式以及飲食,令女性嘅生育後代嘅比率大過狩獵者(就算因爲傳染病etc七除八扣),經過幾千年利疊利之後人口就多咗好多//

其二係本身遊獵嘅羣體無掟走就變咗務農爲主
1973年的彈珠玩具 我係睇唔明嘅鼠的三部曲入面唔太鍾意呢本

睇完政治的道德 可以 睇埋佢本《自由人的平等政治》
pish
已經好幾年冇去反正買咗嘅書都無時間睇
而家又有國安法 自我審查
其實我都有好多書未睇 去嘅話都係想攞下作者簽名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞