[書蟲]你最近睇緊咩書?6

1001 回覆
110 Like 5 Dislike
rich dad poor dad
依家睇緊 瘟疫
係書店竟然搵到一千一本 月亮與六便使
利申無睇演化論嘅書純粹之前見過
話說就嚟睇完james scott嘅fight against grain
hi各位書蟲
今日介紹嘅書係美國人類學家James C Scott寫嘅James C. Scott - Against the Grain_ A Deep History of the Earliest States-Yale University Press (2017)

作者個樣

(之前巴打 牛哥有介紹佢另外一本書
如果你竟然未睇
--> https://lih.kg/2547072

本書主要嚟講係想要挑戰傳統歷史敘事「農耕、國家 = 文明;狩集、部落 = 落後」嘅諗法
過去對於人類早期文明嘅講法,通常會將「定居」、「馴化穀物」、「農耕」、「國家建立」呢幾樣嘢混爲一談
認爲美索不達美亞嘅氣候同而家一樣咁乾旱,所以啲人需要創建國家,建立灌溉系統

但係作者引用 學者Jennifer Pournelle嘅考古研究,指出人類最早嘅定居點(美索不達美亞南部近波斯灣嘅沖積平原)喺公元前7世紀至6世紀其實係溼地嚟,資源充沛,野味送上門所以定居同農耕無關係

而且 人類馴化種植穀物,亦都遠遠早過農業社會嘅出現。早期人類係一邊狩獵一邊耕種,兩種生活方式係互補不足,而唔係非此即彼嘅選擇;另外早期嘅耕種方式亦都相當輕鬆,就係等河流自然氾濫,然後喺溼潤嘅泥土上播種,連翻土灌溉都慳翻

所以「馴化穀物」嘅出現,去到「農業社會」,差成4000年

而由「定居耕種」去到去「國家出現」,又差成2000年

當然去到新石器晚期,都係陸陸續續出現 定居農業社會,主要嘅原因,相信係同氣候變遷有關。

但係人口密集定居以及國家嘅出現,唔一定係好事
Scott喺之後幾個chapter,就指出農業定居 以及 國家嘅建立,有乜壞處:

- 以穀物爲主嘅飲食習慣,缺乏營養,呢點喺考古骸骨上睇得出
- 人畜共居,人煙稠密,容易有傳染病。古代國家成日無啦啦消失,好有可能就係因爲瘟疫
- 古代國家重視人力資源,所以

但係點解最尾農耕羣落都係越嚟越多呢
Scott嘅估計係因爲 農耕嘅生活方式以及飲食,令女性嘅生育後代嘅比率大過狩獵者(就算因爲傳染病etc七除八扣),經過幾千年利疊利之後人口就多咗好多

本書前半段就係講呢啲,比較有趣

後半段比較多吹水嘢
主要係講 農耕國家其實唔好住,多傳染病多稅賦階級重,所以其實好多人逃離國家做返「野蠻人」,而政府就必須要通過捉奴隸同起城牆嘅方法去「人口止血」;以及 遊牧民族同農耕民族之間相愛相殺嘅關係

Scott主要都係想提醒讀者避免陷入 「大一統 = 好」 嘅歷史觀
我哋有關古代文明嘅歷史,好多時係靠考古搵返當時嘅政府文件嚟獲取資料
呢種途徑容易令人有偏見
覺得國家解體之後就係「黑暗時代」

但係所謂嘅黑暗時代,唔一定係混亂同生活困苦
好多時只係代表中央政府權力核心解體,權力翻番去地區農村層面
古代識字率低,噉嘅情況下自然無文字記錄留低
無咗中央政府嘅剝削以及奴役,人嘅生活質素其實往往上升咗,更加自由;無咗人口聚集,亦都少咗瘟疫

所以成本書就係反思緊 農耕國家文明進步論 呢種 單向歷史發展敘事
有無有關焦慮症嘅好書推介
與焦慮和解?
Samson正
劉以鬯編既《香港短篇小說百年精華》
所選既係廣義上既香港小說:故事發生係香港,香港作者(包括短暫居住),香港出版,合乎上述其中一個條件就得
所以開頭見到唔少民國文人既作品
呢本書收錄1901至2000年既作品
可以了解香港小說點樣隨著香港既社會政治文化既轉變,係形式風格、題材內容、思想感情上作出改變
當然,獨立欣賞每篇作品都得
占星相位研究

多謝推薦
睇緊福爾摩斯
正 雖然年代久遠到爆
有冇啲講香港歷史既書推薦?唔係政治軍事 想睇比較民間 香港文化變遷 舊式既例如當鋪 魚檔 茶樓等等呢啲生活上既野
Sorry 1999唔係太諗到點表達
真心好睇,暫時係睇過嘅書之中最正嘅一本
咁誇睇緊邊集
巴打似乎都有睇過,4篇長故睇咗,而家睇緊his last bow啲短故
我拋磚先
認真可以睇陳雲啲專欄集
佢以前喺信報啲專欄集結成書
一篇篇短短地幾好睇,尤其是佢講細個元朗農村啲舊聞
當時佢未走火入魔 仲係左膠嚟

利申 以前係城邦派,已離教頗久
想問啲英文難唔難?
有興趣但怕睇英文版睇唔明
利申:英文唔太好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞