[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
klymit 唔好訓 ,特登你係側睡撚
Paria ReCharge DW double-wide insulated sleeping pad
巴打最後情況點
星期四被取消休假無得去
去第二度試試
籮箕有伏?
其他位唔使咁早去霸, 前提係你自己搵到/有朋友話你知。
真咩
容易去既地方,狗都會多去捉人
側睡有咩推薦。
唔係, 不過近郊都咁多位, 唔使山長水遠入到大嶼山(當然你住大嶼山另計)。

再者, 沙灘露營清潔比較麻煩。
10月 1 /2/3 唔知會唔會度度都係人
咁熱 少好多人啦
呢張好似重過Double V,我瞓過好多次Double V,佢嗰啲V型嘅條紋好惡頂,個人嚟講唔太中意,見市面上好多二人床墊,除咗Paria ReCharge DW double-wide insulated sleeping pad,仲有冇其他好瞓推介
Exped airmat hl duo m 點睇,因為自己本身訓開seatosummit ether light xt air,最呢排多數都兩個一齊露所以想買張雙人但又唔想太重,因為paria個張好似幾重
sts 好唔好訓 先都睇緊sleeping pad
Sleep bag有咩推介
同埋想問溫度係咪香港-5度較好
想輕啲 R值高啲 又平啲好難一次過滿足
印象中exped雙人氣墊如果其中一邊漏氣好似唔影響另一邊 你可以再search下 但如果我嘅話會揀買兩張單人 之後買條帶綁實兩張氣墊就算 除非你每次都係兩個人一齊去 否則有彈性啲
zpacks有得賣條帶 或者自己去深水埗買織帶車都得
諗緊買snowline cube L5定L6
L5就輕身1kg左右, L6大張D 重大概0.5KG
好難就咁答你幾度就夠
因為取決於你本身怕唔怕凍 隻營係咩營 例如單雙層 紗網定四季營 去邊到露等等
但睡袋依啲唔好慳錢 寧願落重本啲買個好少少 熱你可以唔冚 但凍個陣唔夠用 你半夜訓唔到仲辛苦
搵啲true temperature rating嘅睡袋 -5度實夠用 但問題係香港有幾可用得著先同埋當市區得返5度 山上面接近0度你會唔會去露營?唔會嘅話唔洗買咁勁啦 著多件底衫 夜晚食啲高熱量嘅野
我自己就用around 0-5度嘅quilt 好凍就加件montbell羽絨外套同用埋sol bivy 訓金仔 都夠頂香港最凍嗰幾日
連登標準答案:買兩張backpacker
Thermarest打手. Hyperion 0度462g or Vesper 0度440g
Thermarest!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞